BIST 100 9.139,84 % 0,66
USD/TRY 32,3875 % 0,13
EUR/TRY 35,0271 % 0,03
Piyasalar
9.139,84
% 0,66
32,3875
% 0,13
35,0271
% 0,03
1,0790
% 0,02
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Tarım dışı istihdam verisi beklentilerin altında

Eylül ayına ilişkin ABD tarım dışı istihdam verileri açıklandı

Piyasaların beklediği kritik istihdam verisi açıklandı
BLOOMBERG NEWS 07 10 2016, 15:22

Küresel ve yurt içi piyasaların merakla beklediği ABD tarım dışı istihdam verileri açıklandı. Verilere göre ABD'de Eylül ayında tarım dışı istihdam artışı 156 bin oldu. 

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmini istihdam artışının 172 bin olacağı yönündeydi.

Verilerin ardından Fed'den Aralık ayında faiz artırımı bekleyenlerin oranı yüzde 63,4'ten 65,6'ya yükseldi.

ABD'de Eylül ayında işsizlik oranı yüzde 5 olarak gerçekleşerek, yüzde 4,9'luk beklentiyi de geride bıraktı. 

Saatlik kazançlar da hayal kırıklığı yarattı. Eylül ayında aylık olarak saatlik kazançlar yüzde 0,2 arttı. Beklenti yüzde 0,3'lük artıştı. Saatlik kazançlarda yıllık artış ise yüzde 2,6 ile beklentiler paralelinde geldi.  

İşgücüne katılım Eylül'de yüzde 62,9 oldu. Bir önceki ay bu rakam yüzde 62,8 olarak gerçekleşmişti. 

Haftalık çalışma saatleri Eylül'de 34,4 saat olarak kaydedildi. Önceki rakam 34,3 olmuştu.

Ağustos ayı tarım dışı istidam artışı ise 151 binden 167 bine revize edildi. 

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, verileri değerlendiren notunda, "Yılın ilk sekiz ayında tarım-dışı istihdamın aylık ortalama 182 bin kişi arttığı göz önünde bulundurulduğunda Eylül ayı tarım-dışı istihdam artışının zayıf olduğu söylenemez" değerlendirmesini yaptı. 

Aksoy, dolar/TL'de kısa vadede 3,00 seviyesine doğru gevşeme olma ihtimalini düşük görmediklerini, altın fiyatlarında son günlerde görülen düşüş sonrası yukarı yönlü tepki hareketi beklediklerini ifade etti. 

Veri sonrasında Fed kanadından hızlı bir açıklama geldi. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, tarım dışı istihdam verisinin güçlü bir rakam olduğunu, faizleri 25 baz puan artırmanın mantıklı olduğunu söyledi. 

Mester, tarım dışı istihdam rakamlarının görmeye umduğuna yakın olduğunu söyledi. 

Dünyaca ünlü yatırımcı Bill Gross da veriler sonrasında Fed'in Aralık'ta kesin olarak faiz artışına gideceğini, Kasım'da da artırım görülebileceğini söyledi. 

FED YETKİLİLERİ İSTİHDAM İLE İLGİLİ NE DEMİŞTİ?

Eylül ayının sonunda ABD Temsilciler Meclisi'nde açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Janet Yellen, iyileşmeye devam eden iş gücü piyasasının Eylül verileri dışarıda bırakıldığında 2016’da aylık ortalama 180 bin kişiye istihdam sağladığı bilgisini aktarırken, bu hızın uzun vadede sürdürülebilir olmadığına işaret etmişti.

Mevcut istihdam artış hızının devam etmesinin ekonominin aşırı ısınmasına neden olabileceğini ifade eden Yellen, bunun daha agresif sıkılaştırma adımları gerektirebileceğinin altını çizdi.

Yellen, aşırı ısınma riskini engellemek için parasal desteğin kademeli olarak kaldırması gerektiğini belirtirken, “Ekonomi yıl sonunda faiz artırılmasına hazır görünüyor” dedi.

Diğer Fed üyelerinin de bu yıl bir kez faiz artırılmasının uygun olacağını düşündüğünü anımsatan Yellen, buna karşın Fed’in önceden belirlenmiş bir zaman çizelgesi ya da takvimi olmadığını vurguladı.

Yellen, ayrıca yüzde 2 enflasyonun “tavan” olarak kabul edilmediğini söyleyerek, Fed’in enflasyonun hedefi aşmasına izin verebileceğinin sinyalini verdi.

Çarşamba günü değerlendirmelerde bulunan Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker ise, güçlü ABD istihdam verisinin faiz artırımının daha sonra değil de daha önce artırılması için zemini güçlendireceğini söylemişti. Lacker, 100 binin üzerinde istihdam artışının halen oldukça güçlü bir artış olduğunu sözlerine ekledi.

Lacker, ABD ekonomisinin bu yılın tümü için yüzde 1.75 civarında büyüyecek gibi göründüğünü belirtti. Lacker, öte yandan, her toplantının "canlı bir toplantı" olduğunu söyledi. Lacker'ın bu yıl Fed'in politika kararlarında oy hakkı yok.

BUNDAN ÖNCEKİ EYLÜL AYLARINDA VERİ HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

2009 yılında yaşanan küresel resesyonun sona ermesinden bu yana, ilk açıklanan istihdam verileri yedi Eylül ayının beşinde Bloomberg anketine katılan ekonomist beklentilerinin altında kaldı. Sadece bir kez tahminlerin yaklaşık 1,000 altında açıklanmasına karşın, 2009'dan bu yana beş yılın Eylül ayında açıklanan istihdam verileri, Bloomberg anketinden çıkan medyan tahminlerinin altında gelmişti. 

Yukarı

Business HT×