BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yellen'ın Jackson Hole konuşması öncesi bilmeniz gereken 3 şey

Piyasalar bugün Janet Yellen'ın Jackson Hole'da yapacağı konuşmaya odaklandı

Yellen'ın Jackson Hole konuşması öncesi bilmeniz gereken 3 şey
26 08 2016, 07:09

Fed'in para politikası hakkında işaret arayan piyasalar Fed Başkanı Janet Yellen'ın bugün yapacağı Jackson Hole konuşmasına odaklandı. 

Küresel yatırımcılar, hazirandan bu yana ilk kez kamera karşısına geçecek Yellen'in vereceği mesajları yakından takip edecek.

Kansas City Fed'in ev sahipliğinde 1978'den bu yana düzenlenen ve "merkez bankacılarının Davos"u olarak kabul edilen sempozyumun bu yılki teması "Gelecek İçin Dirençli Para Politikası Sistemleri Tasarlamak" olarak belirlendi.

Son yıllarda küresel ekonomi ve piyasalar açısından olağanüstü önem kazanan merkez bankalarının düşük faiz ortamında kullanabileceği yeni araç ve yöntemlerin masaya yatırılacağı sempozyumun kilit noktası ise Fed Başkanı Janet Yellen'in bugün yapacağı konuşma olacak.

1- Nasıl bir tonla konuşacak?

Yellen'in konuşmasında güçlü konut satış verileri ve bazı Fed yetkilileri tarafından yapılan şahin açıklamaların ardından bir sonraki faiz artışına dair daha net bir zaman çizelgesi ortaya koyabileceğine dair beklentiler arttı. Ancak birçok analist yine de Yellen'in daha tarafsız bir ton takınacağını tahmin ediyor.

Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding, Fed'in aralıkta faiz artırmasının ekonomik verilere bağlı olacağını vurguladı.

Schmieding, Fed'in faiz artırımı için açık kapı bırakmak istediğini ifade ederek, ABD ekonomisinin 3. çeyrekte yılın ilk yarısından daha iyi performans sergilemesi durumunda aralıkta faizleri artırabileceğini söyledi.

Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'ndan fazla bir şey beklenemeyeceğini, sempozyumda para politikasına ilişkin işaret arayanların hayal kırıklığına uğrayacağını dile getiren Schmieding, sempozyumun uzun vadeli genel konular ile ilgili olacağı öngörüsünde bulundu.

Barclays'in ABD Başekonomisti Michael Gapen de Yellen'in bu fırsatı Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) ekonomiye yönelik güvenini vurgulamak için kullanacağını belirtti.

"Yellen'in kısa vadede faiz artış ihtimaline yönelik güçlü bir sinyal vermesini bekliyorum" diyen Gapen, bir sonraki faiz artışına FOMC'nin eylül toplantısında gidileceği beklentisini de paylaştı.

2- Konuşma öncesi Fed başkanlarından gelen sinyaller

Fed'in son faiz kararını açıkladığı 27 Temmuz 2016'dan bu yana New York Fed Başkanı William Dudley, San Francisco Fed Başkanı John Williams, Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Kansas City Fed Başkanı Esther George ve Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan faiz artırımını destekleyen açıklamalarda bulundu.

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer de bu yıl faiz artırımı olabileceğine işaret etti.

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, ABD ekonomisinin halihazırda merkez bankasının hedeflerine ulaşmaya yakın doluğunu ve büyümenin hız kazanacağını söyleyerek, 2016 yılında bir faiz artırımının halen değerlendirilmekte olduğunu işaret etmişti.

3- Son veriler

Dün ABD işgücü verileri ve dayanıklı tüketim malları siparişleri açıklandı. Veriler genel olarak ABD ekonomisinin toparlandığına işaret etti. Ulaştırma hariç siparişler (Çekirdek) ve sermaye malları siparişlerinde belirgin iyileşme görüldü. Artan petrol fiyatları sonrasında ABD’de açılan kuyu sayısının artış göstermesi, sermaye malı siparişlerini artırmış durumda. İşsizlik maaşı başvuruları ise azalmaya devam etti ve 2 Eylül tarihli tarım dışı istihdam verisinin yüksek gelebileceğine dair sinyal verdi. Veriler ana hatlarıyla Fed faiz artırımı destekler nitelikte.

Yukarı

Business HT×