BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk lirasının düşüşünü hızlandıran 3 faktör

Türk Lirası gelişmekte olan ülke para birimlerine göre daha kötü bir performans gösteriyor

Türk lirasının düşüşünü hızlandıran 3 faktör
BUSINESSHT 04 10 2016, 10:06

Dünya piyasalarında Deutsche Bank endişeleri etkili olurken, dün ABD'den gelen PMI verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi doları destekleyen bir ortam yarattı. 

Gelişmekte olan para birimleri dolar karşısında gerileme yaşarken, TL'de gerilemenin daha derin olduğu görüldü. 

Ekim ayının başından bu yana TL, dolar karşısında yüzde 0,6 değer kaybederek, barış anlaşmasının referandumda reddedilmesi ile baskı göre Kolombiya pesosunun ardından gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansa sahip ikinci para birimi oldu

Analistlere göre TL'de negatif ayrışmayı destekleyen 3 temel unsur var:

1- PETROL FİYATLARI

Analistlere göre petrol fiyatlarının 6 haftanın zirvesine çıkması, Türk Lirası'nın negatif ayrışmasında etkili unsurlardan biri olarak öne çıktı.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, liranın petrol fiyatında yükselişle dün gelişmekte piyasa para birimleri arasında en kötü performans gösteren ikinci para birimi olduğuna dikkat çekti ve petrol fiyatlarının yükselme ihtimalinin lirayı diğer gelişmekte olan piyasa para birimleri karşısında zayıflatabilecek bir gelişme olarak göründüğünü belirtti. 

2- OHAL'İN UZATILMASI

Türk varlıklarını benzerlerine göre baskılayan en temel temalardan birisi de siyaset alanında yaşanan gelişmeler olarak öne çıktı. TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte'ye göre OHAL'in uzatılması da TL'nin negatif ayrışmasını sağlayan unsurlardan biri olduğunu belirtti. 

Dün Bakanlar Kurulu OHAL süresini 3 ay daha uzatma kararı aldı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı: "Bakanlar Kurulumuzda ele alınan konulardan birisi, 21.08 tarihinde yürürlüğe giren ve 19 Ekim'de sona erecek OHAL'in ikinci kere uzatılması ve 19 Ekim günü gece yarısı 01.00'de yenilenmesi kararıdır. Bakanlar Kurulumuz da tavsiye kararına uyarak 90 günlük süreyle uzatma kararı almıştır."

Credit Agricole stratejisti Guillaume Tresca ise Türk lirasının OHAL'in uzatılmasına ilişkin habere tepki vermesinin, para biriminin davranışında önemli bir değişime işaret ettiğini, TL'nin daha önceleri bu tarz haberlere tepki vermediğini kaydetti.

UniCredit stratejistleri de bugün yayınladıkları bir müşteri notunda Türk lirasındaki kayıpların artan siyasi risklere bağlı olduğunu savundu. Raporda, Türkiye'de yurtiçinde yerleşiklerin geçtiğimiz aylarda, dolar/TL'de daha yüksek seviyelerde önemli miktarlarda dövizi TL'ye çevirdiği belirtilirken, önümüzdeki dönemde dolar/TL kurundaki hızın belirlenmesinde bu davranışın önemli rol oynayacağı kaydedildi.

3- TCMB'NİN GÜVERCİN DURUŞU

Commerzbank stratejisti Tatha Ghose'a göre ise kurdaki hareketlerde enflasyonun da etkisi var. Ghose, Türkiye'de TÜFE'nin aşağı yönlü bir sürpriz yaptığını ve bu sürprizin TCMB'nin faiz indirimlerini hızlandırmasının muhtemel olduğunu söyledi. Ghose, TCMB'nin efektif fonlama oranının yüzde 8 seviyesinden yıl sonu itibariyle yüzde 6.5'e kadar gerileyeceğini tahmin ediyor. Bu beklentiye paralel olarak Commerzbank yıl sonu itibariyle dolar/TL'nin 3.20 seviyesine ulaşmasını bekliyor.

Ökte'ye göre de dolar endeksinin güçlendiği ortamda dün gelen enflasyon rakamlarının TCMB'nin güvercin duruşuna ve faiz indirim sürecine devam etmesine ilişkin beklentileri artırması da TL'yi negatif ayrıştırdı. 

Eylül'de gıda fiyatlarında beklenen düşüşün etkisiyle enflasyon aylık bazda yüzde 0,18, yıllık bazda yüzde 7,28 oldu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi fiyatların aylık bazda yüzde 0,7, yıllık bazda ise yüzde 7,9 yükselmesiydi. Çekirdek enflasyon yüzde 8,41'den 7,69'a gerilerken, gıda ve alkolsüz içecekler grubu yüzde 0,7 düştü.

TL'DE AYRIŞMAYI SINIRLAYAN UNSURLAR DA VAR 

TL'yi benzerlerine göre negatif ayrıştıran unsurların yanında kimi pozitif niteliklerinin de bu ayrışmayı sınırlandırdığı görüldü. 

Akyatırım Küresel Piyasalar Araştırma Müdürü Okan Ertem bugünkü raporunda, " Dolar/TL’de 2,99 üzerinde kalındığı sürece 3,05-3,07 aralığı hedeflenebilecekken, TL’nin faiz farkı avantajının devam etmesi ve düşen enflasyon ortamında yükselişlerin satış fırsatı olmaya devam edebileceğini görüyoruz. Cazip değerlemelere sahip olan BIST 100’de 76-78000 bandının kırıldığı yönde hareket hızlanabilir" değerlendirmesini yaptı. 

Yukarı

Business HT×