BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4827 % -0,26
EUR/TRY 34,9159 % 0,18
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4828
% -0,26
34,9166
% 0,18
1,0728
% 0,28
44,89
-0,46
2.333,17
% 0,73
89,02
% 1,14
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalarda Eylül fırtınası hız kesti

Hisse ve tahvillerde Cuma günü başlayan düşüş bugün de etkisini hissetirdi, günün ilerleyen saatlerinde toparlanma görüldü

Piyasalarda Eylül fırtınası hız kesti
BUSINESSHT 12 09 2016, 11:45

Küresel piyasalarda Cuma günü başlayan satış dalgası yeni haftada etkisini göstermeye devam etti. Özellikle merkez bankalarının gevşek para politikalarına devam edip etmeyeceğine ilişkin endişelerin etkisiyle hisse ve tahvillerin yanı sıra emtiada da kan kaybı derinleşti.

Tansiyonun yükseldiği piyasalarda bugünün en önemli gündem maddesi üç Fed yetklisinden gelecek açıklamalardı.

Geçtiğimiz yıl boyunca faiz artırımının karşısında bir tutumu savunan ve vereceği en çok merak edilen Fed Guvernörü Lael Brainard, güvercin tavrını sürdürdü ve faiz artırımı konusunda temkinli olunması gerektiğini söyledi.

Enflasyonun hedeflerin hala bir hayli altında olduğuna dikkat çeken Brainard "ihtiyatlı" tutumun sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Diğer yetkililer ise daha şahindi. Fed'in bu ay faiz artırım ihtimalinin güçlendiğine işaret eden ilk mesaj ise Atlanta Fed Başkanı Denis Lockhart'tan geldi. Lockhart ekonomik şartların önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda faiz artırımının ciddi şekilde tartışılmasını gerektirdiğini söyledi. 

HİSSELER

Fed endişelerinin etkisiyle 43 gündür hiç yüzde 1'in üzerinde hareket etmeyen S&P 500 Cuma günü yüzde 2,5 düşmüştü. Bugün ise Brainard'ın açıklamalarının etkisiyle hisselerde toparlanma görüldü. Fed'in Eylül'de artırım ihtimalinin yüzde 22'ye düşmesiyle endeks yüzde 0,8 yükseldi.

Avrupa ve Japon hisseleri İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı aldığı Haziran ayından bu yana en sert düşüşü gerçekleştirdi. Gün içinde kayıplarının bir kısmını teleafi eden Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 2'ye kadar düştükten sonra günü yüzde 1 aşağıda kapattı. MSCI Asya Pasifik endeksi ise özellikle ham madde üreticilerinde görülen düşüşleri öncülüğünde yüzde 2 aşağıda kapandı.

TAHVİLLER

Tahvil tarafı da haftaya sancılı başlasa da Brainard sonrası ABD tahvillerinde yükseliş görüldü. Portekiz tahvilleri Euro Bölgesi tahvilleri arasında en çok düşenler oldu. Avustralya ve Yeni Zelanda tahvil faizleri de bu çeyreğin en yüksek seviyesine ulaştı.

Portekiz 10 yıllıkları 6 baz puan yükelerek yüzde 3,22'ye çıktı. Cuma günü ilk kez pozitife dönen Almanya 10 yıllıkları ise 3 baz puan artışla yüzde 0,04 oldu.

ABD 2 ve 10 yıllıkları ise Brainard açıklamlarından sonra toparlandı.

PARA BİRİMLERİ

Fed'in faiz artırımına dair tartışmalar en çok doları etkiliyor. Bloomberg dolar endeksi 1 haftanın en yükseği etrafında seyrediyor.

Yen ise yüzde 0,5 değer kaybetti. Büyük para birimleri arasında en kötü performans gösteren ise Güney Kore wonu oldu. Kuzey Kore'nin nükleer testlere devam edebileceği haberleriyle kur yüzde 1,4 düştü.

TÜRK LİRASI

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde görülen satışların etkisiyle bayram tatili sırasında Türk lirasının da ateşi yükseldi. 14:35 itibariyle 2,99'un üzerinde olan olan dolar/TL kuru 5 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Piyasalarda yaz boyu süren sakinlik önce Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin sonra da Boston Fed Başkanı Eric Rosengren'in açıklamalarıyla yerini uzun zamandır görülmemiş bir fırtınaya bıraktı.

Draghi Perşembe günü düzenlediği basında toplantısında şu anda ek teşvik önlemi almayı düşünmediklerini söyleyince piyasalar, merkez bankalarının küresel krizden bu yana ekonomiyi canlandırmak için atılan adımların ne kadar etkili olduğunu sorgulamaya başladığını düşündü. Cuma günü Rosengren'in Fed'in faiz artırmak için beklemesinin riskli olduğunu söylemesi de bu havayı iyice destekledi.

Yukarı

Business HT×