BIST 100 8.995,76 % 2,15
USD/TRY 32,3304 % 0,12
EUR/TRY 35,0417 % -0,08
Piyasalar
8.996,72
% 2,16
32,3305
% 0,12
35,0344
% -0,10
1,0779
% -0,46
47,54
-0,39
2.195,11
% 0,01
86,43
% 0,39
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk varlıklarında Güney Afrika riski

Güney Afrika'da Maliye Bakanı Gordhan ile ilgili gelişmeler Türk varlıkları üzerinde de bir risk oluşturuyor

Türk varlıklarında Güney Afrika riski
BUSINESSHT 25 08 2016, 10:16

Güney Afrika'da Maliye Bakanı Pravin Gordhan'ın merkezinde yer aldığı siyasi kriz, ülkenin para birikimi randı ciddi düzeyde baskılarken, rand ile korelasyonu yüksek olan Türk Lirası üzerinde de baskı yaratıyor. 

Maliye Bakanı Garvin Gordhan'ın daha önce ulusal vergi idaresini yönetirken özel bir birimin kurulmasında yasalara aykırı davranışları gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılacağı belirtilmişti.

Bu haberin ardından Gordhan'ın ifade vermek için polise gitmeyeceği haberi geldi. 

Bu haber akışı sonrasında dolar/rand kuru 14,20 seviyesini aşarak, Temmuz sonundan bu yana en yüksek seviyeye geldi. 

Analistler, Rand'daki bu seyrin Türk Lirası açısından da risk yarattığını belirtiyor.

NOT İNDİRİMİ RİSKİ

Akyatırım Küresel Piyasalar Araştırma Müdürü Okan Ertem, bu sabah paylaştığı notunda Güney Afrika lideri Zuma ile Maliye Bakanları arasında geleneksel hale gelen ihtilafların bir yenisinin daha yaşanmasından korkan yatırımcıların, ülkede kronikleşen yönetim sorunu nedeniyle ülkenin yatırım derecesinde olan kredi notunun yatırım-yapılabilir-altı seviyeye indirilebileceğini öngördüklerini vurguladı.

Ertem, önümüzdeki günlerde bu sorunların derinleşmesinin son günlerde gücünü koruyan TL üzerinde de değer kaybına yönelik baskı yaratabilecek bir etken olark göze çarptığını belirtti. 

Garanti Yatırım analistleri de Güney Afrika'daki bu gelişmelerin gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı yarattığını, bu durumun Türk Lirası'na da yansıdığını ifade etti. 

Dün, Türkiye'nin Suriye'ye operasyon düzenlemesi ile birlikte dışarıda da randın düşmesiyle gelen baskı dolar/TL kurunun 2,96'nın üzerine çıkmasına yol açmıştı. 

GORDHAN İFADE VERMEYİ REDDETTİ

Güney Afrika'da Hawks olarak bilinen özel bir polis birimi gönderdiği mektupta Gordhan'ın ifade vermek üzere çağırıldığını yazmıştı.

Gordhan'ın avukatı Tebego Malataji özel birime yazdığı mektupta, maliye bakanının ifadeye çağırılmasının, bu soruşturmada şüpheli olmadığına dair polisin verdiği güvenceyle çeliştiğini söyledi.

Gordhan, ifade verme yükümlülüğü altında bulunmadığını ve sözde Ulusal Araştırma Grubu hakkında kapsamlı bir rapor verdiğini söyledi.

Sunday Times gazetesi Mayıs ayında, Gordhan'ın devlet başkanı Jacob Zuma'yı da içeren politikacıları gözetlemek için bir grup oluşturduğu yönündeki casusluk suçlamaları yüzünden görevden alınma ve tutuklanma ile karşı karşıya olabiliceğini açıklamıştı. 

Yukarı

Business HT×