BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5858 % 0,06
EUR/TRY 35,0073 % 0,44
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5918
% 0,08
35,0100
% 0,45
1,0709
% 0,09
45,35
0,00
2.317,28
% 0,05
88,19
% 0,19
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kredi kartına taksit perakendeyi nasıl etkiler?

Kredi kartına taksit uygulamasının perakende sektörü üzerindeki etkilerini Metro Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan değerlendirdi

Kredi kartına taksit perakendeyi nasıl etkiler?
CEREN DİLEKÇİ 21 09 2016, 09:58

Hükümet iç talebi canlandırmak amacıyla kredi kartında taksit sınırlamasını gevşetmeye hazırlanıyor.

Market alışverişi, beyaz eşya ve elektronikte taksit sınırlamalarının gevşemesi gündemde. Düzenlemenin gelecek hafta yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Peki bu düzenleme iç tüketimi artıracak mı? Toptan ve bireysel perakende tarafında faaliyet gösteren Metro Türkiye'nin Genel Müdürü Kubilay Özerkan'a göre özellikle gıda dışı tüketimde düzenlemeler tüketiciye rahatlık getirecek.

Kredi kartı taksit sınırlamasının olmadığı dönemleri hatırlatan Özerkan, o dönemlerde özellikle gıda dışı ürünlerin satışında artış gözlenirken gıda tarafında belirgin bir artış yaşanmadığını belirtti.

2014 yılında kredi kartı taksit sayısına kısıtlama getirilmesinin ardından küçük esnafın alışverişlerinde daralma yaşandığını kaydeden Özerkan, "Özellikle ticari kartların piyasa açısından çok büyük önemi var. Çünkü hem bunlar esnafın krediye ulaşabilmesini kolaylaştırıyor hem de belirli anlamda fonlama maliyetlerini de düşürüyordu. Dolayısıyla Şubat 2014'de gelen yeni düzenlemenin ardından özellikle küçük esnafta büyük daralma görmüştük. Daha sonra çabuk bir kararla 2014 yılının Mayıs ayında bu düzenleme değiştirildi ve ticari kartlar bu uygulamanın dışında bırakıldı" diye konuştu.

Taksit sayısındaki artışın getirdiği harcamalara karşı uyarıda bulunan Özerkan, "2000'li yılların ortalarında bunu görmüştük, her ne kadar kısa süreli bir genişleme görsek de kredi kartlarının limitleri doluyor, faizler işliyor ve daha sonra bu sosyal olarak bu bazı dramlara yol açıyordu. Dolayısıyla bunun da göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Gıda tarafında getirilecek taksit uygulamalarının tüketimi çok fazla artırmayacağını bildiren Özerkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlar zaten tüketim süresi çok kısa ürünler. Kimsenin gıdaya taksit geliyor diye 2 kilo peynir alacakken 4 kilo peynir alacağını düşünmüyoruz. Öteki taraftan küçük esnafla ilgili rahatlama getireceği aşikar."

TURİZMDEKİ KAYIP PERAKENDEYE YANSIDI

Diğer yandan son dönemde turizmde yaşanan kaybın perakendede satışlarda düşüşe neden olduğunu bildiren Özerkan, 'oreka' diye tabir edilen otel, restoran ve catering segmentinde Mart ayından itibaren sıkıntı yaşandığını ifade etti.

Özerkan, satışlarda görülen değişime ilişkin şunları söyledi: "Özellikle turistik bölgelerdeki 4-5 yıldızlı oteller ve şehirlerdeki restoranlardaki bu düşüş, işletme mutfağına oranla çok daha belirgin. Turizmdeki bu düşüş, otel ve restoranların da satın almalarına yansıdı. Satışlarda gerileme görüyoruz. İlk başlarda yüzde 5-6 oranlarında olan gerileme 15 Temmuz sonrası dönemde biraz daha arttı. Diğer taraftan restoran tarafında alışveriş sıklığının arttığını da görüyoruz. Alışveriş miktarı küçülürken sıklık artıyor. Diğer taraftan 15 Temmuz sonrası bireysel perakende tarafında değişim gözlemlemiyoruz. Gıda tarafında değişim gözlenmezken, gıda dışı alışverişlerin ötelendiğini gözlemliyoruz."

Yukarı

Business HT×