BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5878 % 0,18
EUR/TRY 34,7673 % 0,23
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5878
% 0,18
34,7673
% 0,23
1,0651
% 0,07
45,44
-0,05
2.395,48
% 0,69
87,45
% 0,39
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Avrupa'nın en sorunlu bankaları

Avrupa bankalarından kötü haberler art arda geliyor

Avrupa'nın en sorunlu bankaları
04 10 2016, 08:59

Avrupa bankalarında sorunlar dalga dalga büyüyor. Sıkılaşan düzenlemeler ve negatif faizlere ayak uydurmakta zorlanan bankalar en az 20 bin kişinin işine son vermeye hazırlanıyor.

Önce Almanya'nın ikinci en büyük bankası Commerzbank 9 bin 600 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Daha sonra İspanya'dan Banco Popular Espanol 3 bine kadar pozisyonu azaltacağını duyurdu. En son haber ise dün Hollanda'nın en büyüğü ING'den geldi. Banka dijital teknolojilere yatırım yapabilmek için 5 bin 800 pozisyonu kapatacağını, yani yaklaşık 7 bin kişinin işine son vereceğini söyledi. Deutsche Bank'ın ise bin kişiyi işten çıkarmanın yolunu açacak bir anlaşma için hazırlandığı iddia edildi.

"Bankalar artan düzenleme maliyetlerinin yanı sıra düşük faiz ortamı yüzünden kızışan marj ve fiyatlama rekabetiyle karşı karşıya" diyen Bellevue Asset Management fon yöneticisi Karim Bertoni, "Maliyetleri azaltmaya çalışıyorlar ve insangücü de bunun en büyük parçası" dedi.

Bu yıl başından bu yana finans şirketlerinin değeri 280 milyar dolar azalmış durumda. Bloomberg Avrupa Bankalar ve Finansal Hizmetler endeksi bu yıl yüzde 24 düşerken, Unicredit'te düşüş yüzde 60'ı aştı.

İşte Avrupa'nın en sorunlu bankaları:

DEUTSCHE BANK

Bu aralar sorunlu Avrupa bankası deyince akla ilk gelen isim Almanya'nın en büyük bankası Deustche Bank.

ABD'den gelen bir ceza banka hakkında uzun zamandır devam eden sermaye endişelerini tetikleyerek bankanın hisselerini altüst etti. Geçmiş yıllarda usulsüz şekilde sattığı menkul kıymetler nedeniyle ABD'de 14 milyar dolar para cezasına çarptırılan Deutsche Bank'ın hisseleri üst üste tarihi rekor düşük seviyeleri gördü. 

Banka kayıplarını kapatmak için bazı çalışanlarını işten çıkarırken, kârlı olmayan müşterileriyle de çalışmayı bıraktı. Bir yandan hükümetin yardım edip etmeyeceğine yönelik tartışmalar sürerken bankanın bu krizi nasıl atlatacağı hala merak konusu.

 

COMMERZBANK

Almanya'nın ikinci büyük bankası, 2020'ye kadar sürecek yeniden yapılanma kapsamında toplam işgücünü beşte bir oranında azaltacaklarını ve temettü ödemelerini durduracağını söyledi.

Yaklaşık 10 bin kişinin işine son vermeyi planlayan Commerzbank, düşük kredi talebi ve Avrupa Merkez Bankası'nın negatif faiz politikası nedeniyle oluşan maliyetin yeniden yapılandırılmasının 1,1 milyar euro değerinde olacağını açıkladı.

Alman finans devi, bir yandan yatırım bankacılığındaki aktivitelerini azaltırken, diğer yandan orta ölçekli Alman şirketleriyle işbirliği yoluna gidecek.

 

UNICREDIT

İtalyan bankası UniCredit de sermaye sıkıntılarıyla boğuşan bir başka banka. 

Aynı zamanda Yapı Kredi'nin ortağı olan UniCredit, FinecoBank ve Polonya'daki bağlı ortaklığı Bank Pekao SA'nın hisselerini satmak zorunda kaldı.

Geçen hafta Reuters'a konuşan kaynaklar şirketin varlık satışları ve hisse ihraçlarıyla 16 milyar euroya kadar sermayeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Unicredit'in Yönetim Kurulu Başkanı Giuseppe Vita da Temmuz'da yaptığı açıklamada bankanın bilançosunu güçlendirmek için yeni hisse ihraç etmek zorunda kalabileceğini ve bankanın bedelli sermaye artırımını değerlendireceğini belirtmişti.

 

MONTE DEI PASCHI

Dünyanın en eski bankası sayılan Monte dei Paschi di Siena, ise iflasın eşiğinde. Avrupa bankaların yeni bir kriz dalgasının başlayabileceğine ilişkin ilk korkular da Monte yüzünden tetiklenmişti.

En büyük zaafı takipteki krediler olan banka uzun süre müzakereler sonunda geçen ay JP Morgan, Goldman Sachs ve Deutsche Bank’ın dahil olduğu konsorsiyum ile ‘yeniden sermayelendirme’ konusunda anlaştı. Uluslararası basına sızan anlaşma kapsamında, konsorsiyumun Eylül ayının sonuna kadar, Banca Monte dei Paschi di Siena’nın sorunlu kredilerine karşılık 5 milyar euroluk finansman sağlaması planlanıyor.

Ancak anlaşmanın bankayı kurtarmaya yetip yetmeyeceği bilinmiyor: Analistlere göre, yatırımcılar zaten riskli olarak gördükleri bankaya daha fazla yatırım yapmaktan kaçınabilir.

 

ING BANK

Türkiye'den çıkıp çıkmayacağı merak edilen ING de Alman ve İtalyan rakipleri kadar olmasa da zor günler geçiriyor.

Ekim 2013'de şirketin dümenin devralan bankanın CEO'su Ralph Hammers hem personel ve şube maliyetlerini azaltmak hem de Hollanda dışındaki pazarlardaki büyümesini hızlandırmak için finansal teknoloji yatırımlarına ağırlık veriyor.

Bu kapsamda dijital dönüşüm projesini hızlandıran banka, dün önümüzdeki beş yıl içinde Hollanda ve Belçika'da 5,800 pozisyonu azaltmayı planladığını duyurdu. Haziran sonu itibariyle toplamda 51 bin 833 çalışanı bulunan banka pozisyonlardaki kesintiden yaklaşık 7 bin çalışanın etkileneceğini belirtti. 

Kesintilerle yaklaşık 900 milyon euro tasarruf hedefleniyor; böylece aynı dönemde dijital teknolojilere 800 milyon euroluk yatırım yapılabilecek. 

 

CREDIT SUISSE

İsviçreli Credit Suisse için de görünüm pek parlak değil. Ülkedeki bankalar için ilk şok müşterilerinin tuttukları paraları veri yetkililerine beyan etme zorunluluğuyla geldi.  Özellikle düşük hisse işlemleri ve negatif faizler bankanın gelirleri üzerinde baskı yaratırken, bankanın CEO'su Tidjane Thiam geçen hafta yaptığı açıklamada ikinci çeyrekte yaşadıkları zorlukların üçüncü çeyrekte de devam edeceğini söyledi.

Yukarı

Business HT×