BIST 100 9.089,32 % 0,10
USD/TRY 32,3769 % 0,10
EUR/TRY 34,9929 % -0,07
Piyasalar
9.088,75
% 0,10
32,3769
% 0,10
34,9929
% -0,07
1,0782
% -0,06
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Doğuş Otomotiv hisseleri nasıl analistlerin gözdesi oldu?

Doğuş Otomotiv hisseleri için iyimser beklentiler artıyor

Doğuş Otomotiv hisseleri nasıl analistlerin gözdesi oldu?
BUSINESSHT 31 08 2016, 10:13

Geçen yıl özellikle Volkswagen'de yaşanan emisyon skandalının etkisiyle zor günler geçiren Doğuş Otomotiv hisseleri için son günlerde analistlerden gelen yorumlar şirketin özellikle yılın geri kalanındaki performansına ilişkin iyimser beklentilerle dolu.

En son bugün TEB Yatırım hisse için "tut" olan tavsiyesini "al"a yükseltti. Hissenin fırtına tehlikesini iyi atlattığını belirten analistler, "Amiral modeli dizel Jetta'yı satıştan kaldırmasına ve VW emisyon skandalına ilişkin olumsuz haber akışına rağmen, ikinci çeyrek itibariyle yüzde 20,8 pazar payı ile Doğuş Otomotiv hala Türkiye'nin en büyük hafif motorlu araç tedarikçisi" dedi.

Peki analistlerin hisse hakkındaki iyimserliğin arkasında yatan nedenler neler?

1) OLUMSUZLAR ZATEN FİYATLANDI 

Hisse hakkında iyimser değerlendirmelerin en büyük sebebi olumsuz gelişmelerin halihazırda fiyatlanmış olması.

TEB analistleri, "Olumsuzlukların artık fiyatlandığına ve hissenin şu anki seviyesinin cazip bir giriş noktası sunduğuna inanıyoruz" derken,

Oyak Yatırım da Pazartesi yaptığı değerlendirmede hisse için endeksin üzerinde getiri tavsiyesini devam ettirdiğini belirtmişti.

Analistler portföy önerilerini paylaştıkları notta, "DOAS hisseleri son 1 yıllık dönemde gerek EUR/TL’deki artışın şirketin karlılığına yönelik yarattığı kaygılar, gerekse de yurtdışında VW Grubundaki gelişmeler nedeniyle endeksin gerisinde performans sergilemişti. Hisse fiyatının bu riskleri büyük oranda yansıttığını söyleyebiliriz" dedi.

Oyak Yatırım analistlerine göre, hisse için potansiyel katalistler çeyreksel sonuçlar ve aylık satış rakamları. İç talepteki ani daralma ve sert kur hareketleri ise şirket için risk olabilir.

2) SATIŞ PERFORMANSI 

Aslında Doğuş Otomotiv'in geçen hafta açıkladığı ikinci çeyrek finansal sonuçları hayal kırıklığı yaratmıştı.

Şirketin net kârı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 düşüşle 66 milyon lira olarak gerçekleşti ve 70 milyon lira seviyesindeki piyasa beklentisinin altında kaldı. Özellikle kurdaki oynamalar ve rekabet nedeniyle kâr marjlarındaki zayıflık devam etti.

Satış gelirleri ise satış hacminin yanında, euro/TL’deki yükseliş ve bazı binek modellerde FOB fiyatlarına yapılan artışların araç fiyatlarına yansıtılmasının etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,2 artışla 3,10 milyar lira olarak gerçekleşti.

 

Ancak analistler kısa vadede piyasada olumsuz fiyatlanma ihtimali bulunsa da, bilanço sonuçlarının yılın geri kalanı için hisse üzerindeki olumlu algıyı bozmasını beklemiyor.

Vakıf Yatırım bilanço sonuçları sonrası yayımladığı notunda, "Mevcut durumda pazar payı 2016 tahminlerimize uyumlu gerçekleşen şirketin yılın geri kalanı için faaliyet marj hedeflerine ulaşabileceğine inanıyor ve hisse için olumlu görüşümüzü sürdürüyoruz" demişti.

Türkiye’de oto satışlarında bu sene yatay bir görünüm bulunduğuna dikkat çeken Oyak Yatırım analistleri de, DOAS’in satış adetlerinin de geçen sene ile benzer düzeylerde gerçekleşeceği tahmininde bulundu.

3) MODEL ETKİSİ

Teb Yatırım'a göre hafif motorlu taşıt ve binek taşıtı segmentlerinde yeni modellerin satışa sunulmasının etkisiyle Doğuş Otomotiv korkulduğu kadar kötü bir ilk yarı geçirmemeyi başardı. Aralık 2016 itibariyle Jetta satışlarına tekrar başladığında ise satış hacminde daha da olumlu gelişmeler görülebilir.

4) HİSSE GERİ ALIMLARI

Analistlere göre hisse geri alımları da şirket için olumlu beklentileri destekliyor.

Doğuş Otomotiv, Cuma günü 10,13-10,15 lira aralığından kendi hisselerinden 3,6 milyon adet aldığını açıklamıştı. Böylece toplam geri alımlar sermayenin yüzde 4,53'üne ulaştı. 

TEB Yatırım notunda, şirketin 27 Temmuz'da hisse geri alım programını açıkladığından bu yana 102 milyon lira değerinde 10 milyon hissesini geri aldığını hatırlatarak, bu adımların o zaman bu yana "hisse fiyatının stabilize olmasına yardımcı" olduğunu ve hisse üzerinde aşağı yönlü koruma sağladığını söyledi.  

Yukarı

Business HT×