BIST 100 9.095,23 % 0,17
USD/TRY 32,3856 % 0,13
EUR/TRY 35,0588 % 0,12
Piyasalar
9.091,72
% 0,13
32,3853
% 0,13
35,0589
% 0,12
1,0799
% 0,10
47,59
-0,06
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk lirasındaki değer kaybını hızlandırabilecek 5 risk

İş Yatırım analistlerine göre TL'deki negatif ayrışma sürebilir

Türk lirasındaki değer kaybını hızlandırabilecek 5 risk
BUSINESSHT 14 10 2016, 17:15

Moody's'in 23 Eylül'deki not indiriminin ardından korkulduğu kadar yükselmeyen tansiyon geçen hafta itibariyle fırladı.

Tüm gelişen ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybederken, Türk lirasındaki düşüş çok daha sert oldu. Geçen haftayı 3,05 seviyelerinde kapatan kur, art arda rekor kırarak 3,11'in üzerine kadar çıktı.

Ve İş Yatırım'a göre önümüzdeki dönemde de bu zayıf seyir sürebilir. Tırmanan terör eylemleri, derinleşen Suriye askeri operasyonu ve Moody's not indiriminin Türkiye varlıklarının olumsuz ayrışmasına neden olduğunu belirten İş Yatırım analistleri önümüzdeki günlerde bu ayrışmayı devam ettirebilecek riskleri sıraladı.

İşte önümüzdeki dönemde TL'deki değer kaybının hızlandırabilecek ve Türk varlıklarına ilave satış baskısı getirebilecek beş temel gelişme: 

1) Doların güçlenmesi ve gelişmiş ülke faizlerindeki yükseliş

"Son ABD verileri ardında dolarda görülen güçlenmenin uzun soluklu ve şiddetli olmasını beklemiyoruz. Ancak ECB ve BOJ'un parasal gevşemeyi sürdürüldüğü bir mevcut durum doların güçlenmesi için zemin yaratıyor."

2) Jeopolitik risklerde artış

"Yurtiçinde, başarısız darbe girişimini geride bırakalı üç aya yakın zaman geçmesine rağmen darbe girişimin arkasındaki Gülencilerin temizlenmesinde yaşanan zorluklar ve Doğu'daki terör eylemlerinin artması nedeniyle OHAL'in uzatılması yurtdışında Suriye'de başlayan Fırat Kalkanı harekatının derinleşmesi Türkiye'nin risk priminin daha da yükseltebilir."

3) Küresel risk iştahındaki azalmaya rağmen Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam etmesi

"Merkez Bankası'nın geçmiş performansı küresel risk iştahının azaldığı dönemlerde de faiz indirimine gidildiğini gösteriyor. Bu bağlamda Banka'nın önümüzdeki dönemde üst bantta faiz indirimlerine devam etmesi risk iştahında sert bir düşüşün olması durumunda TL'deki değer kaybını hızlandırabilir ve Türkiye'nin emsallerinden olumsuz ayrışmasına neden olabilir."

4) Fitch'in Türkiye'nin notunu indirmesi

"Mevcut veriler Fitch'in Türkiye'nin notunu indirmemesi gerektiğini gösterse de, Moody's'in akıl tutulmasına benzeyen not indiriminden sonra Fitch not indirmez diyemiyoruz. Ana senaryomuzda olmasa da böyle bir risk var ve tam olarak fiyatlandığını söyleyemeyiz."

5) Başkanlık sistemine geçişi sağlayacak anayasa değişikliği sürecinde yaşanabilecek belirsizlikler.

Ak Parti Türkiye'yi başkanlık sistemine taşıyacak bir Anayasa değişikliği paketini meclise getirmeyi fiyatlıyor. 15 Temmuz darbe girişimi, FETÖ ve PKK ile mücadele, Fırat Kalkanı gibi konularda yakınlaşma Ak Parti'yi MHP'den destek geleceği konusunda umutlandırıyor. MHP gurubundan gelecek desteğe bağlı olarak Türkiye referanduma veya erken seçime gidebilir. "

Yukarı

Business HT×