BIST 100 9.048,95 % 2,75
USD/TRY 32,3285 % 0,11
EUR/TRY 35,0763 % 0,02
Piyasalar
9.048,95
% 2,75
32,3285
% 0,11
35,0763
% 0,02
1,0791
% -0,34
47,68
-0,25
2.208,92
% 0,64
87,39
% 1,51
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

ABD, Apple'ın rövanşını aldı

AB’de Apple’a kesilen 14 milyar dolarlık vergi cezasının ardından ABD de Alman Deutsche Bank’a aynı faturayı kesti. 185 ABD’li CEO, AB’yi protesto eden bir mektup gönderdi

ABD, Apple'ın rövanşını aldı
MAHMUT SANCAK/GAZETE HABERTÜRK 18 09 2016, 12:35

Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasındaki ticaret savaşı giderek kızışıyor. AB Komisyonu’nun geçen hafta dünyanın en değerli şirketi ABD’li Apple’a 14 milyar dolarlık vergi cezası kesmesi son 10 yıldan beri devam eden çekişmeyi tamamen farklı bir boyuta taşıdı.

Cezanın duyulmasının ardından ABD Maliye Bakanı Jacob Lew söz konusu kararın geri alınması gerektiğini belirterek, “Eğer bu yönde bir adım atılmazsa mevcut duruma uygun bir cevap üzerinde çalışmaya başlarız” dedi. Ve bu ‘uygun cevap’ fazla gecikmedi. Cuma günü ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank’ın mortgage kriziyle bağlantılı olarak 14 milyar dolarlık cezaya çarptırıldığı duyuruldu.

AB cephesi ABD’den gelen bu cezayı tartışırken dün de ABD’nin en büyük 185 şirketinin CEO’ları yayımladıkları ortak bir bildiride AB Komisyonu’nun Apple’a yönelik vergi cezasını eleştirdi. CEO’lar bu kararın ikili ilişkileri yıpratmaktan başka herhangi bir amaca hizmet etmeyeceğini belirterek, “Yasalara saygısı olan tüm AB’li ülkelerin bu kararın uygulanmaması için çaba harcaması gerekir” dedi.

185 CEO’DAN PROTESTO MEKTUBU

185 CEO’dan oluşan topluluğa (Business Roundtable) Caterpillar CEO’su Doug Oberman başkanlık yapıyor. Yardımcılığını ise Xerox, Honeywell, Lockheed Martin ve Dow Chemical CEO’ları yapıyor. Tartışmanın temelinde ise öncelikle ABD ve AB’li şirketler arasındaki küresel çapta pazar hâkimiyeti için yürütülen savaşlar bulunuyor.

Diğer yandan ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde çok sayıda siyasi AB/ABD arasındaki ticaret savaşlarını kullanarak puan kazanmaya çalışıyor. Aynı konu AB için de geçerli.

Birliğin ağır toplarından Almanya ve Fransa’da gelecek sene genel seçimler yapılacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel dördüncü dönem için koltuk mücadelesine girerken Fransa’da eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy geri dönüş için çaba harcayacak. AB’li siyasiler ise ABD ile giriştikleri ticaret savaşlarında halen görüşmeleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nı (TTIP) kullanıyor.

Karşılıklı olarak gümrük duvarlarının kaldırılması anlamına gelen anlaşmada AB’liler standartları olabildiğince yüksek tutarak Avrupa’ya girecek ABD’li mal ve şirketlerin seviyesini düşük tutmaya çalışıyor. Ancak son olarak Alman Bayer’e 66 milyar dolara satılan Monsanto, ABD’li şirketlerin düşük standartlarla da arka kapıdan AB’ye sızabileceğini gösterdi.

ALMANYA'DA BİNLERCE KİŞİDEN TTIP PROTESTOSU

ABD ile AB arasında imzalanması amaçlanan TTIP Anlaşması ile AB ile Kanada arasında imzalanması hedeflenen Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması (CETA), Almanya genelinde protesto edildi.

Polis, Berlin’deki gösteriye 40 bin, Hamburg’ta 30 bin, Münih ve Köln’deki gösterilere 20 bin göstericinin katıldığını açıkladı. Köln’deki gösteriye traktörleriyle katılan çiftçiler, anlaşmaların tüketici haklarının korunmasında ve gıda güvenliğinde bir aşınma olacağından endişe ettikleri için protestoya katıldıklarını ifade etti. Çevre örgütü olan Greenpeace üyesi aktivistler, Ren Nehri üzerindeki bir köprüye 150 metrekarelik bez afiş açtı.

SON DURUM

ABD ve AB arasında şirketlere kesilen cezaların tarihçesi oldukça eskilere dayanıyor. Ancak son dönemde kesilen cezaların çift basamaklı milyar dolar seviyesine ulaşması durumu değiştirdi. AB Apple’ın ardından teknoloji dünyasının önde gelen ABD’li şirketlerinden Facebook, Google ve Amazon’a da milyar dolarlık vergi cezaları kesmeye hazırlanıyor. Ancak iş bu noktaya gelirse ABD’nin de cevabının sert olacağı tahmin ediliyor.

 

Yukarı

Business HT×