BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5750 % 0,14
EUR/TRY 34,7154 % 0,08
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5758
% 0,14
34,7024
% 0,05
1,0640
% -0,03
45,49
0,00
2.379,73
% 0,03
86,98
% -0,15
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Uzun dönemde yüz güldürecek tek adres: Asya

Asya ekonomisi uzmanlarına göre Hindistan, Endonezya, Vietnam ve Filipinler, yatırımcıların gözdesi olma yolunda kilit ülkeler

Uzun dönemde yüz güldürecek tek adres: Asya
BUSINESS INSIDER 03 10 2016, 15:08

Asya'nın önde gelen makro stratejistleri, bölge hakkında boğa yorumlarda bulunarak gelişen piyasaların son 25 yılın en iyi dönemini yaşadığını söylüyor.

İnternet üzerinden ekonomi yayını yapan Real Vision TV'ye konuşan uzmanlara göre hükümet reformları demografik ve altyapısal gelişmeler nedeniyle özellikle Hindistan, Endonezya, Vietnam ve Filipinler en iyi büyüme görünümüne sahip.

Asianomics'in kurucusu ve baş ekonomisti Dr. Kim Walker, yaptığı açıklamada "Bölge, büyüme açısından hiç daha iyi bir görünüme sahip olmamıştı" diyerek şunları söyledi:

"Güney Asya ekonomisi gerçekten iyi gidiyor. 2011'de neredeyse yaprak kıpırdamayan Asya ihracatı, 2015'te çöktü ve son bir yılda yüzde 4 ila 6 büyümeye şahit oluyoruz"

FİLİPİNLERİN YÜKSELEN YILDIZI

 1995'teki Asya finansal krizini tahmin eden Walker, Hindistan ve Endonezya'yı en iyi "al ve tut" imkânı olarak değerlendirdi. Güneybatı Vietnam'daki Mekong Deltası'nın küresel ekonominin en hızlı büyüyen parçası olduğunu söyleyen Walker, Filipinler'in de son 40 yılda ardı ardına en iyi 4 yıllık büyümeye sahip olduğunu belirtti.

Asya, Latin Amerika ve Avrupa'da uzmanlaşmış yatırım danışmanlığı firması CLSA'nın Asya piyasaları uzmanı Christopher Wood'a göre ABD ve Çin'deki yavaşlamaya karşılık Asya'nın ihracat temelli ekonomik modeli ön plana çıkıyor. Wood da Filipinler'in en iyi yerel talebe sahip Güney Asya ülkesi olduğunu söylüyor.

"Asya, son beş yılın en iyi makroekonomik hikâyesini yaşıyor" diyen Wood bölgenin özel sektör destekli yatırım döngüsünün olduğunu söyleyerek Filipinler'in 1950'lerde Japonya'dan sonra en zengin ikinci Asya ülkesi olduğunu hatırlattı.

HİNDİSTAN BANKO AT

Wood, "Bu yıl içerisinde bir Asya hissesine yatırım yapacak olsam bu hisse Hindistan'a ait olurdu ve gelecek 5 ya da 10 yılda da satmazdım" diye konuştu:

"Hindistan'ın sermaye giderlerinde 2010'dan bu yana bir düşüş görüyoruz. Çin'in aksine, kredi büyümesi azalıyor ya da nominal gayrisafi yurtiçi hasıla ile aynı seviyede devam ediyor. Kurumsal sektörün kapasite kullanım oranı hâlen düşük ve serbest sermaye akışını pozitife dönüyor."

HİNDİSTAN'DA MODİ FAKTÖRÜ

Uzmanlara göre, büyümeyi en fazla destekleyen lider olarak değerlendirdiği Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin yönetiminde gerçekleşen altyapı yatırımları Hindistan'ı, kıtanın en çekici ülkesi hâline getirdi.

Ülkede bankacılık sektöründeki kârlılık oranları yükselirken, teknolojik gelişmeler sayesinde mobil ödeme imkânları da çoğalıyor. Bu durum da özellikle merkezi kentler dışındaki yerlerde kârların direkt ödenmesine ve yolsuzluğun azaltılmasına yardımcı oluyor.

Daha önce Goldman Sachs için de çalışan Asya hedge fon uzmanı Paul Krake'ye göre ise hem Hindistan'ın hem Endonezya'nın uzun dönem hikâyeleri çok temiz:

"Demografik göstergeler, bankacılık etkileşim verileri ve reformist hükümet politikaları çok güçlü. Hindistan gibi ayrışmış piyasaya sahip Endonezya, küresel finansal piyasalardan daha fazla etkileniyor."

VİETNAM DÜNYAYA AÇILIYOR

Bağımsız araştırma grubu DSGAsia'nın Başkanı Simon Ogus da, Asya hisseleri ve tahvillerinin her gün daha fazla "yatırım yapılabilir" hâle geldiğini söyledi.

Ogus, çalışma yasalarının güney Çin'den ayrıştığı Vietnam için gelecek yıllarda sermaye giderlerinde yukarı yönlü hareket beklediğini söyledi. Ogus ayrıca, Vietnam'ın büyük şirketlerin hisse satışıyla uluslararası yatırımcılara açıldığını ifade etti.

Yukarı

Business HT×