BIST 100 9.566,88 % -1,17
USD/TRY 32,4889 % 0,18
EUR/TRY 34,5974 % 0,38
Piyasalar
9.537,92
% -1,47
32,4883
% 0,18
34,5964
% 0,38
1,0636
% 0,11
45,49
0,87
2.366,46
% -0,71
89,63
% -0,52
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye'deki CFO'ların 8 özelliği

Yönetici araştırma şirketlerinden Stanton Chase, Türkiye'deki üst düzey finansal yöneticilerin profilini, ihtiyaçlarını ve potansiyelini araştırdı

Türkiye'deki CFO'ların 8 özelliği
BUSINESSHT 20 09 2016, 17:41

Kurum stratejilerinin belirlenmesi ve yönetilmesi sürecinde etkin görev alan CFO'lar (Chief Financial Officer) binlerce çalışanı olan, her yıl milyonlarca dolarlık ihracat yapan dev şirketlerin kasalarını yönetiyorlar.

Dünyanın önde gelen yönetici araştırma şirketlerinden Stanton Chase, Türkiye'de faaliyet gösteren yerli ve yabancı şirketlerde görev yapan 250'den fazla şirketi kapsayan araştırmasıyla Türkiye'deki üst düzey finansal yöneticilerin profilini çıkardı.

1. NASIL CFO OLUNUYOR?

Araştırmaya dahil olan CFO'ların yaklaşık yüzde 34'ü yönetici bulma firmaları ile göreve gelirken, şirket içi terfiler ve kendi oluşturdukları profesyonel ağlar ile CFO koltuğuna oturanlar da bulunuyor.

2. ŞİRKET STRATEJİLERİNDE DAHA FAZLA PAY SAHİBİ OLMAK İSTİYORLAR

Stanton Chase Türkiye Yönetici Ortağı Çağrı Alkaya, yaptığı değerlendirmede gelecekte teknolojik gelişmelerin ve makroekonomik ortamın CFO'ların şirketlerdeki rollerini değiştirmeye devam edeceğini söyledi. 

Alkaya, “CFO’lar şirketlerin stratejileri üzerinde daha fazla pay sahibi olmak istiyorlar" dedi.

3. EN ÇOK CFO BOĞAZİÇİ'NDEN

Araştırmaya katılan ve yaşları 41 ile 50 arasında değişen CFO'ların lisans eğitimi çoğunlukla Boğaziçi Üniversitesi'nden. Diğer en çok CFO yetiştiren üniversiteler ise İstanbul ve Marmara Üniversitesi. 

Yüzde 71'i işletme veya iktisat bölümlerinden mezun olan CFO'ların yüzde 55'i yüksek lisans, yüzde 4'ü doktora diplomalı.

4. FİNANS TECRÜBELİLER YÜZDE 50'NİN ALTINDA

Araştırmaya katılan CFO'ların yüzde 89’u sanayi ve imalat sektöründen geliyor. Finans sektörü tecrübesi olanların oranı ise yüzde 44.

Katılımcıların yüzde 45'i kariyerleri boyunca en az bir kez yurt dışında çalıştı.

5. RAPORLAMA VE ANALİZ ALANINDA GÜÇLÜLER

Araştırmaya katılan CFO’ların yüzde 79’u kendisini yönetim raporlaması ve analiz konularında teknik açıdan güçlü hissediyor.

Yapılan ankette ortaya çıkan sonuçlara göre, CFO’ların üçte ikisi finansal halka arz, kurumsal finans, şirket birleşmeleri ve satın alma gibi alanlarda da kendilerini güçlü olarak nitelendiriyorlar.

Kariyer planlarında ise hem küresel hedefleri hem de yerel dinamikleri bir arada tutabilen şirketlerde çalışmayı hedefliyorlar.

6. AİLE ŞİRKETLERİNİ İSTEMİYORLAR

Özellikle aile şirketlerinde inisiyatif almakta zorlanan CFO’lar, bu tür belirsizlikler nedeniyle yüzde 75 oranında aile şirketlerinde çalışmaktan yana değiller.

Aile şirketleri yerine çok uluslu ve orta ölçekli küresel şirketlerde görev yapmak isteyen CFO’lar, bu tür şirketlerde en iyi performanslarını sergileyeceklerine inanıyorlar.

Her ne kadar Risk Sermayesi ve Özel Sermaye şirketlerinde başarılı olabileceğini düşünen CFO’lar yüzde 23’lerde kalsa da bu şirketlerin yatırımlardan sonra CFO atadıkları gözlemleniyor.

7. CEO VEYA GENEL MÜDÜR OLMAK İSTİYORLAR

CFO'ların önemli bir bölümü kariyerlerinin ilerleyen dönemlerinde Genel Müdür ya da CEO olmayı planlarken, yüzde 26'sı ise gelecekte kendi şirketini kurmak veya danışmanlık hizmeti vermeyi amaçlıyor. CFO görevinde uzun süreler kalmayı isteyenlerin oranı da çoğunlukta.

8. CFO’LARA GÖRE ÜST YÖNETİCİLERİN DE YETENEK AÇIĞI VAR

Yöneticisi oldukları finans departmanlarını değerlendiren CFO'lar bölümlerindeki en önemli sorunun ticari yeteneklerin finansal yeteneklerle birleştirilmesi olduğunu düşünüyor. Yüzde 29'luk bu oranın yanı sıra CFO'ların yüzde 55 orta yönetim kademesinin, yüzde 19'u da üst yöneticilerin yetenek açığına sahip olduğunu düşünüyor.

Yukarı

Business HT×