BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5505 % 0,07
EUR/TRY 34,7372 % 0,15
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5505
% 0,07
34,7372
% 0,15
1,0644
% 0,01
45,49
0,00
2.379,04
% 0,76
86,97
% -0,37
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yatırımcılar için beyin jimnastiği: Türkiye mi Güney Afrika mı?

Timothy Asha Güney Afrika ve Türkiye'nin kredi görünümünü kıyasladı

Yatırımcılar için beyin jimnastiği: Türkiye mi Güney Afrika mı?
BUSINESSHT 01 09 2016, 15:36

Gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye'nin yatırım hikayesinin en yakın hareket ettiği ülke genelde Güney Afrika olarak görülür. Pek çok yatırımcının varlıklarını beraber alıp sattığı bu iki ülke pek çok benzerlik gösterdiği gibi çok temel farklılıklarla da ayrılır.

Nomura Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Stratejisti Timothy Ash de bir yandan Fed faz artırımı tartışmalarıyla küresel piyasalarda devam eden baskıyla bir yandan da kendi ülkelerindeki sorunlarla baş etmeye çalışan bu iki ekonomiyi kredi görünümleri açısından karşılaştırdı.

Geçen haftalarda Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştiren ekonomist, Türkiye'nin daha güçlü bir kredi görünümü olduğunu söylese de pek çok temel gösterge açısından iki ülkeyi kıyasladı.

İşte Ash'in kalem aldığı notlar:

BÜYÜME

2015'te yüzde 4 büyüyen Türkiye'nin 2016'nın ilk yarısında da yüzde 4 büyümesi muhtemel; Güney Afrika ise sıfıra yakın seviyelerde seyrediyor ve yukarı yönlü bir hareket görülme ihtimali çok zayıf. Analistlerin çoğu 2017'de Türkiye'den bir yavaşlama bekliyor, ancak muhtemelen yüzde 2,5-3 seviyelerine. Bence daha uzun vadeli büyüme görünümü de Türkiye'nin bir kaç puan önde olabileceğine işaret ediyor. Türkiye'nin büyüme hikayesinin temelinde AK Parti hükümetinin istihdam yaratmadaki büyük başarısı yatıyor. Türkiye'de geçtiğimiz 10 yılda her yıl yaklaşık ortalama 800 bin iş yaratıldı ve işsizlik yüzde 10 seviyelerinde kaldı; Güney Afrika'da ise işsizlik yüzde 20'lerin üzerinde ve hala kullanılmayan ve ezilen büyük bir nüfus var. AK Parti yönetimi büyüme,kalkınma ve yatırımla yaşıyor ve nefes alıyor. Güney Afrika'daki ANC ise açık bir perspektif sunamıyor.

ENFLASYON

Enflasyon konusunda Güney Afrika yüzde 6'la, yüzde 8 seviyelerinde bulunan Türkiye'den daha iyi. Ortodoks olmayan para politikaları Türkiye'de pek işe yaramadı. Güney Afrika'da da yapısal zayıflıklar ve döviz oynaklıkları ülkedeki geniş çaplı politika adımlarının zaaflarını yansıtıyor ve ülkenin enflasyon hikayesini zayıflatıyor. Bence ikisi de çok iyi değil, ancak Güney Afrika Merkez Bankası (SARB) daha güvenilir para politikası duruşuyla yatırımcılardan daha yüksek not alıyor.

KAMU FİNANSALLARI

Türkiye'nin bütçe açığı milli gelirinin yüzde 1'i seviyesinde, kamu borcunun milli gelire oranı ise yüzde 33 ve hala azalıyor -  bu durumda Türkiye'de kusur bulmak çok zor. Güney Afrika'nın bütçe açığı yüzde 3-4 ve kamu borcu oranı yüzde 50, hem de hala artıyor.

DIŞ FİNANSMAN

İkisinin de cari açıkları bu yıl milli gelirlerinin yüzde 4-5 seviyesinde, ancak Türkiye'nin kısa vadeli dış borcu çok daha yüksek (170 milyar doların üzerinde). Ayrıca ikisinin de durumu telafi edecek döviz rezervi de sınırlı. SARB yükü randın sırtlanmasına izin vermek istediğini kanıtladı, TCMB'nin ise döviz duruşu çok da net değil. 

PARA POLİTİKASI

Güney Afrika Merkez Bankası'nın kredibilitesi Türkiye Merkez Bankası'ndan çok daha fazla ve bağımsızlığını kanıtlamış durumda.

BANKACILIK SEKTÖRÜ

Bu konuda Türkiye ve Güney Afrika arasında seçim yapılacak bir durum yok. Her ikisi sektör de iyi yönetiliyor, sermayesi güçlü ve likit ve hala iyi düzenleniyor.

 

Yukarı

Business HT×