BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bazı yatırımcılar için Moody's indirimi alım fırsatı oldu

Moody's Investor Service'nin not indirimi, bazı yatırımcılar için Türkiye tahvil piyasasına giriş için bir sinyal olabilir

Bazı yatırımcılar için Moody's indirimi alım fırsatı oldu
BLOOMBERG NEWS 27 09 2016, 08:54

Moody's'in Türkiye'nin ülke notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmesi Türk varlıklarında bir miktar satış getirdi. Ancak faizlerin "göz ardı edilemeyecek kadar cazip" olması, bazı yatırımcılar için ucuzlayan tahvillerde alım fırsatı yarattı.

Cuma günü gelen indirimin ardından Türk tahvil ve hisseleri gelişen piyasalar arasında en sert kayıpları kaydederken, Pazartesi günü gerçekleştirilen 10 yıl vadeli tahvil ihalesi yaklaşık iki yılın en fazla teklifini aldı. 

Hazine böylece bu ay düzenlediği ve biri Moody's kararı öncesi olmak üzere gerçekleşen altı ihale ile piyasadan 10.26 milyar TL borçlanarak Eylül ayı programını planladığı tutarın üzerinde tamamladı. Bu çerçevede altı ihale ile 10.26 milyar TL'si piyasadan, 1.58 milyar TL'si kamudan olmak üzere toplamda 11.84 milyar TL borçlanan Hazine, dün de 2 milyar TL'lik iki kira sertifikası ihraç edeceğini duyurdu.

Yani Moody's indiriminin ardından ilk işlem günüde Türkiye 2014 yılından bu yana en başarılı tahvil satışını gerçekleştirmiş oldu. Peki bu ne anlama geliyor?

Türk tahvillerindeki düşüş bu çeyrekte tüm rakiplerini geride bıraktı. 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin de etkisiyle yatırımcıların Türk tahvillerinden çekinmesiyle, bu çeyrekte Rusya ve Brezilya'da borçlanma maliyetleri düşerken Türkiye'de 58 baz yükseldi.

İhalelere gösterilen yüksek ilgi de yatırımcıların, Moody's indiriminin de ardından bu düşüşte dibin görülmüş olabileceğini düşündüğüne işaret ediyor. Yerel bankalar ve yatırımcılar lira cinsinden en fazla tahvili bulundururken, Aberdeen Asset Management ve Union Investment Privatfonds GmbH gibi yabancı para yöneticileri fiyatların yeteri kadar düşmüş olabileceğini ve bir sıçramanın işareti olabileceğini belirtiyor.

Ram Capital yönetici ortaklarından Ogeday Topçular, "Yatırımcılar indirimi bekliyordu ve hazırlıklılardı, bu yüzden de ilk ihaleye ilgi yüksekti" dedi.

DÜNKÜ DÜŞÜŞ CAZİBEYİ ARTIRDI

Dünyadaki negatif faiz ortamında getiri arayan yatırımcılar için Türk tahvillerinin vaadettiği yüzde 10'a yakın faizler cazip fırsatlar sunuyor. Aberdeeen Asset Management fon yöneticisi Viktor Szabo, "Bugünlerde cazip getiri bulmak zor. Bugün faizlerde görülen artış pek çok kişi için daha da ilginç olacak" dedi.

İndirimin ardından ilk işlem gününde de gün içinde 50 baz puana kadar yükselen 10 yıllık tahvilin faizi yüzde 10'un üzerine kadar çıktıktan sonra günü yüzde 9,8 seviyesinde tamamladı.

Amudi gelişen piyasalar yatırım yöneticisi Esther Law ise Moody's indiriminin ardından Türk yerel tahvilleri için daha olumlu olabileceklerini söyleyerek, "Bugünkü satışlardan sonra faizlerin daha da cazip hale geldiğini düşünüyorum" dedi.

Societe Generale gelişen piyasalar stratejisti Roxana Hulea da, “Pazartesi günkü tahvil ihalesinde görülen yüksek talep, kredi notlarının bu seviyelerde istikrara kavuşacağı fikriyle birleştiğinde 'güçlü küresel risk iştahına' işaret ediyor” dedi.

Yukarı

Business HT×