BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Rusya ile ruble ve TL'li serbest ticaret müjdesi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Rusya ile ticarette ruble ve Türk Lirası'nın kullanılması için merkez bankalarının görüştüğünü söyledi

Rusya ile ruble ve TL'li serbest ticaret müjdesi
BUSINESSHT 31 08 2016, 12:01

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Antalya'da düzenlenen ve 63 Rus gazeteciyi Türk meslektaşlarıyla bir araya getiren "Türkiye-Rsuya Medya Forumu"'nda konuştu.

Rus Enerji Bakanı ile 8 Ekim'de biraraya geleceklerini ifade eden Zeybekci, Rusya ile serbest ticaret anlaşması için teknik görüşmelerin başladığını duyurdu.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Rusya ile ticarette ruble ve Türk Lirası'nın kullanılması için merkez bankalarının görüştüğünü söyledi.

Bakan Zeybekci, “Hedefimiz, Antalya’ya, Türkiye’ye gelen Rus vatandaşlarının ruble ile ödeme yapması, Rusya’ya giden vatandaşlarımızın da TL ile ödeme yapması” diye konuştu. Zeybekci müteahhitlik ödemelerinin TL olarak yapılması için çalışacaklarını kaydetti. Zeybekci, dış ticarette TL kullanımının Rusya ile ticarette yüzde 1’den yüzde 10’a çıktığını, toplam dış ticarette ise yüzde 6’yı bulduğunu sözlerine ekledi.

ORTAK YATIRIM FONU'NUN ADRESİ: AKKUYU VE ÜÇÜNCÜ DÜNYA ÜLKELERİ

Türkiye ve Rusya ortak yatırım fonunun hayata geçirilmesi ile ilgili kararlılıklarını belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iki ülkenin ilişkilerini geliştirebilecekleri alanları sayarken Akkuyu Nükleer Santralı’na da değinerek “Akkuyu’da şu anda bir problem görünmüyor. Teknik hazırlıklar sürüyor. Yüzde 100 Rus sermayeli bir yapı için yola çıkıldı ancak Türk- Rus ortak yatırım fonu da kullanılabilir’’ diye konuştu.

‘SURİYE’Yİ BİRLİKTE İNŞA EDEBİLİRİZ’

Ortak fon ile hangi ülkelere yatırım yapılabileceği hakkında da bilgi veren Zeybekci, “Ortak yatırım fonu ile üçüncü ülkelere de yatırım yapılabilir. Bu ülkeler arasında Suriye de olabilir. Sadece Suriye değil, Afganistan, Pakistan, Irak ve Afrika da yatırım yapılabilecek ülkeler arasında. Çünkü söz konusu ülkelerde çok büyük sorunlar yaşandı. Yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Bu konuda Rusya ile ortaklık yapmak ana hedeflerimizden biridir” dedi.

Suriye konusunda Rusya ile ilgili bazı görüş ayrılıkları yaşandığını belirten Zeybekci, “Bu bağlamda geniş bir mutabakat var aramızda. Suriye ile ilgili bundan 1 ay öncesine göre çok daha iyi beklentilerimiz var” ifadesini kullandı. Zeybekci, “Yatırımcıların Türkiye’de gayrimenkul almaları, Türk vatandaşlığına geçmeleri ve sınırsız oturma haklarıyla ilgili çalışmalarımızı bitirdik. Her kim nereden gelirse gelsin, özellikle Rusya’dan gelen dostlarımız; Türkiye’ye geldiniz, bizimle beraber aynı coğrafyada, aynı ülkenin kaderinin paylaşmaya geldiniz, ‘Başımız gözümüz üstünde yeriniz var’ diyoruz ve gerekli her şeyi yapıyoruz” dedi.

Yukarı

Business HT×