BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3654 % 0,07
EUR/TRY 35,0995 % 0,23
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3654
% 0,07
35,0995
% 0,23
1,0791
% 0,02
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed kararını beklerken bilmeniz gereken her şey

ABD Merkez Bankası Fed bu ay da pas mı geçecek, artırım mı diyecek?

Fed kararını beklerken bilmeniz gereken her şey
BUSINESSHT 19 09 2016, 10:35

Herkesin merak ettiği soru ABD Merkez Bankası Fed'in bu haftaki toplantısında faiz artırıp artırmayacağı.

Özellikle son haftalarda çeşitli Fed üyelerinden gelen karmaşık mesajlar sonrası piyasalar neyi fiyatlayacağı konusunda şaşkın durumda.

Bu akşam sorunun cevabını hep beraber öğreneceğiz; ama öncesinde ne beklememiz gerektiği konusunda bazı bilgiler işe yarayabilir:

KARAR VERECEKLER NE DİYOR?

Yasalar gereği toplantıya bir hafta kala sessiz döneme giren FOMC üyelerinin son açıklamalarında, ülke ekonomisinin faiz artışı için "doğru kıvama" yaklaştığı görüşü öne çıkarken, tedbirli yaklaşımın sürdürülmesini destekleyenler de oldu.

Piyasaların "şahinler" ve "güvercinler" olarak adlandırdığı bu iki gruptan hangisinin daha ağır basacağına ise oy hakkı olan FOMC üyeleri karar verecek. Para politikasında söz sahibi olan bu 10 üyeden Fed Başkanı Yellen de dahil 7'si son açıklamalarında 'güvercin', 3 üye ise 'şahin' tonda açıklamalarda bulunmuştu.

Tüm yetkililerin son mesalarına burada ulaşabilirsiniz:

BÜYÜKLER NE DÜŞÜNÜYOR? 

Dünyanın en büyük tahvil yatırımcıları BlackRock ve Pimco analistleri Fed'in bu ayı pas geçip faizleri Aralık'ta artıracağını söylüyor. JPMorgan'ın da beklentisi Aralık'ta artırım yönünde. 

Goldman Sachs da Fed'in para politikasını daha kademeli sıkılaştıracağı beklentisi ile dolarda "kısa" pozisyona girdi.

VADELİLER NEYE İŞARET EDİYOR?

Traderlar ise bu hafta artırım ihtimalini yüzde 20 olarak görüyor. Vadeli kontratlara göre, yıl sonuna kadar artırım beklentisi ise yüzde 55 olarak fiyatlanıyor.

Hedge fonları ve para yöneticileri de Fed'in artırımı pas geçeceği beklentisiyle doların yükseleceğine yönelik pozisyonlarını azalttı. 13 Eylül'de biten haftada doların yükseleceği tahminleriyle düşeceği tahminleri arasındaki fark yaklaşık 119 binden 113 bine düştü. 

TAHVİLLER DÜŞÜYOR

Dönemin Fed Başkanı Ben Bernanke 2013'te tahvil alımlarını azaltacaklarını açıkladığında piyasada "taper tantrum" adı verilen büyük bir panik dalgası yaşanmıştı. Pimco'ya göre, bugün de yatırımcıların Fed'in desteğini çekeceğine yönelik endişelerin iyice alevlenmesiyle tahvil piyasalarında bunun çok daha küçük çaplı bir versiyonu yaşanıyor. 

Bloomberg verilerine göre, geçen ay tüm dünyada tahviller yüzde 1,3 düştü. Faizler ise yüzde 1,07'lik rekor düşük seviyeden yüzde 1,22'ye çıktı.

ARTIRIM İHTİMALİNİ BELİRLEYEN VERİLER

Fed toplantısı öncesi Cuma günü açıklanan enflasyon verisi beklentilerden daha güçlü gelerek ABD'de faizlerin bu yıl artırılabileceği beklentisini güçlendirdi.

Ancak beklentilerden güçlü enflasyona rağmen tüketici harcamaları ve sanayi üretimindeki yavaşlama nedeniyle bu haftaki toplantıda faiz artırımına verilen ihtimal düşüyor.

ABD'de istihdam büyümesi de iki aylık sağlam artışların ardından Ağustos ayında beklentilerin altında kalarak Fed'in bu ay faiz artışına gitme ihtimalini zayıflatmıştı.

 

Yukarı

Business HT×