BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3667 % 0,07
EUR/TRY 34,9263 % -0,26
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3667
% 0,07
34,9263
% -0,26
1,0776
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez'den darbe girişiminden bu yana üçüncü rezerv hamlesi

Merkez Bankası'ndan yeni karşılık adımı geldi

Merkez'den darbe girişiminden bu yana üçüncü rezerv hamlesi
BUSINESSHT 06 09 2016, 10:05

Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık oranları ile rezerv opsiyonu katsayılarında yeni değişiklikler geldi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre yeni adımlar şöyle:

*Türk lirası zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirilmiştir. 

*Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkânının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimleri ile altın imkânının ilk üç diliminde katsayılar 0,1 puan artırılmıştır.

Açıklamada, "Rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde, söz konusu değişiklikler ile finansal sisteme yaklaşık 1,2 milyar Türk lirası ve 670 milyon ABD doları ilave likidite sağlanmış olacaktır" denildi.

BU HAMLENİN ETKİSİ OLUR MU?

Merkez Bankası 9 Ağustos 2016 tarihinde TL zorunlu karşılık oranlarında 50 baz puan indirime giderek ilk adımı atmıştı ve böylece son 2 ayda toplam 100 baz puan indirim gerçekleşti.

Vakıf Yatırım'ın notuna göre finansal sistemde likiditeyi arttırmak için açıklanan adımların bankacılık sektöründe özellikle fonlama maliyetlerini bir miktar aşağı çekebileceği öngörülüyor.

Kurumun notunda şu değerlendirmeler yapıldı: 30.06.2016 tarihli finansal verilere göre, pasif tarafta (mevduat ve repo) TL ağırlıklı bilanço kompozisyonuna sahip Halk Bankası (HALKB), İş Bankası (ISCTR) ve Akbank (AKBNK)'ın daha olumlu etkileneceğini tahmin ediyoruz. Ayrıca, yapılan değişiklik tüm bankaların kredi büyümesine de olumlu katkı sağlayabileceği ve bir sonraki aşamada kredi faizlerine de etkisi olabilir."

HSBC Portföy Yönetim Stratejisti İbrahim Aksoy da Merkez Bankası'nın bankacılık sistemindeki lira likiditesini destekleyerek faiz indirimlerinin kredi ve mevduat faizlerinde daha etkili olmasını hedeflediğini söyledi. Aksoy'a göre, adımla beraber mevduat maliyetlerinde de düşüş bekleniyor.

İHRACATÇI MEMNUN

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık oranlarında indirim kararını değerlendirdi.

TİM Başkanı Büyükekşi, “9 Ağustos’ta zorunlu karşılık oranlarında 50 baz puanlık indirim yapılmıştı. Bugün de ilave bir 50 baz puanlık indirim yapıldı. Bu indirimlerle birlikte piyasalarda ciddi bir likidite artışı sağlanmış olacak. Bu likidite artışının kredi maliyetlerinde düşüşe yol açacağını öngörüyoruz.

Bankaların uyguladığı ticari kredi faizlerinde oluşabilecek düşüş ihracatçılarımızın düşük maliyetli krediye ulaşımlarını sağlayacaktır. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın almış olduğu bu karar yatırımlarda artış ve paralelinde ihracata olumlu etki yapacaktır” dedi.

Son dönemde Merkez Bankası’nın aldığı kararların ülkemizde yatırım ortamının iyileşmesi ve ihracatın gelişmesi için önemli katkılar sunduğunu belirten Büyükekşi, şu değerlendirmede bulundu: “Merkez Bankası mart ayından itibaren faiz koridorunun üst bandında kayda değer indirimler gerçekleştirdi.

Son dönemde piyasaları rahatlatıcı bu adımları, zorunlu karşılık oranlarını indirerek desteklemiş oldu.

Faiz indirim kararları ne derece önemli ise, zorunlu karşılıkların düşürülmesinin de aynı derece önemli olduğuna inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde zorunlu karşılıklarda düşüşün devam etmesi en büyük temennimiz.

Birkaç puan daha indirim yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Merkez Bankası’nın bankalara attığı bu pası bankalar da yatırımcılara ve ihracatçılara yansıtmalı. Bu sayede ülke olarak yatırımların ve ihracatın önü daha da açılmış olacaktır.”

Yukarı

Business HT×