BIST 100 9.657,62 % 1,40
USD/TRY 32,5878 % 0,18
EUR/TRY 34,8564 % 0,49
Piyasalar
9.659,38
% 1,42
32,5878
% 0,18
34,8564
% 0,49
1,0671
% 0,26
45,44
-0,05
2.389,79
% 0,45
87,25
% 0,16
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Doların rekor kırması hangi hisseleri baskılıyor?

Doların 3,10'u aşıp rekorunu tazelemesi dövizle borçlanan şirketlerin riskini de artırıyor

Doların rekor kırması hangi hisseleri baskılıyor?
BUSINESSHT 13 10 2016, 10:50

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın kısa sürede başkanlık sistemini de içeren anayasa değişiklik tekliflerini TBMM'ye getirecekleri yönündeki açıklamaları ile dün kuvvetlenen TL'deki satış baskısı bugün de bir adım ileri gitti ve dolar/TL kuru 3,10 ile yeni bir rekor kırdı.

Doların rekorunu yenilemesi ve TL'nin siyasi ve jeopolitik gelişmelerle birlikte küresel gelişmelerin etkisiyle görünümünün bozulması dövizle borçlanan şirketler açısından önemli riskler yaratıyor. 

Farklı kuruluşların değerlendirmelerine göre kur riski olan önemli şirketler şunlar:

TURKCELL

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch daha önce yaptığı bir değerlendirmede Türk şirketlerinin zorlaşan piyasa koşulları ve kur riskleriyle karşı karşıya olduğunu söylemişti. 

Kurululuştan yapılan açıklamada "Türk şirketleri 2016'da biraz daha zayıf ekonomik büyüme, yüksek enflasyon ve yüksek seviyede ekonomik belirsizlikle karşı karşıya. Bunler da yakın vadede kurumsal finansal esneklik üzerindeki temel riskleri oluşturuyor" ifadeleri kullanılmıştı. 

Kuruluş, bu değerlendirmesinde Turkcell'in döviz cinsinden borcunun artması halinde risklere daha maruz kalabileceğini belirtmişti.

TÜRK TELEKOM

Aynı değerlendirmesinde Fitch, Türk Telekom'un ise borcu için hedge pozisyonunu ciddi şekilde artırdığını ve nakitini aktif şekilde dövize kaydırdığını vurguladı.

THY

Ziraat Yatırım'ın Temmuz ayında yayınladığı araştırmasına göre ise THY de kur riski açısından öne çıkan şirketlerden. Araştırmaya göre döviz açık pozisyonu Euro, Japon yeni ve TL cinsinden olan THY'nin kur riski diğer kalemi altında bulunan ve detayı bulunmayan para birimlerindeki değer kazancıyla yakından ilgili. 

TÜPRAŞ

Tüpraş'ın dolar yoğun açık pozisyonu bulunuyor. Ancak dolar riskinin büyük bir kısmı korunuyor. Fitch de daha önce yaptığı değerlendirmede Tüpraş'ın bu özelliğine dikkat çekmişti.

ENKA İNŞAAT

Dolar cinsinden bilanço hazırlayan şirket, euro fazla pozisyonuna bağlı kısmen olumlu etkilenecek. İçeriği belli olmayan diğer para birimlerinden fazla pozisyonuna bağlı kayıp veya kazançlar bu etkiyi azaltabilir veya yükseltebilir. 

DİĞER ŞİRKETLER

Analistlerin ve kuruluşların değerlendirmelerine göre kur riski olan diğer önemli şirketler şunlar: Anadolu Efes, Zorlu Enerji, Akenerji, Torunlar GYO, Aksa Enerji, Coca Cola İçecek, İzmir Demir Çelik. 

Yukarı

Business HT×