BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Devlet yatırım yapan firmalara yüzde 49 payla ortak olacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ""Süper Teşvik Sistemi'nde yatırım yapan firmaların yatırımlarına yüzde 49'a kadar hissedar olacağız" dedi

Devlet yatırım yapan firmalara yüzde 49 ortak olacak
AA 21 09 2016, 15:52

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Süper Teşvik Sistemi'nde yatırım yapan firmaların yatırımlarına yüzde 49'a kadar hissedar olacağız. Belirli bir süre sonra anlaşacağız. Belirli bir süre sonra devlet olarak hissemin değerini alır çıkarım, sorun yok veya herhangi bir şekilde başkasına satarım veya siz kendiniz alırsınız. Devletin sermaye desteği vermesi suretiyle sanayi alanında büyük ölçekli yatırımlara büyük katkısı olacak." dedi.

Bakan Ağbal, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, bir ekonominin sağlam olmasının kamu maliyesinin sağlam olmasıyla mümkün olduğunu belirterek, AK Parti hükümetleri olarak kamu maliyesine önem verdiklerini dile getirdi.

2015 yılında denk bütçeyi ilk defa yaptıklarını, bundan sonra da bu konulara gereken önemi göstereceklerini ifade eden Ağbal, 2009 sonrasındaki global ekonomik krizde Türkiye'nin iyi bir performans sergilediği değerlendirmesinde bulundu.

Ağbal, Türkiye ekonomisinin uzun vadede büyümesi için mutlaka sanayide daha çok işler yapmaları gerektiğini dile getirerek, "14 yılda hem sanayinin yapısının dönüşümü hem de sanayinin büyümesi anlamında çok iş yapıldı. Henüz istediğimiz seviyede değiliz. Sanayimiz son dönemde istihdam yaratmakta zorlanıyor. Bu doğal olarak istihdamla ilgili doğal sınırlara gelindiğini gösteriyor." diye konuştu.

Ülkelerin üretim ve ihracat yapıları karşılaştırılırken esas olarak teknolojik yapıya bakıldığını anlatanAğbal, Türkiye ekonomisinin sanayi ve ihracat yapısı itibarıyla "orta teknolojili ürünler üreten" görünüme sahip olduğunu kaydetti.

Ağbal, bu görünümün mutlaka değiştirilmesi gerektiğini belirterek, teknolojik yoğun üretim ve ihracata geçilmesi gerektiğini vurguladı.

"50 MİLYON LİRANIN ÜZERİNDEYSE KDV'Yİ İADE EDECEĞİZ"

Mevcut teşvik sisteminde önemli düzenlemeler yaptıklarını aktaran Ağbal, 3 yıl önce yatırım döneminde diğer kazançlardan indirimi yüzde 80'e kadar sağladıklarını belirtti.

Ağbal, en son yaptıkları yasal düzenlemeyle sanayicinin, yatırım yaptığında o dönem içinde diğer bütün kazançlarından yüzde 100 oranında indirimden yararlanabileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu 2009 öncesi yatırım teşvik sistemine döndüğümüzü gösteriyor.

Bu yatırım yapacaklar için büyük bir kolaylık getirdi. En son yaptığımız düzenlemede, 'sanayicimiz yatırımı tamamlar da ilk yılda eğer indirimden yararlanamazsa sonraki yıllarda hangi yıl indirimden yararlanacaksa o yıla kadar rakamı artırırız' dedik.

10 milyon liralık yatırım yaptınız 2016'da, geldi 2019'da indirimden yararlanacaksınız. Şu andaki mevcut sistemde hala 10 milyon lira yararlanacağınız rakam şimdi enflasyonun rakamına göre belki 13 milyon olacak.

Bilin ki yaptığımız düzenlemeyle sizin bilançodaki aktifin değerini bu şekilde artırmış olduk. Bir başka düzenlemede, yatırımcı inşaat yapıyor. Bunu yaparken katma değer vergisi ödüyor. Onları indirebiliyor mu?

İndiremiyor yakın zamana kadar 500 milyon liranın üzerindeki stratejik yatırımlarda KDV iadesi vardı.

Sizden gelen taleplere göre bu sistemi değiştirdik. Şimdi sanayicimizin yaptığı yatırım 50 milyon liranın üzerindeyse stratejik yatırım şartını kaldırdık, bu durumda inşaatın yapılması sırasında ödediğiniz KDV'yi maliye olarak size iade edeceğiz. Bu da yatırımın finansman maliyetini aşağıya çeken bir düzenleme olacak." 

Yukarı

Business HT×