BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,9010 % 0,11
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,9010
% 0,11
1,0708
% 0,06
45,35
-0,09
2.322,32
% 0,01
88,50
% 0,09
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dolarda yeni rekor: 3,11

Piyasalardaki gelişmeler ve son rakamlar...

Türk Lirası'nda sular durulmuyor
BUSİNESSHT 13 10 2016, 07:16

Dün dolar karşısında 3,0974 ile tarihi düşük seviyeyi gören Türk Lirası bu sabah da rekor seviyelere geriledi. Dolar/TL bu sabah 3,11'in de üzerini görerek rekorunu yeniledi. Yeni rekor 3,1131 oldu.

Kur daha sonra 3,10'un altına kadar gevşedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın kısa sürede başkanlık sistemini de içeren anayasa değişiklik tekliflerini TBMM'ye getirecekleri yönündeki açıklamaları ile dün kuvvetlenen piyasalardaki satış baskısının devam ettiği görülüyor. 

Analistler küresel güçlü dolar ve jeopolitik endişelerin baskı unsuru olmaya devam ettiğini dün tarihi zirvesini test eden kurda küresel piyasaların ve petrol fiyatlarının izlenmeye devam edileceğini söylediler.

Güne yatay başlayan BIST 100 endeksi ise doların rekor kırmasını takiben gerileme gösterdi. Endeks günü yüzde 0,8 düşüşle 76 bin 810 seviyesinden tamamladı.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'de düzenlediği basın toplantısında son günlerde dolarda yaşanan sert yükseliş hakkında önemli açıklamalar yaptı. 

 Dolarda yaşanan yükselişin geçici bir süreç olduğunu ifade eden Kalın'ın dolar hareketlerine ilişkin açıklamaları şöyle:

"Dolarda yaşanan değer kaybını dönemsel olarak görüyoruz. Moody's'in not indirmesi, OHAL süresinin uzatılması gibi çeşitli sebepleri olabilir. Moody's'in not değiştirmesi ve OHAL sürecinin uzatılması gibi nedenler olabilir. Not konusunda gerçekleştirilen indirimlerin Türkiye'deki piyasa koşullarını hiçbir şekilde yansıtmadığını düşünüyoruz. OHAL'in şu ana kadar ekonomiye olumsuz bir etkisi olmadı. Dönemsel dalgalanmalar çerçevesinde değerlendirilmeli.

Bugün itibarı ile Türk lirası diğer ülkelerinin para birimlerine göre çok daha iyi bir performans göstermektedir. Türkiye'nin ekonomisinin de temelleri sağlamdır. Döviz kurunun da tek başına ekonominin başarısının bir göstergesi olmadığını da ifade etmek gerekir. Geçici bir dalgalanma olduğu kanaatindeyiz. Ekonomi birimleri gerekli tedbirleri alacaktır."

COMMERZBANK'TAN TAHMİN

Commerzbank analistleri bugün yayınladıkları müşteri notunda, dün açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen Ağustos ayı cari açık verisi ile birlikte son dönemdeki siyasi gelişmelerin Türk lirası için olumsuz olduğunu belirtti.

Commerzbank raporunda, Türkiye'nin icracı başkanlık sistemine geçmeye hazırlandığı ve siyasi gücün tek elde toplanmasının yabancı yatırımcılar açısından daha yüksek risk primi anlamına geldiği kaydedildi. Commerzbank stratejistleri yabancı yatırımcıların en azından başlarda sistem değişikliğine şüpheci yaklaşacaklarını düşünüyor.

Commerzbank Türk lirasının yıl sonunda 3.20 seviyelerinde dengeleneceğini tahmin ediyor.

ALTIN

Altın, Fed tutanaklarında Aralık'ta faiz artışı gerçekleşebileceğine yönelik verilen sinyaller dolayısıyla, zayıf doların da etkisiyle yükseliş gösterdi.

Spot altının ons fiyatı yüzde yüzde 0,5 yükselişle 1.260 dolardan işlem gördü.

PETROL

Petrol, ABD'de özel sektör verisinin petrol stoklarının arttığını göstermesi ve OPEC içinde üyelerin üretim kısıntılarını nasıl paylaşacağı konusunda farklılıkların ortaya çıkmasının ardından, varil başına 50 doların altındaki düşüşünü daha da genişletti

Batı Teksas petrolü 56 sent düşerek varil başına 49.62 dolara kadar indi. Ham petrol Çarşamba günü 61 sent düşerek 50.18 dolardan kapanmıştı. Brent petrolü ise yüzde 0.9 düşüşle varil başına 51.34 dolara kadar indi. Brent, Çarşamba günü 60 sent düşerek 51.81 dolardan kapanmıştı.

ASYA PİYASALARI

Japonya dışı Asya hisse senetleri, Fed tutanaklarının açıklanmasının ardından güçlü doların emtia fiyatları üzerinde baskı oluşturması ile düşüşünü üçüncü güne taşırken, zayıflayan yen Japon Topix Endeksi'ni destekledi.

Japonya hisseleri hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 düştü.

Yukarı

Business HT×