BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5802 % 0,16
EUR/TRY 34,7640 % 0,22
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5802
% 0,16
34,7640
% 0,22
1,0643
% 0,00
45,49
0,00
2.379,89
% 0,04
87,11
% -0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Sanayi üretimindeki rekor yükseliş büyüme için ne kadar olumlu sinyal?

Sanayi üretimi Ağustos ayında aylık 9,4 yüzde, yıllık yüzde 2,2 ile beklentilerin çok üzerinde geldi

Sanayi üretimindeki rekor yükseliş büyüme için ne kadar olumlu sinyal?
BUSINESSHT 10 10 2016, 10:01

Sanayi üretimi Ağustos ayında aylık 9,4 yüzde, yıllık yüzde 2,2 ile beklentilerin çok üzerinde geldi. Böylece aylık bazda tarihin en hızlı yükselişi kaydedildi. Veri üçüncü çeyrekte daha zayıf büyüme beklentilerini destekledi ancak Eylül ayı verileri belirleyici olacak.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi aylık yüzde 4,5, yıllık yüzde 0,7 artış olacağı yönündeydi.

Temmuz ayında sanayi üretimi yıllık olarak yüzde 4,9 düşerek Eylül 2009'dan bu yana en sert gerilemeyi kaydetmişti.

Sanayi Bakanı Faruk Özlü, "Sanayi üretimindeki düşüş normal. Ama yaşananlardan en az sanayi sektörü etkilenmiştir. Ağustos'ta toparlanacağını söyleyebilirim" demişti.

"Ağustos’ta sanayi üretimi beklentilerin belirgin üzerinde ancak eğilim hala zayıf" diyen Garanti Yatırım analistleri ise Temmuz ayına göre özellikle tüketim malı üretiminde hızlanmanın dikkat çekici olduğunu söyledi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış endeksteki artışın 4.6 puanlı tüketim malı, 2.3 puanı ara malı ve 2.3 puanı sermaye malı üretimi kaynaklı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 10,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,8 arttı.

Halk Yatırım analistleri, "Yatırım eğilimini yansıtan sermaye malları imalatında devam eden yavaşlama büyümenin kalıcı trendi açısından önem teşkil ediyor. Üretimin ağırlıklı gerçekleştiği ara mallarında ise ılımlı görünümün korunduğunu, dayanıksız tüketim malları imalatının ise bir miktar yükseliş kaydettiğini izliyoruz" dedi.

BÜYÜME İÇİN NE SÖYLÜYOR?

Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, "Sanayi üretiminde son üç ayın ortalaması önceki üç aya göre hala daha düşük. Bu da büyümede üçüncü çeyrekteki daralma beklentisiyle tutarlı bir sonuç. Ancak geçen ayki endişelerimize göre daha hafif bir daralma olabilir, Eylül verileriyle beraber değerlendirildiğinde dördüncü çeyrekte toparlama için ümit verici" dedi ve şöyle devam etti:

"Üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 1 civarında büyüme bekliyoruz; mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış çeyreklik büyüme ise sıfırın biraz altında olabilir. Olumsuz işgünü sayısı etkisi, turizmdeki düşüş ve darbe teşebbüsü büyümedeki yavaşlamada belirleyici etmenler olacak. Bu yıl için yüzde 3 olan büyüme beklentimizde ise riskler halen aşağı yönlü."

EYLÜL'DE NE OLUR?

Odeabank'tan Erkan Dernek, verideki güçlü seyrin temel olarak dış talepten kaynaklandığını ve bir önceki ayki keskin düşüşten sonra keskin yükselişin oynaklığı artırdığını, ancak genel olarak risklerin dengeli olduğunu söyledi.

Halk Yatırım da Eylül ayına ait ilk tahminlerini paylaştı. Bayram etkisini de dikkate aldığımızda, Eylül'de tekrar yıllık bazda düşüşün gözlenebileceğini söyleyen analistler, "Temmuz ve Eylül aylarında bayrama ilişkin işgünü kaybının da etkisiyle, üçüncü çeyrekte zayıf bir büyümenin söz konusu olacağını, ilk tahminlerimizde sıfıra yakın büyümenin gerçekleşebileceğini tahmin ediyor; ancak son çeyrekte toparlanmanın gerçekleşebileceği varsayımıyla, 2016 büyüme tahminimizi yüzde 3,3 seviyesinde tutuyoruz" dedi.

Yukarı

Business HT×