BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,6523 % 0,38
EUR/TRY 34,8491 % 0,47
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,6563
% 0,39
34,8443
% 0,46
1,0635
% -0,07
45,49
0,00
2.389,62
% 0,44
89,19
% 2,39
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bankacılara göre Türkiye ne yaparsa daha fazla kazanır?

BloombergHT'nin düzenlediği "Türkiye İyi Gelecek" konferansına katılan dört bankanın genel müdürü Türkiye ekonomisinin geçirdiği mevcut dönemi ve Türk bankacılığında bundan sonra nasıl bi yol izlenmesi gerektiğini değerlendirdi

Bankacılara göre Türkiye ne yaparsa daha fazla kazanır?
BUSINESSHT 02 09 2016, 17:16

BloombergHT'nin Çırağan Sarayı'nda düzenlediği "Türkiye İyi Gelecek" konferansında Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen moderatörlüğünde gerçekleşen "Türkiye Kazandırır" oturumuna bankacılık sektörünün önde gelen genel müdürleri katıldı. 

Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu ve Türkiye Ekonomi Bankası Genel Müdür Ümit Leblebici oturumda önemli değerlendirmelerde bulundu. 

15 Temmuz darbe girişimi sonrası durumu değerlendiren dört genel müdür de olağanüstü bir durumdan iki gün sonra bile piyasaları kapatmadan işlemlere devam edilebilmesiyle ilgili olarak güçlü ekonomivurgusu yaptı. 

"BİZİ DENETLEYEN KURUMUN YARISI İÇERİDE" 

"Bugün piyasada düşe kalka gidiş varsa bu salt 15 Temmuz'la izah edilemez" diyen Hüseyin Aydın, "Bunun ciddi bir katkısı vardır ama onun yanında dünyanın büyümeyle ilgili, harcamayla ilgili ciddi sorunları var. Genişletici para politikaları hâlâ istenen neticeyi vermedi. Fed'in ikiricikli tutumunu hepimiz biliyoruz. Bu doğrultuda Türkiye'yi değerlendirmek lazım" ifadelerini kullandı. 

Aydın "Ekonomi yönetimi daha kaliteli büyümeden söz ediyor; iç talebe dayalı büyümek istemiyorum demek istiyorsa iç talebe yönelik aldığı önlemleri masaya koymak lazım" diye konuştu. TBB Başkanı sözlerine şöyle devam etti:

"Bu önlemlere ilişkin 15 Temmuz öncesi ve sonrasında ne yaptık veya ne yapmayı düşünüyoruz? Tüketici davranışları, iyi iletişim ve Türk insanının inancı önemli ama bunu sürdürülebilir kılmak lazım. Türkiye hak etmediği bir yerdeydi, kendini iyi anlatamıyordu. Geldiğimiz noktada dünyadan farklı bir büyüme modeli önermiyoruz ama kendi fonksiyonlarını en çok yerine getiren sektörü bankalar. 2008'den sonra bırakın destek almayı cezalardan başımızı kaldıramadık. Bugün bizi düzenleyen ve denetleyen kurumun yarısı içeride. Uzmanlık gerektiren bir alanda çalışıyoruz, yasal altyapının işler hale getirilmesi lazım. Ekonominin daha hızlı büyüdüğü dönemlerde alınan tedbirlerin ekonominin daha yavaş büyüdüğü döneme uygun hale getirilmesi lazım."

"YASAL DÜZENLEME ŞART"

Aydın, geçen ay "Kredileri çağırmayın, isteyeni de yapılandırın" çağrısı yapan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'e cevaben "Krediyi geri çağırmayalım ama yasal düzenlemeyi de tartışalım" dedi. 

Ziraat Bankası Genel Müdürü, “Bilançomuzun yüzde 70'inin kredi olmasının nedeni ülkeye duyduğumuz güvendir” diye konuştu ve ekledi: Açık olan piyasaların çalışır hale gelmesi için güven bir kez daha tazelenmeli. Biz bu konuda üzerimize düşeni yaptık, diğerlerinden de bekliyoruz. 

"TÜRKİYE BU KREDİ NOTUNU HAKETMİYOR"

Aydın'dan sonra söz alan Citibank'ın ilk Türk Genel Müdürü Serra Akçaoğlu da şunları söyledi:

 

"Türkiye'deki bankacılık sektörü son derece kuvvetli. Ülkemizdeki firmalar değişik dönemlerde yaşanan gelişmeleri nasıl yöneteceklerini çok iyi biliyorlar. 

 

"Türkiye kredi notu açısından bulunduğu yeri haketmiyor" diyen Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de, derecelerin korunması için gerekli reformların yapılması gerektiğini aktardı. 

"TEDBİRLERDE ESNEME OLMALI"

Türkiye Ekonomi Bankası Genel Müdür Ümit Leblebici, Türkiye'nin dünyanın her ülkesiyle iş yapabilen bir ülke olduğunu, her sektörde güçlü kadrolar yetiştirdiğini söyleyerek Moody'sin not indiriminin çok etkisi olmayacağını ifade etti. 

 

Türkiye'nin makro ihtiyati tedbirleri zamanında koyduğunu hatırlatan Leblebici, "Şimdi ekonomide yavaşlama riski nedeniyle bu tedbirlerde esnme yapılmalı" dedi. Leblebici verimli çalışıp verimli üreterek katma değer yaratılması gerektiğiin altını çizdi. 

 

Yukarı

Business HT×