BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5062 % 0,11
EUR/TRY 34,7660 % 0,32
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5056
% 0,11
34,7698
% 0,33
1,0659
% -0,13
45,49
0,00
2.383,29
% 0,94
87,10
% -0,22
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed yine pas geçti, Aralık sinyali verdi

ABD Merkez Bankası Fed faiz kararını açıkladı

Fed yine pas geçti, Aralık sinyali verdi
BUSINESSHT 21 09 2016, 20:21

ABD Merkez Bankası Fed piyasa beklentilerine paralel olarak faizlerde değişikliğe gitmedi.

Yapılan açıklamada, bu yıl faiz artırımı için koşulların güçlendiği, ancak daha fazla kanıt görmek için biraz daha bekleme kararı alındığı belirtildi. 

"Ekonomik görünüm üzerindeki yakın vadeli riskler büyük oranda dengeli gözüküyor" denilen açıklamada, "Komite federal fonlama faizinde artırım için şartların güçlendiğini düşünüyor, ancak hedeflere yaklaşıldığına dair daha fazla kanıt görmek için beklemeye karar verdi" şeklinde görüş bildirildi.

Karara üç üyenin itiraz ettiği ifade edildi. Esther George, Loretta Mester ve Eric Rosengren artırım yönünde oy kullanan üyeler oldu.

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selva Demiralp, Fed'in bu karara yönelik iletişim kurduğunu, bu nedenle kararın bu yönde olmasının doğru olduğunu söyledi.

YELLEN'IN AÇIKLAMALARI

Fed Başkanı Janet Yellen faiz kararının ardından düzenlediği basın toplantısında, ekonominin önümüzdeki dönemde ılımlı büyüme göstermesinin beklendiğini söyledi.

Yellen, istihdamda artış devam eder ve yeni bir risk oluşmazsa bu yıl içinde bir faiz artıırm öngördüğünü belirtti.

Enflasyonun hala Fed'in yüzde 2'lik hedefinin gerisinde olduğunu söyleyen Fed başkanı, istihdam piyasasında ise güçlenmenin sürmesinin beklendiğini söyledi. 

Yellen ayrıca büyümedeki toparlanmanın ve işgücü piyasasındaki artışlarının faiz artırımı için koşulları güçlendirdiğini belirtti. 

Politikalarda temkinli olunması gerektiğinin altını çizen Fed başkanı, "Bu süreçte daha fazla kanıt görmek için beklemeye karar verdik" dedi.

Yellen faiz patikasının verilere göre değişebileceğini de yeniden vurguladı.

Ayrıca varlık balonları oluşmasından korktuklarını söyledi.

NOKTA GRAFİĞİNDEN ARALIK SİNYALİ

Bankanın faizlere yönelik tahminlerini gösteren "dot plot" (nokta grafiği) ise üyelerin bu yıl çeyrek puan artış beklediğini ortaya koydu.

Sadece 3 üye bu yıl içinde artırımın uygun olmadığını söylerken, 2017 için faiz beklentileri geriledi. Daha önce 3 artırım bekleyen üyeler artık 2017'de iki artırım bekliyor.

Art arda gelen zayıf veriler nedeniyle dokuz yılın ardından ilk faiz artırımını geçen Aralık’ta yapan merkez bankasının bu ay da faizlerde değişikliğe gitmeyeceği düşünülüyordu. Ancak Fed’in önümüzdeki Aralık ayına ilişkin mesajlar merakla bekleniyordu.

Federal Açık Piyasa Komitesi yedi yıldır yüzde 0-0,25 seviyesinden tuttuğu federal fonlama faizini Aralık ayında yüzde 0,25-0,50 aralığına çıkarmıştı.

İstihdamda piyasasındaki güçlü seyre rağmen, enflasyonda istenilen toparlanmanın bir türlü elde edilememesi Fed üyeleri arasında fikir ayrılıklarına sebep oluyordu.

Bazı üyeler ekonominin aşırı ısınmasını önlemek için bir an önce faiz artırılması gerektiğini savunurken, diğerleri verilerin yeterli toparlanmanın sağlandığını göstermesi için sabırlı olunması gerektiğini ifade ediyor.

Yukarı

Business HT×