BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

4 maddede Türk-Rus Ortak Fonu nedir?

Uçak krizinden yaklaşık altı ay sonra ilişkileri iyileşmeye başlayan Türkiye ve Rusya’nın kuracağı ortak fonun hedefi 1 milyar dolar

4 maddede Türk-Rus Ortak Fonu nedir?
DHA 15 09 2016, 17:15

Rusya Direkt Yatırımlar Fonu (RFPİ) Genel Müdürü Kirill Dmitriyev, İzvestiya gazetesine verdiği röportajda Türk-Rus ortak yatırım fonu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

RFPİ’nin Rus-Türk yatırım fonu kurulmasında Rusya’yı destekleyeceğini söyleyen Dmitriyev,  Türkiye’nin de bu projede kendisini destekleyecek egemen fonu kurduğunu açıkladı.

Dmitriyev’in, tarım, sağlık, turizm ve altyapı başta olmak üzere birçok ortak projeye kredi sağlayacak fonla ilgili verdiği detaylar ise şöyle:

1. FONUN HACMİ NE KADAR OLACAK?

Rus-Türk yatırım fonunun hedef hacminin 1 milyar dolar seviyesinde olacağını söyleyen Dmitriyev, “RFPİ bu fon çerçevesinde tarım, sağlık, turizm ve altyapı gibi sektörlerde 300 milyon dolar değerindeki projeleri değerlendiriyor. RFPİ hacmi yüzlerce milyon dolardan milyar dolarlara kadar uzanan yaklaşık 20 ülke partneri kurdu” dedi.

2. NE ZAMAN HAYATA GEÇECEK?

Yeni yatırım fonunun 2017 yılında çalışmaya başlayacağını, fakat şimdiden öncelikli projelerin değerlendirilmeye başlandığını belirten Dmitriyev, "Türkiye'yi Rusya ile ortak projesinde temsil edecek egemen fonunun kurulması henüz tamamlanmadı. Bu yüzden fonun operasyon faaliyetleri önümüzdeki seneden önce başlayamaz. Fakat şimdiden Türk partnerlerimizle işbirliğine başladık ve öncelikli projeleri değerlen-diriyoruz. Bu yüzden yakın zamanda ilk anlaşmalar yapılabilir" diye konuştu.

3. HANGİ PROJELERİ KAPSAYACAK?

Rusya’da yaklaşık 300 Türk şirketi 50 milyar dolarlık kontratlarla faaliyet gösteriyor.

RFPİ Genel Müdürü, fonun özellikle inşaat sektörü (Rönesans, Polimeks, Tekfen, Gama), bankacılık sektörünü (Credit Europe Bank ve Denizbank) ve enerji sektörünü etkileyeceğini söyledi.

Yatırım fonunun ülkeler arasındaki iş ilişkisini güçlendireceğini söyleyen bazı uzmanlara göre ise iddialı projeler için daha fazla para gerekli.

Rusya Ekonomi Okulu Profesörü Natalya Volçkova, yeni fonun Akkuyu gibi enerji alanındaki geniş kapsamlı projeleri finanse edeceğinden şüphe duyduğunu dile getirdi. Fonun iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerindeki istikrar garantisi olduğunu söyleyen Volçkova “Bu iş sektörüne kesinlikle yardım edecek. Öncelikli he-def ülkelerin mevcut ekonomik ilişkilerinden yola çıkılarak belirlenecek, Türkiye'nin tarım ve turizme ilgisi ortada" dedi.

Alfa Bank Baş Ekonomisti Nataliya Orlova ise özel iş sektörünün imkanlarının sonuna kadar kullanılmadığını, öncelikle özel sektörün etkinliğinin düzeltilmesi gerektiğini belirtti:

"Yatırım fonundan bahsedilmesinden dolayı şaşkınım, çünkü yaptırımlar uygulanmadan önce Türk şirketleri inşaat başta olmak üzere birçok segmentte çok aktifti. Öncelikle özel sektörün etkinliğini düzeltmek daha iyi olurdu. Özel sektörü piyasadaki eski durumuna döndürmek ekonomiye yarar sağlar."

4. NE OLMUŞTU?

24 Kasım 2015’te Rus ordusuna ait bir savaş uçağının sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle Türk Hava Kuvvetleri tarafından düşürülmesiyle iki ülke ilişkileri ciddi anlamda yara almıştı.

Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı ekonomik yaptırımlar nedeniyle yılın ilk çeyreğinde Türkiye'den Rusya'ya direkt yatırımlar soğukluk sebebiyle 7 kat azalarak 123 milyon dolardan 18 milyon dolara düştü. Aynı zamanda Rusya'dan Türkiye'ye yatırımlar 21 kat azalarak 786 milyon dolardan 38 milyon dolara geriledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi de ciddi anlamda azaldı. Türkiye’ye gelen Rus turist sayısında yüzde 85’in üzerinde kayıp yaşandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uçak krizinden sonra ilk defa 9 Ağustos’ta St. Petersburg’ta bir araya geldi.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukaev, Türk-Rus ortak fonunun kurulacağını açıkladı.

Yukarı

Business HT×