BIST 100 9.517,04 % -1,68
USD/TRY 32,4708 % 0,12
EUR/TRY 34,5420 % 0,22
Piyasalar
9.519,88
% -1,65
32,4742
% 0,13
34,5421
% 0,22
1,0623
% -0,01
44,97
0,35
2.371,04
% -0,52
89,83
% -0,30
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalar Jackson Hole mesajlarını sindirmeye çalışıyor

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda yaşanan gelişmeler ve haberler

Piyasalar Jackson Hole mesajlarını sindirmeye çalışıyor
29 08 2016, 08:17

Küresel borsalar, Fed Başkanı Janet Yellen'in cuma günü Jackson Hole konferansında yaptığı konuşmada bu yıl bir faiz artışının hâlâ seçenekler arasında olduğu sinyalini vermesiyle yeni haftaya zayıf başlarken, dolar güçlü seyrini sürdürüyor.

Yellen, Cuma günü yaptığı konuşmasında ABD'de faizlerin artırılması şansının yüksek sayıda istihdam artışı ve ekonomik büyümenin ılımlı bir şekilde devam edeceği görünümüyle beraber son aylarda daha da güçlendiğini söyledi. Yellen faizleri artırmadan önce merkez bankasının neyi izleyeceği konusunda ise net bir sinyal vermedi.

BIST 100 endeksi yüzde 1,3 düşüşle 76 bin 118 puandan günü tamamladı. Dolar/TL, 2,95 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. 

PETROL

Petrol, gelecek ay petrol üreticilerinin düzenleyeeği gayrıresmi görüşmelerde anlaşmaya varılamayabileceği endişeleri ile değer kaybetti. Brent petrol 49 dolar sınırında. 

Birleşik Arap Emirlikleri Petrol Bakanı Suhail Al Mazrouei, Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, petrol piyasasının yakın bir zamanda istikrar kazanması gerektiğini söylemişti.

Fiyatlar, kısmen Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OEPC) üyeleri arasındaki görüşmelerin piyasaya istikrar getirebilecek bir adımla sonuçlanabileceği spekülasyonuna bağlı olarak yükselmişti. Petrol üretiminin dondurulmasına ilişkin teklif Şubat ayında yapıldı, ancak Nisan ayındaki toplantıda bir sonuç alınamadı.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Petrol üreticilerinin üretimin dondurulması konusunda bir şekilde anlaşmaya varma olasılığı göreceli olarak düşük. Bu, açık bir şekilde başarılı bir ikna etme egzersizi" dedi.

ASYA PİYASALARI

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 1 gerilerken, yenin zayıflamasından destek bulan Japon Nikkei endeksi yüzde 2,3 yükseldi. Çin'de borsalar erken saatlerdeki kayıplarından toparlanarak hafif yükselişler kaydetti; Hong Kong borsası yüzde 0,3 düştü.

Yen ise BOJ guvernörü Haruhiko Kuroda'nın ihtiyaç duyulduğunda para politikasını daha da gevşeteceği taahhüdünü tekrarlamamasının ardından, Jacksone Hole'daki yorumlarında ekonomik teşviği "tereddütsüz" artıracağını söylemesinin etkisiyle altı haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaptı.

ALTIN

Altın, önde gelen merkez bankacılarının yorumlarının ABD 'de gelecek ay faizin artırılabileceği spekülasyonunu güçlendirmeleri ve bunun sonucu doların değer kazanması ile birlikte düşüşünü yedinci güne taşıyarak Mayıs ayından bu yana en uzun düşüş serisini gerçekleştirmeye yönelirken, gümüş iki ayın en düşük seviyesine indi.

Yukarı

Business HT×