BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5691 % 0,12
EUR/TRY 34,7678 % 0,24
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5691
% 0,12
34,7666
% 0,23
1,0644
% 0,01
45,49
0,00
2.381,42
% 0,10
87,11
% -0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk Telekom Suudiler’e satılır mı?

Türk Telekom’un hissedarlarından Saudi Oger, Suudi hükümetiyle anlaşırsa Türk Telekom’da yüzde 55 payı olan Oger Telekom’u satacak. Böylece Türk hükümetinin yeni ortağı Suudi Arabistan olacak

Türk Telekom Suudiler’e satılır mı?
JALE ÖZGENTÜRK/ HÜRRİYET 16 10 2016, 14:33

Telekom sektörünün oyun kurucularından Türk Telekom, üst düzey yönetim değişiklikleriyle bir süredir kamuoyunun gündeminde.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında  CEO Erkan Akdemir ve bazı üst düzey bürokratlar gözaltına alınıp bırakıldıktan, sonra istifa ettiler. Kısa bir süre önce de CEO ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bin gün kalan Rami Aslan ayrıldı ve yerine Türk Telekom’un özelleştirilmesinin ardından CEO olan Paul Doany yeniden geldi.

TÜRK TELEKOM’UN KADERİ SUUDİ ARABİSTAN’DAN GELECEK HABERDE

Türk Telekom’da yönetim değişikliği beklentileri, sınır dışındaki bazı gelişmelerden dolayı, soruşturmadan önce de vardı. Çünkü Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini özelleştirmeden alan dünyanın en zengin ailelerinden, Saudi Oger LTD’nin de sahibi  Haririler, sıkıntılı bir süreçten geçiyor.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad merkezli holding Saudi Oger’in inşaat şirketi Oger Construction, petrol fiyatlarındaki gerileme sonrası Suudi Arabistan’da durgunluğa giren inşaat sektörü nedeniyle zora girmiş durumda. Şirkette ağustos ayında yaşananlar, dünya basınında “Hintli işçiler aç susuz kaldı” haberleriyle yer almıştı.

Saudi Oger, iflasa doğru sürüklenirken bu krizi aşmak için de çareler arıyor ve bu adımlardan biri elindeki varlıkları satmak.

Son günlerde çeşitli kaynaklardan gelen iddialara göre Hariri ailesi Saudi Oger’i satmak için Suudi hükümeti ile masaya oturdu.

Türk Telekom’da özelleştirmeden sonra oluşan ortaklık yapısına göre Saudi Oger’in yüzde 50 ortağı olduğu Oger Telekom’un hisse oranı yüzde 55, Hazine’nin yüzde 30, yüzde 15 ise halka açık.

Analistlere göre Oger Telekom’un elindeki en önemli varlıklardan biri Türk Telekom. Ancak üç gün önce Bloomberg’in verdiği bir habere göre Oger, Türk Telekom’un 4,5 milyar lirasını Türkiye devletine peşin ödemek için bankalardan aldığı kredinin taksitini ödeyemedi.

Şimdi merak edilen konu Saudi Oger’in yaşadığı bu kriz Türkiye’nin en önemli şirketlerinden biri olan Türk Telekom’u nasıl etkileyeceği.

Saudi Oger satış konusunda Suudi hükümetiyle anlaşırsa Oger Telekom’u da satmış olacak. Böylece Türk hükümetinin yeni ortağı Suudi Telecom yani Suudi Arabistan olacak.

SUUDİ HÜKÜMETİ VE TAV’LA MASADA

Bir başka satış görüşmesinin ise işletmesini üç ortakla gerçekleştirdiği Medine’deki havalimanı için yapıldığı söyleniyor. Bu iddialara göre Haririler havalimanında bulunan yüzde 33,3 oranındaki hisselerin yarısını satacaklar. Bu şirketin ortaklarından biri de Türkiye’den TAV. Yine iddialara göre TAV’ın da ilgili olduğu bu satış için görüşmeler sürüyor.

Yukarı

Business HT×