BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ekonomi ve finans dünyası gelecekten ne bekliyor?

Ekonomi ve finans dünyanın önde gelen isimleri Bloomberg HT'nin düzenlediği “Türkiye İyi Gelecek” konferansında Türkiye ekonomisine ilişkin soruları yanıtladı

Ekonomi ve finans dünyası gelecekten ne bekliyor?
BUSINESSHT 02 09 2016, 13:27

Bloomberg HT'nin bugün İstanbul Çırağan Sarayı'nda düzenlediği "Türkiye İyi Gelecek Konferansı", finans ve ekonomi dünyasının önemli isimlerini bir araya getiriyor. 

Türkiye'deki yatırım fırsatları ve Türk ekonomisinin geleceğinin konuşulacağı konferansta yetkililerden ve ünlü is adamlarından gelen açıklamaları gün boyu buradan takip edebilirsiniz:

Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın

Türkiye'nin darbe girişimi sonrasında geldiği noktayı değerlendiren Aydın, "15 Temmuz'dan sonra ekonomi birimlerinin aldığı tedbirlere gerek kalmadan sektör kendi kendine dükkanı açık hale getirdi. İlgili grupla bir şekilde iletişimi olanların ayrıştırılma çalışmalarında kollektivite problemi yaşıyoruz. Onu giderdiğimizde ekonominin daha canlı, daha işlevsel hale gelmesini temin edeceğiz. Bu konuda biz de katkıda bulunmaya devam ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin kendini anlatmayla ilgili problemi olduğunu belirten Aydın, "Herkesin üzerine düşeni yapması lazım. Türkiye hak ettiğinden farklı şekilde değerlendiriliyor. Bu iletişimi doğru sağlamak gerekiyor. Ülkede her dönem ortaya çıkabilen sorunların Türkiye'nin temel sorunu olmadığını anlatmamız gerekiyor" dedi.

Aydın ayrıca "Türkiye'nin hikayesi diğerlerinden farklı, ülkenin hala alacak mesafeleri var, bunlarla ilgili yasal düzenlemeler yapılmalı" yorumunu yaptı.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş

Ateş, "Türkiye 15 Temmuz'da büyük bir badire atlattı" dedi.

Ateş, "Devlet kurumlarının çok iyi çalışabiliyor olması lazım. Boşalan kadroların liyakat esasıyla doldurulması lazım" şeklinde konuştu.

Odeabank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya

Özkaya, "Türkiye'deki gelişmelerin hâlâ iyi anlaşılmadığını düşünüyoruz" dedi.

Özkaya, "Bazi makro göstergeler olumlu gözüküyor. Bankaların 2. çeyrekte kâr problemi düzeldi. Kârlılık azalsa bile bankaların güçlerini koruması önemli. Türkiye'nin yabancı sermaye çekmesi önemli, gurur duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç

Koç, “Çok özel bir dönemden geçiyoruz. Ülkede çok büyük bir güven ortamı var” dedi.

“Ülkenin temelleri sağlam, güven ortamı var” diyen Koç, son aylarda çok olumlu gelişmelerin olduğnu belirtti.

TSPB Başkanı Türkiye varlık fonunun kurulmasının da çok önemli olduğunu vurguladı.

Teb Genel Müdürü Ümit Leblebici

Leblebici darbe girişimi sonrası reel sektör temsilcileriyle sürekli biraraya geldiklerini, ilgili sektörlerin sorunları masaya yatırdığı ve çözüm yolu aradığını söyledi.

TEB Genel Müdürü bu süreçte atılması gereken adımların da daha hızlı atıldığına dikkat çekti.

“Kısa vadede iyi bir hikaye anlatmamız lazım” diyen TEB Genel Müdürü, “Ekonomi yavaşlamıyor ama yavaşlama riski var” dedi. Leblebici, “Ülkede verimliliği nasıl artıracağımızı planlamalıyız” dedi.

Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu

Orakçıoğlu, "70 ülkeden 100'ün üzerinde müşteriyi Türkiye'ye getirdik" dedi.

"Hepimizin bu dönemde büyük sorumluluğu var" diye konuşan Orakçıoğlu, "İşimize dört elle sarılmak gibi bir hedefimiz var" dedi.

Ayrıca daha fazla markalı ihracat yapacakları sözünü ifade etti.

Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu

Akçaoğlu ise yabancıların bakışı konusunda "Türkiye'yi tanımayan kurumların soruları daha farklı oldu. Yabancı ortaklaırmıza Türkiye'ye anlattık" diye konuştu. 

Bir çok yabancı kurumun yatırımlarına devam edeceğini belirtse daha fazla yatırım çekilmesi gerektiğina dikkat çekti.

Akçaoğlu, ayrıca reformların hızla hayata geçirilmesi konusunda çağrıda bulundu.

Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül

Yüngül Türkiye'nin kaslarını kuvvetlendirmesi gerektiğini vurgulayan Yüngül, "İnsanlar normalde yüzde 65 zamanının geleceği şekillendirmek için harcarlarmış. Türkiye'de ise şu anda bu çok azç Bir an önce bu piskozdan kurtulmak lazım" dedi.

Zorlu Holding CEO'su, "Belli rasyolarımı var. Bunlardan hangisi geriye gittiyse oraya konsantre olmamız lazım. Sanayiye çok konsantre olmamamız lazım. Herkes Kore modeli diyor ama ben biraz daha Tayvan modelini incelemek diyorum" dedi.

Tayvan modelinde devlet politikalarının çok iyi tanımlandığını ve büyük yatırımlar yapıldığını açıklayan Yüngül, "Türkiye'ye bakışta eskiye göre farklılık var" diye de konuştu.

Alarko Holding CEO'su Ayhan Yavrucu

15 Temmuz girişiminin etkisini değerlendirmek üzere, "Bu işin moral yönü, maddi yönü kadar önemli olduğu için bu tür etkinlikler çok önemli" diyen Yavrucu, şirket olarak geleceğe yönelik planlarını da paylaştı.

Türkiye'nin iniş çıkışlara alışık olduğunu söyleyen Yavrucu, Karabiga'daki 1,5 milyar dolarlık yatırımlarının tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

CEO, Rusya krizi nedeniyle ülkedeki iki işlerinin durduğunu ama ilişkilerin düzelmesiyle toparlanma başladığını söyledi.

Yavrucu, yabancı ortaklarının olaylara ilk aşamada mesafeli yaklaştığını, ancak olayları anlattıkça görüşlerin değiştiğini belirtti. 

"Türkiye'nin kendini iyi pazarlaması gerekiyor" diyen Yavrucu, bu noktada siyasetçiler kadar işadamlarına da iş düştüğünü söyledi. 

Yukarı

Business HT×