BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4829 % -0,26
EUR/TRY 34,9163 % 0,18
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4829
% -0,26
34,9163
% 0,18
1,0728
% 0,27
44,89
-0,46
2.333,04
% 0,73
89,08
% 1,20
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalar Deutsche Bank hakkında ne düşünüyor?

Küresel yatırımcıların aylardır dikkatle takip ettiği Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ta endişelerin kaynağı ne? Deutsche Bank neden bu kadar önemli?

Piyasalar Deutsche Bank hakkında ne düşünüyor?
FT 28 09 2016, 15:27

Deutsche Bank’ın ABD Adalet Bakanlığına ödemesi gereken para cezasının piyasalarda yarattığı endişenin etkisiyle Deutsche Bank hisseleri 20 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyelerini test etti. Bankanın bilançosunu yorumlamak çok zor olsa da piyasalar, yatırımcıların Deutsche’nin geleceği hakkında neler düşündüğüne dair pek çok ipucu veriyor.

Deutsche hisseleri neden düştü?

Deutsche Bank hisseleri bu yıl yüzde 50’den fazla düşüş yaşadı. Ucuz alım fırsatı arayan yatırımcıların desteği bile bankayı kurtarmaya yetmedi ve üst üste iki gün rekor tazeledi.

Düşüşün ardındaki en büyük neden yatırımcıların ABD Adalet Bakanlığına ödenmesi gereken 14 milyar dolarlık para cezası yüzünden sermaye artırımına gitmek zorunda kalacağını düşünmesi.

Hisse senedi ihracı varolan yatırımcıların elindeki payların etkisini azaltabilir. Ancak durum daha kötü bir hal aldı; çünkü Deutsche’nin gelecekteki yatırımcılarına hangi hikayeyi satacağını öngörmek zor.

Banka Pazartesi günü yaptığı açıklamada sermaye artırımının şu anda gündemde olmadığını söylemişti.

Piyasalar devlet desteği olasılığı hakkında ne söylüyor?

Deutsche Bank hikayesinin en ilginç taraflarından biri yatırımcıların devlet desteğini fiyatlama şekli.

Eğer büyük bir Avrupa bankasına devlet desteği gelmesi beklentisi varsa, piyasaların buna nasıl tepki vereceği pek bilinmiyor. Özellikle de bu desteğe gerek kalmaması için tasarlanamış pek çok finansal araç yaratılmışken (CoCo’lar, teminatsız tahviller gibi). Bankanın yeni sermaye artıramaması durumunda da ilk gidecekler riskli tahviller olabilir.

Öte yandan şu anki durum pek çok ilginç fırsatı da beraberinde getirdi. Axiom Alternative Investments gibi bazı yatırımcılar banka hisselerinde kısa pozisyonda olmasına karşın CoCo tahvillerinde uzun pozisyonda. Bu işlemin ikili avantajı var: Eğer banka hisse senedi çıkarmak zorunda kalırsa bu bono fiyatlarını arttır. Aynı zamanda da hisse senedi fiyatlarını düşürür.

CoCo tahvilleri (şartlı çevirilebilir bonolar) ve diğer piyasalar bize ne anlatmaya çalışıyor?

CoCo tahvillerinin çok basit bir işlevi var. Onların amacı, banka sıkıntıya girdiğinde kayıpları üstlenmek ve böylece sermayenin belirli bi noktada azalmasını sağlamak. Bu tahciller kriz dönemi gibi dönemlerde vergi mükelleflerinin bankaları kurtarmak zorunda kalmasını önlemek için tasarlanmıştır.

Deutsche’nin kupon başına yüzde 6 prim veren 1,75 milyar euro değerindeki CoCo tahvilleri pazartesi günü yüzde 3,1’lik düşüşle 73 sente kadar geldi. Her ne kadar tahvil fiyatları sıkıntı seviyelerinde işlem görüyorsa da, Şubat ayındaki türbülansta görmüş olduğu 71 sent seviyesinin hala üzerinde.

CoCo tahvilleriyle ilgili yatırımcıların aldığı iki büyük risk var. Birincisi,banka sermayesi çok sert bir düşüş yaşadı ve tahviller elden çıkartılıp nakte çevrildi. İkincisi ise bankanın sermaye seviyeleri daha yüksek bir noktaya ulaşması yüzünden kupon, temettü ve bonus ödemeleri donduruldu.

Frontline analisti Daniel Davies’in hesaplamalarına göre, 14 milyar dolarlık para ceza yüzünden banka 7,5 milyar euroluk sermaye çıkışıyla karşılaşabilir. 

CoCo piyasasının geneli ne durumda?

Şubat ayında Deutsche Bank, hisse ve tahvil piyasalarında görülen büyük satış dalgasının önemli etkenlerinden biri oldu. Bu hafta ise hisse fiyatları düşerken, CoCo tahvilleri düşüşten aynı derecede etkilenmedi. Örnek vermek gerekirse, Şubat ayında İspanyalı Banco Popular tarafından 70 cent civarında işlem gören CoCo bonoları şu anda 90 cent civarında işlem görüyor; haber akışından ise sınırlı etkileniyor. Brexit in oluşturduğu risklere karşı İngiliz CoCo bonoları da benzer şekilde hareket etmişti. Kısacası karmaşık Alman muhasebecilik kuralları ve kendine has dava riskleri yüzünden, Deutsche Bank Avrupa sektörünün geneline göre çok daha karmaşık gözüküyor.

Diğer hangi piyasalarda etki görülüyor?

Tıpkı CoCo tahvillerinde olduğu gibi, bankalar da fonlama ihtiyacını karşılamak için riskli bonoları daha az satıyor. “Kıdemli teminatsız” olarak adlandırılan tahviller pek de dramatik düşüş kaydetmedi. CoCo tahvillerinde gözlemleyebileceğimiz gibi, fiyatlar birtakım endişeleri yansıtmasına karşın, Deutsche Bank’ın çöküşün eşiğinde olduğuna dair herhangi bir işaret yok.

Yatırımcılar aynı zamanda borçların ödenmeme riskine karşı sigorta maliyeti olarak tanımlanabilecek CDS’leri de alıyor. CDS’ler aynı zamanda uzun vadede hedge (risklerden korunma) için de kullanılabilir. Deutsche Bankın 5 yıllık CDS'leri Pazartesi günü 250 baz puan artmış olmasına rağmen, Şubat ve Temmuz ayında gördüğü seviyelerin altında hala altında. #yataytekli#haber##center#1302839

Yukarı

Business HT×