BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5687 % 0,00
EUR/TRY 34,9332 % 0,23
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5687
% 0,00
34,9332
% 0,23
1,0702
% 0,03
45,35
0,00
2.318,26
% 0,09
88,00
% -0,02
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yeni kredi düzenlemeleri hangi hisseyi, nasıl etkileyecek?

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı yeni düzenlemelerin özellikle kredi kartı ve tüketici kredisi yoğun bankalara pozitif etki yapması bekleniyor

Yeni kredi düzenlemeleri hangi hisseyi, nasıl etkileyecek?
BUSINESSHT 22 09 2016, 09:45

Başbakan Binali Yıldırım, bir zamandır işaretleri verilen kredi kartı ve kredilerle ilgili düzenlemeleri dün akşam Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrasında açıkladı. 

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamaları ilk elde bankalar açısından pozitif bir görünüm sunsa da elektronik perakende şirketleri açısından hafif negatif etki beklentisi getirdi. 

İş Yatırım bugün yaptığı değerlendirmede taksit, vadenin uzaması ve kredi kartı alt limitinin artması gibi düzenlemelerin tüketici kredi talebini artırıcı etki yapacağını, bu durumda da Garanti, Vakıfbank ve Yapı Kredi gibi kredi kartı ve tüketici kredisi yoğun bankaların karardan olumlu etkilenmesinin olası olduğunu söyledi. 

Düzenlemelerin ardından ilk işlem gününe Garanti Bankası yüzde 1,5, Vakıfbank yüzde 2, Yapı Kredi Bankası ise yüzde 2,4 yükselişle başladı. 

Bankacılık endeksi de Fed'in faiz kararının da desteği ile yüzde 1,8'lik primler 18 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. 

ELEKTRONİKTE HAFİF NEGATİF ETKİ GELEBİLİR

Analistler düzenlemelerin elektronik perakende sektörü için ise beklenmedik maddeler içerdiğine ve bu durumun da bu şirketlerin hisseleri üzerinde hafif negatif etki yapabileceğine dikkat çekti. 

Oyak Yatırım'ın günlük bülteninde yeni düzenlemelere göre elektronik perakendeciler için en beklenmedik değişikliğin beyaz eşya ve telefon hariç elektronik eşya ve bilgisayarda taksitin dokuzdan altıya düşürülmesi olduğu, bu durumun da Teknosa için hafif negatif etkisi olabileceği ifade edildi.

İş Yatırım'ın notunda da son bir ayda endeksin altında performans gösteren Teknosa (-%7) ve Bimeks (-3%) gibi elektronik perakende şirketlerinde taksit sayısının 6’ya indirilmesinden ötürü olumsuz tepki görülebileceği ifade edildi. 

Teknosa bugüne yükselişle başlasa da BIST 100 endeksinden negatif ayrıştı. 

GIDA ŞİRKETLERİNDE DE OLUMSUZ ETKİ GÖRÜLEBİLİR

İş Yatırım'ın notuna göre gıda alışverişlerinde taksit uygulamasının getirilmemesi Bizim Toptan’da olumsuz bir tepki görülmesine neden olabilir.

Kurum, kredi kart alt limitin artırılmasının temel tüketim ürünleri, beyaz eşya, giyim ve mobilya üreticilerini olumlu etkileyeceğini düşündüklerini açıkladı.

Bu açıdan, Arçelik, Ülker, Tat, Coca Cola, Banvit, Yataş ve Boyner olumlu etkilenebilir.

DÜZENLEMELERİN MAKRO ETKİSİ

İş Yatırım'ın notunda makro etkilere bakıldığında, alınan önlemlerin son çeyrek itibariyle tüketim cephesinden büyümeye katkıs sağlayacağı ifade edildi.

Pozitif etkinin kredi kartına alt limit getirilmesi ile harcamalarda artışın sağlaması, taksit sayısının artması ve tüketici kredilerinin vadesinin artması kanalından olacağını açıklayan kurum son çeyrek büyümesinde alınabilecek önlemleri de dikkate alarak büyümede bir toparlanmanın olacağını tahminlerinr daha önce yansıttığını, bu bağlamda yüzde 3,5 olan yıllık büyüme tahminini koruduğunu belirtti.

Kurum, cari açık cephesinde ise elektronik, cep telefonu gibi ithalat ağırlıklı ürünlere yönelik ihtiyatlı tutumun korunması nedeniyle ilave bir bozulma olmayacağını vurguladı.

DÜZENLEMELER NE GETİRDİ?

Başbakan Yıldırım tüketimi desteklemek için banka kredileri ve kredi kartı taksitleri ile ilgili kararı dün açıkladı.

Buna göre genel taksit sayısı 9’dan 12’ye çıkartıldı. Beyaz eşya hariç elektronik eşya ve bilgisayarda taksit sayısı 9’dan 6’ya indirilirken, gıda, akaryakıt ve cep telefonlarında taksit yasağı aynen korundu.

Minumum kredi kartı limiti 5200 TL’ye yükseltildi.

Genel tüketici kredilerinde maksimum vade 36 aydan 48 aya çıkartıldı.

Konut kredisinde banka payı yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkartıldı.

Bankalara bir defaya mahsus kredi katı borçlarını ve genel tüketici kredilerini 72 aya kadar yeniden yapılandırabilme imkanı getirildi. 

Yukarı

Business HT×