BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Şimşek: Kredi notu düşüşünü ciddiye alıyoruz

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Kredi notu düşüşünü ciddiye alıyoruz" dedi

Şimşek: Kredi notu düşüşünü ciddiye alıyoruz
BUSINESSHT 29 09 2016, 10:41

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kredi notu düşüşünü ciddiye aldıklarını belirterek, "Moody's kararı önemsiz değil ama dünyanın sonu da değil" dedi.

AA Finans Masası'na konuk olan Şimşek, "Piyasalar üç büyük değerlendirme kurumundan ikisine bakar. Kredi notu düştükten sonra Rusya ve Brezilya piyasalarının tepkisi daha ağırdı. Bu kararın ilerde finasdışı reel sektör borçlanma maliyetlerine etkisi olabilir. Tekrar notun yükselmesi için çaba içerisine gireceğiz. Notun düşmesi dünyanın sonu değil, yatırımcılar sadece Moody's'e bakmazlar" açıklamasını yaptı.

Şimşek ayrıca, "Gelişen ülke fonları yatırım yapılabilir not altındaki ülkelere yatırım yaparlar. Türkiye'nin gerçekliği algısından daha güçlü. Yatırımcılar kredi derecelendirme kuruluşlarına göre çok daha hızlı hareket ederler hem de geriden takip etmezler. 6 ay sonrasına odaklanırlar" dedi.

Şimşek Anadolu Ajansı'ndan bir gazetecinin Moody's'in aceleci davrandığı yönündeki sorusunu da düzelterek şöyle dedi:

"S&P'nin not indirimi sonrasında görüştük. Aceleci davrandıkları konusunda pişman oldukları izlenimini edindim. S&P'nin not indirimi diğer kuruluşlar üzerinde baskı yarattı. Moody's aceleci davranmadı. Bizimle dialog kurdu. Piyasalar değerlendirir, not indirimi doğru mu diye." 

ERDOĞAN 'CİDDİYE ALMIYORUM' DEMİŞTİ

Moody's haftasonu Türkiye'nin yatırım yapılabilir en düşük seviyede olan kredi notunu bir kademe düşürerek spekülatif seviyeye çekmiş, böylece bazı yatırımcılar için gerekli olan iki yatırım yapılabilir nottan biri kaybolmuştu. Karar sonrası bu sabah kur ve faizde sert yükselişler yaşanmıştı.

Hükümet ve Beştepe'nin karar tepkisi ise sert olmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Moody's'in indirimi kararından iki gün önce Bloomberg'e verdiği röportajda, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye kararlarını da ciddiye almadığını söylemişti.

ABD ziyareti sırasında gelen indirim kararının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken de bu görüşünün arkasında durduğunu savunurak şöyle demişti:

"Kredi derecelendirme kuruluşlarını pek ciddiye almadığım doğru. Bunu bir televizyon mülakatında da sordular bana. Bunların çoğu kez sipariş üzerine derece verdiklerini, dolayısıyla güvenilir olmadıklarını düşünüyorum. Çünkü bunların bize kendilerince kusur bulurken, batmak üzere olan bir ülkenin durumunu dört derece birden yükselttiklerini gördük. Bunları görüp yaşadığımız için onların değerlendirmelerine de güvenmiyoruz."

Enerji Bakanı Berat Albayrak da dün yaptığı açıklamada, "Birileri notunu indirmiş, diğeri kaldırmış, o yazı yazmış, bu açıklama yapmış. Vız gelir tırıs gider" dedi.

Yukarı

Business HT×