BIST 100 9.722,26 % 0,80
USD/TRY 32,5290 % -0,08
EUR/TRY 34,7900 % -0,21
Piyasalar
9.722,26
% 0,80
32,5371
% -0,05
34,7915
% -0,21
1,0686
% -0,15
45,35
0,00
2.332,13
% 0,44
87,86
% -0,53
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Koza Altın hisselerinde KHK hareketliliği

Koza Altın hisseleri FETÖ ilişkili şirketlere ilişkin yeni KHK hazırlığıyla yön buluyor

Koza Altın hisselerinde KHK hareketliliği
BUSINESSHT 26 08 2016, 09:49

Koza Altın hisseleri hükümetin FETÖ bağlantılı şirketlere kayyum atamak yerine el koymayı planladığı haberiyle hareketli günler yaşıyor.

Geçtiğimiz 2 günde yüzde 32 yükselen Koza Altın hisseleri bugün güne yüzde 3 düşüşle güne başladı.

Habertürk'te Çarşamba günü yer alan habere göre, hükümet yeni bir kanun hükmünde kararname (KHK) ile FETÖ'yle ilişkisi belirlenen işadamlarının şirketlerine kayyum atanması yerine doğrudan el konulmasını planlanıyor. Bu şirketlerin arasında Koza şirketlerinin de bulunduğu iddiası ise Koza Altın hisselerinde yükselişe neden oldu.

Vakıf Yatırım bugün yayımlanan notunda, “Basında yer alan haberlere göre kanun hükmünde kararname (KHK) ile FETÖ terör örgütü ile ilişkisi belirlenen ve aralarında Koza Grubu hisselerinin de bulunduğu şirketlere kayyum atanması yerine doğrudan el konulacağı ve ardından özelleştirileceği yönündeki haberler hissede hareketliliğe sebep oluyor" dedi.

Çarşamba'dan bu yana yükselişi yüzde 32'yi bulan hisseler 10:00 itibariyle yüzde 3,3 düşüşle 14,06 seviyesinden işlem görüyor.

 

'EN BÜYÜK RİSKİ AZALTIR'

Yapı Kredi Yatırım dün yayımladığı notunda KHK hazırlığının azınlık hissedarları için en büyük riski ortadan kaldıracağı düşüncesiyle Koza Altın'ı model portföyüne eklediğini açıklamıştı.

Yayımlanan notta, hissenin güçlü rezerv tabanı sayesinde cazip değer sunduğunu, ancak FETÖ bağlantılı büyük hissedarlara ait mallara el konulması sonucunda azınlık hissedarlarının mağdur olma ihtimali yüzünden hisseye temkinli yaklaşıldığı ifade edildi.

Analistlere göre, özellikle yönetimdeki değişiklikler nedeniyle üretim bazı sıkıntılar olabileceğinden geçiş süreci pürüssüz olmayabilir; ancak hissedar yapısının değişmesiyle hisse üzerindeki belirsizliklerin kalkmasının olumlu olması bekleniyor.

Vakıf Yatırım da, "Konu ile ilgili süreç netleşene ve resmi açıklamalar gelene kadar yatırımcılara temkinli olmalarını öneriyoruz" dedi.

Yapı Kredi Yatırım analistleri Koza Altın'ın özelleştirilmesinin de ihtimaller dahilinde olduğunu ancak zamanlamasının henüz belli olmadığını belirtti.

BANKALARIN TALEBİ

Habertürk'te yer alan başka bir haberde, banka yöneticilerinin de bakanlardan FETÖ ilişkili şirketlere kayyum atanması yerine el konulması talebinde bulunduğu bilgisi yer almıştı. 

Habere göre bankalar bakanlara, “Yönetimine el konan şirketlere kayyum atanıyor. O şirketlerde işleyişi bilenler de uzaklaştırıldığı ya da gözaltına alındığı için bu kurumların mali bünyelerinde zafiyetler yaşanabiliyor. Hal böyle olunca bizim endişelerimiz de artıyor. Zira 50-100 milyon liralık krediler var bankalarda ortalama ama toplamda milyarı geçiyor. Bu kurumların uzun süre kayyumlarla yönetiminden çok el konulup özelleştirilmesi yani satılması, riskin bankacılığa sıçramaması açısından da önemli” dedi.

Yukarı

Business HT×