BIST 100 9.684,53 % 1,68
USD/TRY 32,5882 % 0,18
EUR/TRY 34,8535 % 0,48
Piyasalar
9.687,96
% 1,72
32,5904
% 0,19
34,8576
% 0,49
1,0670
% 0,25
45,44
-0,05
2.388,19
% 0,38
87,45
% 0,39
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Gerçekten bir vasiyetnameye ihtiyacımız var mı?

Uzmanlara göre bir vasiyetinizin olması hayatınız boyunca yaptığınız servetten çok aile içi ilişkilerinize bağlı

Gerçekten bir vasiyetnameye ihtiyacımız var mı?
BUSINESSHT 29 09 2016, 16:27

Dünya gerçekten "3 günlük" ise bu süreden sonra olacakları bir vasiyetle resmileştirmeli mi, yoksa elimizdeki 3 günü değerlendirip bavulu alıp gitmeli mi?

"Herkesin bir vasiyeti olmalı" akla ilk gelen cevap olsa da uzmanlara göre vasiyet sahibi olup olmamak aile dinamikleriyle alakalı.

New York merkezli Rivkin Radler hukuk firmasının ortaklarından Avukat Jeffrey Greener'e göre insanlar ne kadar basit yaşarsa o kadar basit bir miras planı oluyor:

Özellikle birden fazla evliliklerin olduğu geniş bir aile yapılarında mal paylaşımının daha karmaşık olabileceğini savunan Greener, "'Vasiyetname her zaman gereklidir' tezini savunmuyorum ama sizden sonra kalanların birlikteliği ve ihtiyaçları doğrultusunda hareket etmelisiniz" dedi.

"Adil olan her zaman 'eşit' olmuyor, 'eşit' olan da her zaman 'adil' olmuyor" Greener'a göre çocuklara bile farklı mirasların bırakılması gerektiği durumların olduğunu savundu: Bir çocuğunuzun yaşadığı yer ve hayat daha makulken, diğer çocuğunuz sizden daha uzakta, daha masraflı bir hayat sürüyor olabilir.

Greener'a göre vasiyetname yazmanın diğer bir avantajı da reşit olmayan çocuklarınıza vasi olacak kişileri ve bedensel ya da ruhsal açıdan sağlık sorunu olan aile bireylerinizin bakımını üstlenecekleri belirleyebilmek.

KAŞIKTAN SEBEBE KÜSMEK

"Üzüm bağları kime kalacak? Ayşe Hala'nın antika çay takımını kim alacak?" soruları ölümünüzden önce netleşmediyse miras paylaşımı çoğunlukla mahkemeye taşınıyor ve hukuki prosedürün masrafı, size kalacak mirası aşabiliyor.

Teksas merkezli yatırım danışmanlık firması Estes Financial Services'ın kurucusu Tim Estes, MarketWatch'a yaptığı açıklamada "Sevdiğiniz birini kaybettiğinizde oluşan duygusal ortam, ailelerin dağılmasına kadar gidebiliyor. Annelerinden kalan kaşığı paylaşamadılar diye 15 yıl konuşmayan kardeşlere şahit oldum" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE MİRASÇI OLMAK

Türk Medeni Kanunu'nunda yer alan maddeye göre kişinin vasiyet yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve on beş yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Miras bırakanın çocukları eşit olarak mirasçı oluyor.

Miras bırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alıyor. Altsoyu bulunmayan miras bırakanın mirasçıları ise anne ve babası oluyor.

Miras bırakan kişinin eşi ise aşağıdaki oranlarda mirasçı oluyor:

1. Miras bırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,

 2. Miras bırakanın anne ve babası ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,

3. Miras bırakanın büyükanne, büyükbabaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalıyor.

Yukarı

Business HT×