BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yatırımcılar tatilden merkez bankası gündemiyle döndü

Yurt içi piyasalar tatilden dönerken küresel piyasalar gözler merkez bankalarında

Yatırımcılar tatilden merkez bankası gündemiyle dönüyor
BUSINESSHT 19 09 2016, 06:40

Kritik merkez bankalarının kararları öncesinde piyasalarda gergin bir bekleyiş hakim. Petroldeki iyimserlik Asya'da etkili olurken, Fed öncesi yatırımcıların altından kaçışı hızlanıyor.

İç ve dış piyasalara yön veren üç önemli merkez bankası bu hafta toplanıyor. Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) yatırımcıların 9 aydır beklediği faiz kararı için Eylül toplantısını gerçekleştireceği haftada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da Para Politikası Kurulu'nu toplayacak. Japonya Merkez Bankası da faiz kararını Fed ile aynı günde açıklayacak.

Para politikalarına ilişkin belirsizlikler ise küresel piyasalarda volatilitenin artmasına neden oluyor.

Traderlar, BOJ'un Çarşamba günü sona erecek toplantısında çıkacak karar konusunda bölünmüş durumda; Fed'in aynı gün sonuçlanacak toplantısında faiz artırma olasılığı ise ABD'de Ağustos ayı enflasyon verisinin beklenenden daha yukarıda çıkmasına rağmen yüzde 20 civarında görülüyor. 

Kurban Bayramı tatilinin ardından bugün piyasalar yeniden hacim kazanırken dolar/TL anlamlı bir değişim göstermedi. Dolar/TL 2,97-2,98 arasında dengelendi.

BIST 100 endeksi ise günü yüzde 2,17 yükselişle 77 bin 670 puandan tamamladı. 

ALTIN

Cuma günü iki haftanın en düşük kapanışını yapan altın Merkez bankaları toplantıları öncesinde yükseldi.

Spot altın, Cuma günü ons başına 1,310.35 dolar ile 31 Ağustos'tan bu yana en düşük kapanışını yaptıktan sonra, yüzde 0,3 yükselerek 1,314.52 dolara çıktı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, ABD'de tüketici fiyatları endeksinin beklenenden daha hızlı artmasının ardından Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmasıyla değerli metal geçen hafta yüzde 1,3 düşmüştü.

Yılın ilk yarısında azalan Fed faiz artırım beklentileriyle yükselen altın, son günlerde ABD Merkez Bankası politikalarına ilişkin belirsizlikten de etkileniyor.

Hedge fonları, Fed'in bu haftaki toplantısında faiz artırımı olasılığının yalnızca yüzde 20 seviyesinde kalması ve Aralık ayında faiz artırımı olasılığının yüzde 50 seviyesinin üzerinde olmasına karşın altından çıkıyor. Spekülatörler, altının yükseleceği beklentisi ile açtıkları uzun pozisyonlarda üç ayın en hızlı gerilemesi görüldü.

PETROL

Petrol fiyatları Libya'dan gelen çatışma haberiyle toparlandı. Libya'nın 2014 yılından bu yana ilk petrol ihracatının yapılacağı Ras Lanuf limanındaki çatışmalar, Cuma günü bir ayın en düşük seviyesinden kapanan petrolün yeni haftaya bir miktar yükselişle başlamasına neden oldu.

Vadeli petrol kontratları, Cuma günü yüzde 2 düştükten sonra yüzde 1,7 kadar yükseldi. Brent petrol yüzde 1,75 yükselişle 46,50 doların üzerinde işlem görürken, yüzde 2'ye yakın değer kazanan ham petrol 43,80 dolar seviyelerinde.

Seadelta adlı tankerin petrol dolumu, Pazar günü lokal Petrol Tesisleri Güvenlik birimleri ile ülkenin doğusunda üslenen Khalifa Haftar komutasındaki güçler arasındaki çatışmalar nedeniyle durduruldu.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler topluluğu (OPEC) ülkeleri ve Rusya'nın 27 Eylül'de Cezayir'de düzenlenecek toplantıda piyasaya istikrar getirecek tedbirler konusunda anlaşmaya varacağı beklentilerinin etkisiyle Ağustos ayındaki rallisinden bu yana dalgalı bir seyir izliyor.

OPEC toplantısında ilişkin yeni mesajlar da gelmeye devam ediyor. Cezayir Haber Ajansı'na göre, Genel Sekreter Mohammed Barkindo, OPEC'in bakanların gelecek haftaki gayrıresmi toplantıda anlaşmaya varması durumunda olağanüstü toplantı çağrısında bulunabileceğini söyledi.

Fiyatlar geçen hafta, Libya'dan ve aynı zamanda Nijerya'dan da yeniden başlayacak petrol ihracatının küresel arz fazlasını daha da artıracağı endişesi ile yüzde 6,2 düşmüştü. 

ASYA PİYASALARI

Asya piyasaları da toplantılar öncesi iyimserlik ve petrol fiyatlarındaki toparlanmanın etkisiyle yükseldi. 

Japonya hisseleri hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0,6 yükseldi. Japonya piyasası tatil nedeniyle kapalı; ancak Çin, Hong Kong, Tayvan, Güney Kore ve Malezya piyasaları geçen haftaki tatilin ardından bugün açılıyor. 

Sydney'de Rivkin Securities stratejisti James Woods, "Beklenenden güçlü çıkan ABD enflasyon verisi Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitmesi için durumu açık bir şekilde güçlendirdi, ancak bir kez daha, bu haftaki toplantıda, acil bir faiz artırımı için bir ihtiyacı işaret etmiyor. Genel piyasa beklentileri BOJ'un br şekilde harekete geçeceği konusunda göreceli olarak daha yüksek. Bu adım, negatif bölgede bulunan faizin daha da düşürülmesi, mevcut parasal gevşeme programının daha da genişletilmesi veya bankalara kredilerin artırılması şeklinde olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

 

Yukarı

Business HT×