BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4908 % -0,23
EUR/TRY 34,9480 % 0,27
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4912
% -0,23
34,9478
% 0,27
1,0735
% 0,33
44,89
-0,46
2.326,59
% 0,45
87,85
% -0,19
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Küresel sarsıntılar Türk lirasına tatil yaptırmadı

Yurt içi piyasalar bayram tatilindeyken, gelişen piyasalarda görülen satış TL'nin de 2,99'un üzerine çıkmasına neden oldu

Küresel dalga TL'yi de vurdu, dolar fırladı
BUSINESSHT 12 09 2016, 14:47

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde görülen satışların etkisiyle bayram tatili sırasında Türk lirasının da ateşi yükseldi.

Cuma günü 2,97'nin altında kapanan dolar/TL, gün içinde 2,9934'e kadar yükselerek 5 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Daha sonra yönünü aşağıya çeviren kur Fed Guvernörü Lael Brainard'ın güvercin açıklamalarının etkisiyle 2,98'in altına kadar indi. 

Rabobank analisti Piotr Matys, "Türk lirası ağırlıklı olarak olumsuz küresel gelişmelerle yön buluyor. Merkez bankalarının daha fazla teşvik vermekten kaçınağı endişelerinin artmasıyla CEEMEA (Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika) para birimleri geçen Cuma'dan beri satış baskısı altında" dedi.

Bölgedeki para birimlerinin neredeyse hepsinin dolar karşısında satış gördüğünü belirten Matys, özellikle Güney Afrika randı, Rus rublesi ve Türk lirasında yükselişin öncü olduğunu söyledi. 

'FED'E KARŞI EN KIRILGANLAR ARASINDA TÜRKİYE DE VAR'

Küresel piyasalarda Cuma günü başlayan satış dalgası yeni haftada etkisini göstermeye devam ediyor. Özellikle merkez bankalarının gevşek para politikalarına devam edip etmeyeceğine ilişkin endişelerin etkisiyle hisse ve tahvillerin yanı sıra emtiada da kan kaybı derinleşiyor.

Piyasalarda yaz boyu süren sakinlik önce Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin sonra da Boston Fed Başkanı Eric Rosengren'in açıklamalarıyla yerini uzun zamandır görülmemiş bir fırtınaya bıraktı.

Draghi Perşembe günü düzenlediği basında toplantısında şu anda ek teşvik önlemi almayı düşünmediklerini söyleyince piyasalar, merkez bankalarının küresel krizden bu yana ekonomiyi canlandırmak için atılan adımların ne kadar etkili olduğunu sorgulamaya başladığını düşündü. Cuma günü Rosengren'in Fed'in faiz artırmak için beklemesinin riskli olduğunu söylemesi de bu havayı iyice destekledi.

Brainard'ın bu akşam yaptığı konuşmada Fed'in acele etmemesi gerektiğine dair açıklama ise piyasaları tekrar sakinleştirmiş görünüyor.

 

Capital Economics gelişen piyasalar ekonomisti Neil Shearing, "Gelişen piyasaların artan ABd faizleri karşısındaki kırıganlıkları genelde abartıldı. Çoğu için ekonomik etkiler sınırlı" dedi.

Ancak Türkiye, Kolombiya ve Güney Afrika'nın dış finansman bağımlılıkları yüzünden daha çok sıkıntı yaşayacağını söyledi.

TÜRKİYE'YE ÖZEL RİSKLER

Matys, "Dolar/TL'nin 2,98 seviyesinde önemli bir teknik seviyeyi kırdığını söylemekte fayda var. Bu seviyenin üzerinde kapanış, risk algısının yükselmesi durumunda kısa vadede dolar/TL'nin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3,0973'e doğru çıkmasını sağlayabilir" dedi.

Nomura CEEMEA stratejisti Timothy Ash de dolardaki yükselişin küresel satış dalgasından kaynaklandığını, ancak "Türkiye'nin de muhtemelen kendi durumuna pek yardımcı olmadığını söyledi.

Satışların Suriye'deki gelişmeler yada Doğu'da Kürtlerle ilgili gerginliklerden kaynaklandığını düşünmediğini belirten Ash, "Zayıf makro veriler ve FETÖ soruşturmasının nereye kadar gidebileceğine dair endişelerin yanı sıra insanların zorlandığı Merkez Bankası politikasının" da etkili olduğunu belirtti.

Ash, şu an için satışın küresel olduğunu, ancak bu durumun Türkiye özelinde bir hikaye haline gelmeyeceği anlamına gelmediğini belirtti. 

Yukarı

Business HT×