BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,8974 % 0,10
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,8974
% 0,10
1,0706
% 0,05
45,35
0,00
2.325,00
% 0,13
88,42
% 0,00
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

7 Fed başkanından 7 faiz yorumu

Fed Başkanı Janet Yellen'ın faiz artırımı ihtimalinin arttığını söylediği Jackson Hole konuşmasına hafta boyunca diğer Fed başkanlarından da destek geldi

7 Fed başkanından 7 faiz yorumu
BUSINESSHT 27 08 2016, 16:50

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın finans ve ekonomi dünyasını bir araya getiren Jackson Hole zirvesinde yaptığı gelecek aylarda faiz artırımı ihtimalinin arttığı mesajı verdiği konuşması, piyasanın dikkatini 20-21 Eylül’de gerçekleşecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına çevirdi.

Wyoming eyaletinde gerçekleşen Jackson Hole zirvesinde ”İstihdam piyasasında devam eden güçlü hareket ve ekonomik aktiviteyle enflasyon görünümü doğrultusunda son aylarda faiz artış ihtimalinin arttığına inanıyorum" diyen Yellen’a, diğer Fed yetkililerinden de hafta boyunca destek geldi. Bu isimlerden bazıları şöyle:

FED BAŞKAN YARDIMCISI STANLEY FISCHER

Fed’in ikinci ismi Fischer, Yellen'in konuşmasının eylülde faiz artırımı olasılığı için açık kapı bıraktığını söyleyerek ABD'nin tam istihdama epey yakın olduğunu ve enflasyonun yüzde 2 olmasa da hedefe yaklaştığını ifade etti.

CNBC’ye verdiği röportajda ABD büyüme görünümüne yönelik kritik sorunun istihdam değil verimlilik olduğuna dikkat çeken Fischer, "Son üç aydır çok güçlü istihdam verileri aldık ve Ağustos verisi gelecek diğer verilerle birlikte kararımızda etkili olacak” dedi.

FED YÖNETİM KURULU ÜYESİ JEROME POWELL

Jackson Hole zirvesi sırasında Bloomberg’e konuşan Jerome Powell, enflasyonda yüzde 2’ye doğru bir hareket görülmesi, istihdamın bunu destekleyecek kadar güçlü olması ve Brexit gibi dış faktörlerin etkisinin olmadığı bir ortamda faiz artırımı fırsatının değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Enflasyonda kademeli bir yükseliş bekleyen Powell, yüzde 2 hedefine ulaşmanın çok önemli olduğunu söyledi. Fed Yönetim Kurulu Üyesi ayrıca, verimliliğin öneminin de büyük olduğunu ancak bunu çok iyi anlaşılmadığını ifade etti.

ST. LOUIS FED BAŞKANI JAMES BULLARD

ABD Merkez Bankası'nın (FED) "şahin" açıklamalarıyla öne çıkan St. Louis Fed Başkanı James Bullard, son aylarda takındığı temkinli, "güvercin" tavrını cuma günkü açıklamasında da korudu.

FED'in beklenen ikinci artırımı ne zaman yapacağı konusuyla ilgili olarak Bullard, "Fed'in ne zaman faiz artıracağı konusunda "bilinmezci" taraftayım" dedi. Bullard, gerçekçi olmayan FED tahminlerinin kredibiliteye zarar verdiğinin altını çizdi.

KANSAS CITY FED BAŞKANI ESTHER GEORGE

FOMC’da oy hakkı olan George, ekonominin bu yılın ilk yarısında yavaş büyüdüğünü vurgulayarak, “Ancak tüketimde görülecek artışla yılın ikinci yarısında büyümenin ivme kazanacağına inanıyorum” dedi.

George, ABD ekonomisinin bu yılın ikinci yarısında yüzde 3'lük büyüme kazanarak, yılın genelinde yüzde 2'lik büyüme yakalanabileceğini belirterek, "Bence, faizleri artırmanın artık zamanı geldi. Faiz oranlarının kademeli olarak yükselmesi fikrine katılıyorum. Ancak, istihdamın daha da artış göstermesi ve enflasyonun istikrarlı bir hal alması lazım" diye konuştu.

ATLANTA FED BAŞKANI DENNIS LOCKHART

2016’da iki faiz artışının mümkün olduğunu söyleyen Dennis Lockhart, Bloomberg’e yaptığı değerlendirmede, “Ekonomik veriler karışık, Para politikasının görünümü belirsiz ancak bu yıl iki faiz artırımı öngörüyorum" dedi.

Ekonominin görece olarak yavaş ilerleme kaydettiğini belirten Lockhart, ekonominin iyi performansını sürdürmesi halinde bu yıl en azından bir faiz artışı olacağını ifade etti.

DALLAS FED BAŞKANI ROBERT KAPLAN

Jackson Hole öncesi Bloomberg’in sorularını yanıtlayan Dallas Fed Başkanı Kaplan, faizlerin düşük seviyede kalmasının maliyetli olduğunu ve dengesizlik yarattığını söyledi. Fed’e de eleştiri getiren Kaplan, "Fed büyüme yaratmak adına politika araçlarını agresif biçimde kullandı. Fed politikasını desteklemek adına yapısal, maliye politikalarına ihtiyacımız var" diye konuştu.

Perşembe günü de Bloomberg radyosuna açıklama yapan Kaplan, FOMC’un eylül toplantısında faiz artırımının masadan kalkmadığını vurguladı.

 

CLEVELAND FED BAŞKANI LORETTA MESTER

Faiz artışı için her toplantının canlı bir ihtimal olduğunu söyleyen Mester, zamanlamadan ziyade faiz politikasının önemli olduğuna vurgu yaptı. Yılın ikinci yarısında yüzde 2-3 büyüme bekleyen Mester, “Faiz artırmaya başlamak mantıklı olur” dedi.

Yukarı

Business HT×