BIST 100 9.544,49 % 0,15
USD/TRY 32,5313 % 0,19
EUR/TRY 34,8682 % 0,61
Piyasalar
9.544,49
% 0,15
32,5313
% 0,19
34,8682
% 0,61
1,0681
% 0,08
45,49
0,00
2.377,35
% 0,69
86,69
% -0,69
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bakan Ağbal: 102 milyar liralık vergiden vazgeçiyoruz

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Vergi Harcamaları Raporu'nda ortaya konulan rakamlara göre 2017 yılında 102 milyar liralık vergiden vazgçtiklerini belirtti

Bakan Ağbal: 102 milyar liralık vergiden vazgeçiyoruz
HABERTÜRK 15 10 2016, 17:11

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinin (TÜRMOB) 22’nci Olağan Genel Kurulu’nda konuştu.

Ağbal, Bakanlığın yayımladığı Vergi Harcamaları Raporu'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve özellikle 2002 yılından bu yana özel sektörün gelişmesi, ekonominin büyümesi için önemli vergi indirim ve istisnalarını peş peşe devreye koyduklarını, gelir, kurumlar ve katma değer vergisinde oran indirimi yaptıklarını, yatırımı, üretimi, ihracatı destekleyecek çok sayıda ihracat veya üretim amaçlı vergi istisnaları getirdiklerini hatırlattı.

Bakan Ağbal, "Uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanmış Vergi Harcamaları Raporu'nda ortaya konulan rakamlara göre 2017 yılında 102 milyar liralık vergiden vazgeçmiş oluyoruz. Bu indirim ve istisnaları uygulamasaydık 102 milyar lira belki daha fazla vergi almamız lazımdı. Ekonominin büyümesi için bu vergilerden vazgeçtik. Onun için özel sektör yatırımları, üretimi ve ihracatı artıyor." dedi.

Bu dönemde yapılan vergi teşviklerine ilişkin de bilgi veren Ağbal, son bir yılda önemli kararları aldıklarını ve önemli düzenlemeler yaptıklarını söyledi.

Vergi beyannamesi ile SGK bildirgesini birleştirecek bir düzenlemeyi hayata geçirdiklerini anlatan Ağbal, 2017 ocak ayında bunu fiilen uygulamaya başlayacaklarını kaydetti.

Ağbal, vergi incelemesine ve denetimine gitmeden önce bir ara durak olarak izaha davet müessesi üzerinden gönüllü uyumu artırmak istediklerini ifade etti.

"27,8 MİLYAR LİRALIK ALACAĞI YAPILANDIRDIK"

Yeniden yapılandırma kapsamında, düzenlemenin hayata geçtiği günden 14 Ekim'e kadarki süreçte Gelir İdaresi Başkanlığına 3 milyon 413 bin 757 başvuru yapıldığını bildiren Ağbal, başvurular çerçevesinde bugüne kadar 27,8 milyar liralık alacağı yapılandırdıklarını kaydetti.

Bugüne kadar bu yasa kapsamında yaklaşık 900 milyon liralık da tahsilat yaptıklarını anlatan Ağbal, bu miktarın önümüzdeki günlerde artmasını beklediklerini söyledi.

TÜRMOB Başkanı Nail Sanlı tarafından dile getirilen taleplere de değinen Ağbal, meslek örgütünün iş yüküne ilişkin olarak, "Gece ışıklar yandığı zaman ya maliyeciler çalışıyor, ya muhasebeciler çalışıyor." dedi.

Serbest muhasebecilerin, mali müşavirlerin ağır iş yükünün azaltılması gerektiğini ifade eden Ağbal, buna yönelik ne gibi bir ihtiyaç varsa bunun gereğini yapacaklarını söyledi.

Ağbal, beyannamelerin süresinin uzatılması talebine ilişkin olarak da "Ne siz bizden böyle bir talepte bulunun ne de biz son gün son dakikada böyle bir iş yapalım. Her ay acaba bu beyanname verme süresini uzatacak mı diye bir beklenti oluşuyor. Bence bu beklentinin arkasındaki esas neden iş yükü. Bu açıdan birinci önceliğimiz bu beyannamelerin süresinde verilmesini engelleyen faktörleri ortadan kaldırmak, buna rağmen eğer beyanname verme süresinin uzatılması gerekiyorsa, bunu yapmak. Bunu yaparız." dedi.

Naci Ağbal, damga vergisi konusunda yapılan çalışmalara ilişkin olarak da "Damga vergisinin bir anda kaldırılabilmesi mümkün değil, ama ne zaman dolaysız vergilerde gerçekten reform yapabilirsek, dolaysız verginin bazını büyütebilirsek, vergi gelirlerimizi artırırsak, zaman içinde bunu yapabiliriz." ifadesini kullandı.

Sektörün KDV indirimi talebine ilişkin olarak da Ağbal, "KDV oranlarına dokunamam, bu başka bir şey. KDV oranları yüzde 18. Biz bunu yüzde 8'e, yüzde 1'e indirdiğimiz zaman sürekli sistem bozuluyor" dedi.

Yukarı

Business HT×