BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasadaki herkes bu 2 kelimeden bahsediyor

Son günlerde tahvil piyasalarında yaşanan oynaklık 'taper tantrum' tartışmalarını tetikledi

Piyasadaki herkes bu 2 kelimeden bahsediyor
BUSINESS INSIDER 20 09 2016, 07:44

Küresel piyasalarda herkesin ağzında uzun zamandır unutulmuş iki kelime tekrar konuşulmaya başlandı: Taper tantrum.

"Tapering" kelimesi piyasada Fed'in parasal gevşeme politikasını sıkılaştırması veya tahvil alımlarını azaltması anlamında kullanılıyor. "Taper tantrum" ise finansal piyasaların tapering dönemlerinde gösterdiği aşırı reaksiyonları tanımlıyor.

Orijinal “taper tantrum” Mayıs 2013'te, dönemin Fed Başkanı Ben Bernanke'nin aylık tahvil alımlarını yıl sonu itibariyle azaltacağını açıklamasına piyasaların aşırı ve oynak tepki vermesiyle yaşanmıştı. Dolar bağımlılığı yüksek gelişmekte olan piyasalarda hisseler düşmüş, dolar cinsinden tahvil faizleri yukarı fırlamıştı.

O zamandan bugüne şartlar değişti: Fed tahvil alımlarını tamamen bitirdiği gibi, geçen Aralık'ta da dokuz yılın ardından ilk kez faiz artırımına gitti. 

Ancak Fed bu yıl beklendiğinden daha yavaş bir sıkılaşma politikası izleyince rehavete kapılan traderlar bu haftaki Fed toplantısı öncesi aniden, "Acaba çok mu az fiyatladık ikinci bir artırımın Eylül'de gelmesini?" şeklinde paniğe kapıldı.

Tahviller özellikle gelişen piyasalarda yine sert satışlar görmeye başladı; faizler de yukarı çıktı.

PİYASALARDA RİSK TARTIŞILMAYA BAŞLANDI

Goldman Sachs Baş Asya Pasifik Ekonomisti Andrew Tilton, "Temel tahvil getirilerinin Eylül'de ılımlı yükselişi, buna bağlı olarak bölgesel faizlerdeki hareket ve gelişen piyasa hisse ve kurlarındaki zayıflamanın etkisiyle yatırımcılar gelişen piyasalarda yeni bir 'taper tantrum' riskini değerlendiriyor" dedi.

Morgan Stanley analistleri de bu durumu etkileyen iki önemli katalizör daha olduğunu belirtti. 

Birincisi Avrupa Merkez Bankası'nın ay başındaki toplantısında parasal gevşeme programını genişletmeyi düşünmediğini açıklaması. İkincisi ise Japonya Merkez Bankası'nın da 21 Eylül'de yapacağı toplantıda artık daha uzun vadeli tahvil alacağını söyleme ihtimali.

Ancak Morgan Stanley analistleri yeni bir taper tantrum görüleceğini düşünmüyor. Analistlere göre, faizler yükselmeye devam ederse, pek çok gelişen ülke para birimi üzerindeki olumsuz etkisi daha az olur; çünkü bu ülkelerin büyük çoğunluğu büyüyor.

Taper trantrum riski görmediğini belirten bir diğer analist de Citi'den Dirk Willer. Willer da bu dönemlerde gelişen ülke kur işlemlerinin "şaşırtıcı şekilde" iyi performans sergilediğine dikkat çekiyor.

Yukarı

Business HT×