BIST 100 9.457,51 % -0,70
USD/TRY 32,5967 % 0,21
EUR/TRY 34,8238 % 0,40
Piyasalar
9.459,25
% -0,69
32,5967
% 0,21
34,8238
% 0,40
1,0657
% 0,13
45,49
0,00
2.379,99
% 0,04
87,33
% 0,23
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Turizmcilere göre yeni düzenlemeler destek değil ceza

190 euro olan oda fiyatlarının 45-50 euroya kadar indiğine dikkat çeken otelcilere göre asıl sıkıntı kasımda yaşanacak

Turizmcilere göre yeni düzenlemeler destek değil ceza
DÜNYA 29 08 2016, 09:00

Otelcilere göre sektör için son açıklanan düzenlemeler teşvik değil, işini düzgün yapanlar için ceza niteliğinde.

Dünya Gazetesi'nden Sercan Akıncı'ya konuşan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) temsilcileri, ötelenen kredilerin yüzde 50 yukarı çıktığını aktararak, aynı zamanda SGK primlerini ve vergilerini ödemeyenler için erteleme getirildiğini hatırlattı.

SGK ve vergilerini ödemiş olanlar için herhangi bir düzenleme olmadığını belirten temsilciler, “Evini satıp, vergisini, personel maaşını ödeyenler var” dediler. Otomotiv sektörüyle kendilerini kıyaslayan otelciler, otomotivde bir sorun olduğunda bir daha gündeme gelmeyecek şekilde bu sorunun çözüldüğünü fakat turizm sektöründe bu işlerin bu şekilde olmadığını söylüyorlar. 

'KAPILAR KAPANACAK'

Sektör temsilcilerine göre pratikte, sektör için birçok imkan varken, bunlar seferber edilmiyor. Sektör temsilcilerine göre sektörün acil kana ihtiyacı var. Toplantıya katılanlar hep bir ağızdan aynı uyarıda bulunuyor; “Acil önlem alınmazsa şehir otelcileri 12’nci ayı göremeyecek. Kapıyı çekip, tadilata girdim diyecek.” 

TÜROB’un yönetim kurulu 15 kişiden oluşuyor. Üyelerine bakıldığında ise Türkiye’deki neredeyse tüm otelleri temsil ettiğini söylemek mümkün. Temsiliyet oranı yüzde 80 civarında. Buna karşın TÜROB üyeleri bir teşvik hazırlığı yapılırken kendilerine danışılmadığından şikayetçi. Danışılsa çıkan teşviklerin içeriğinin çok daha farklı olacağı konusunda hemfikirler. Rusya ile yumuşayan ilişkiler ise TÜROB üyelerinin aktardığına göre kısıtlı bir bölge için çare olacak. Çünkü Antalya otelciliği ve şehir otelciliğinin dinamikleri farklı. TÜROB üyesi turizmcilere göre ülkenin güneyindeki kıyı bölgeleri şanslı. Charter seferler bu bölgelerdeki turizmciler için son derece güzel. Buna karşın charter seferlerin şehir otelleri için bir faydası yok. İstanbul’a inecek charterlar sadece Laleli’ye benzer bölgelerdeki esnafl arın yüzünü güldürecek. Öte yandan İstanbul’a inen uçaklar için turizm desteği olmaması da önemli bir sorun. 

Turizm sektörü için had safhada olan problemler olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, güvenlik sorununun önemli bir konu olduğunu belirttiler. Uluslararası konferansların ve kongrelerin hiçbirinin Türkiye’ye gelmeyeceğini belirten sektör temsilcileri, 2014 yılında Türkiye’nin kongre turizminde dünyada 6’ncı sırada olmasına karşın bugün 66’ncı sıraya gerilediğini aktardılar. Sektör temsilcileri Türk turizmini asıl kalkındıran konunun bu kongre ve konferanslar olduğunu dile getiriyorlar. 

Turizm sektörünün, Türkiye’nin dış ticaret açığının yüzde 50’sini kapatma potansiyeli olduğunu anlatan sektör temsilcileri, işlerin yolunda gittiği dönemde kendilerine koydukları hedefin 2023 yılında dış ticaret açığını tamamen kapatmak olduğunu bildirdiler. 

4 milyon dolar için algı yönetimi yapılamadı Özellikle şehir otellerinin geçtiğimiz yılların bu dönemlerindeki doluluk oranları yüzde 95’leri görüyordu. Bu yıl ise otel doluluk oranları yüzde 30- 35’ler seviyesinde. Yine de turizmciler en kötünün bu olmadığı konusuna dikkat çekerek uyarıda bulunuyorlar; “Eğer önlem alınmazsa bu doluluk oranları kasım- mart döneminde nerelere inecek?” Turizmciler bu kadar kötü bir dönemi ancak savaşların olduğu zamanlarda yaşadıklarını ifade ediyorlar. Rusya ile işlerin düzelmesi de çare olmayacak. Çünkü Rus turistlerin tatillerini geçirdikleri yer Türkiye’nin güney sahilleri. Şehir otelleri için ise çok fazla bir etkisi olmuyor. Bu otellerin asıl müşterisi kongre turizmine gelenlerin ardından özellikle Avrupalı, ABD'li ve Uzakdoğulu turistler. Bu turistler İstanbul’a inseler de daha sonra kültür turizmi kapsamında Kapadokya, Şanlıurfa, Nemrut Dağı gibi bölgeleri de ziyaret ediyor. 

İlk büyük çaplı terör saldırılarının ardından uluslararası bir ajansla imaj düzeltme, kötü etkileri silme adına görüşmeler yapılmış. Bunun turizmi kurtaracağı düşünülse de gerekli bütçe bulunamadığı için ajans ile anlaşma sağlanamamış. Anlaşmanın o dönemde sağlanması için Türkiye’nin ödemesi gereken para ise sadece 4 milyon dolarmış. Aynı ajans ile görüşmeler hala devam ediyor. Turizm sektörü temsilcileri bugün gerekli adımların atılmaya başlaması halinde işlerin en iyi ihtimalle 1.5 yıl sonra düzeleceğini kaydediyorlar. Turizmciler uluslararası şirketlerlerle anlaşılıp, uluslararası algı yönetimi yapılması halinde işlerin düzelebileceğine dikkat çekiyorlar. Turizmciler için 2012 en son iyi yıl olurken, bugün için asıl tehlikelerinden biri de ortalama oda fiyatlarındaki düşüş. Geçen yıllarda 180- 190 eurolarda olan ortalama oda fiyatları, bu yıl bazı yerlerde 45- 50 eurolara kadar düşüyor.

Sektörü kurtarmak için atılması gereken adımlar

1- Konaklama sektörü çalışanlarına ilişkin olarak başta “Kısa Çalışma” seçeneği olmak üzere esnek çalışma modeli en kısa süre içinde hayata geçirilmeli.

2- Kültür ve Turizm Bakanlığının “Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na” alınması, sektörün sorun ve beklentilerinin iletilmesi ve çözüm üretilmesi açısından yararlı olacak.

3- Charter havayolu şirketlerine sağlanan 6 bin dolar tutarındaki desteğin, destinasyon ayrımı yapmaksızın başta İstanbul olmak üzere tüm bölgelerimize yıl boyunca uygulanması sağlanmalı.

4- Mevcut borç stoku ve sermaye akışının normale dönmesinin sağlanması amacı ile düşük faizli ve uzun vadeli işletme kredilerinin kullandırılması sağlanmalı.

5- SGK ve Muhtasar ödemeleri 01.01.2018 tarihine kadar faizsiz olarak ertelenmeli. Sosyal Sigorta Primlerinin yüzde 50’si 2017 yılı sonuna kadar “İşsizlik Fonu” veya Hazine tarafından karşılanmalı.

6- Tanıtım çalışmalarının, imaj geliştirme ve halkla ilişkiler faaliyeti ile desteklenmesi önem taşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda tek elden ilgili her bir ülke bazında o ülkeden gelebileceklerin beklentilerini öne çıkaran tanıtım/pazarlama sağlanmalı.

Yukarı

Business HT×