BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3654 % 0,07
EUR/TRY 35,0817 % 0,18
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3654
% 0,07
35,0806
% 0,18
1,0789
% 0,00
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Petrolde İstanbul fırtınası esiyor: Brent 1 yılın zirvesinde

Petrol fiyatları İstanbul'dan gelen mesajların yarattığı iyimserlikle yükselişe geçti

Petrolde İstanbul fırtınası esiyor: Brent 1 yılın zirvesinde
BUSINESSHT 10 10 2016, 15:42

Haftaya karamsar başlayan petrol fiyatları İstanbul'dan gelen iyimser mesajlarla uçtu. 

Petrol fiyatları OPEC'in vardığı anlaşmaya ilişkin belirsizlikler nedeniyle güne yüzde 1'in üzerinde kayıpla başlamıştı.

Ancak İstanbul'da bugün başlayan enerji zirvesinda petrol üretici ülkelerin liderlerinden ve yetkililerinden gelen mesajlar, arz fazlası sorununu kalıcı olarak çözebilecek bir anlaşmanın uygulanabileceği beklentilerini yeniden canlandırdı.

Güne yüzde 1 kayıpla başlayan brent petrol yüzde 2,85 yükselişle 53,40 dolar seviyesinden işlem görürken, ham petrol yüzde 2,97 yükselişle 51,25 dolarda. Böylece brent petrol 1 yılın zirvesine çıkmış oldu.

 

Ak Yatırım notunda, "Brent petrolde tahminlerimiz doğrultusunda yukarı yön devam ederken, İstanbul Dünya Enerji Kongresinde konuşan Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in olası bir petrol üretimi sınırlaması anlaşmasına kendilerinin de katılacağını açıklaması fiyatları yukarı yönde destekliyor. 30 Kasım tarihinde Viyana’da yapılacak OPEC toplantısına kadar geçecek sürede – doların dünya genelindeki değerlenmesinden bağımsız olarak (petrol ile dolar arasındaki ters korelasyonun bozulduğu günleri yaşamaya devam edebiliriz) yükselişler devam edebilir" denildi.

Günlük üretimi 33,6 milyon varile kadar yükselen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), üretimi 32,5-33 milyon varile indirmek için uzlaşmıştı. Uzlaşının Kasım ayı olağan toplantısında ele alınarak resmi hale gelmesi planlanıyor; ancak hem iki rakip Suudi Arabistan ve İran'ın anlaşıp anlaşamayacağı, hem OPEC dışı ülkelerin destek verip veremeyeceği gibi sorular yüzünden anlaşmanın geleceği zorda görülüyordu.

İşte bu karamsarlığı ortadan kaldıran mesajlar:

RUSYA DEVLET BAŞKANI VLADİMİR PUTİN: "Rusya petrol arzını kısıtlama kararına hazır"

Zirvede konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Petrol arzının dondurulması, hatta düşürülmesi tek doğru karar" dedi.

Putin, OPEC'in Kasım ayında arzın kısıtlanmasına dair bir anlaşmaya varmasını umduğunu ve Rusya'nın bu kararı uygulamaya hazır olduğunu söyleyerek bugüne kadar verdiği en net mesajı verdi.

Küresel enerji piyasasının değişim sürecinden geçtiğini ve hidrokarbon ürünlerin döneminin son bulduğunu söylemek için bir neden bulunmadığını kaydeden Rus lider, petrol ve doğal gaz tüketiminin arttığını, LNG talebinin yükseldiğini kaydetti.

SUUDI ARABİSTAN ENERJİ BAKANI KHALID AL-FALİH: "Anlaşma konusunda iyimserim"

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, OPEC'in petrol üretimini çok fazla azaltarak piyasada bir şoka neden olmaması gerektiğini belirtti ve Kasım ayında petrol üretimine ilişkin varılabilecek bir anlaşma konusunda iyimser olduğunu ifade etti.

OPEC'in dengeli ve sorumlu bir şekilde davranması gerektiğini vurgulayan Falih, OPEC'in önemli rolünün devam ettiğine inandığını belirtti.

OPEC üyeleri 28 Eylül'de Cezayir'de yaptıkları toplantıda üretimi kısıtlama kararı almışlardı.Petrol fiyatlarının desteklenmesi için OPEC, Rusya gibi üye olmayan üreticilerin de desteğini arıyor. 

VENEZUELA DEVLET BAŞKANI NİCOLAS MADURO: "OPEC'in adil petrol fiyatları için çalışması lazım"

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da OPEC üyelerinin anlaşmaya varması ve petrol endüstrisinin istikrar kavuşmasını sağlaması gerektiğini söyledi. 

Bazı dünya liderlerini "emperyalist vampirler" olarak tanımlayan Maduro, fiytaların şu anki seviyelerde sürdürlebilir olmadığını söyledi.

Uyguladığı devletçi ekonominin düşük petrol fiyatlarından zarar gördüğü Venezuela, uzun yıllardır böyle bir petrol anlaşmasının peşinde koşuyordu.

Yukarı

Business HT×