BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez indirimlere nereye kadar devam edebilir?

Merkez Bankası'nın altıncı faiz indiriminden sonra şimdi neler yapabileceği tartışılıyor

Merkez indirimlere nereye kadar devam edebilir?
BUSINESSHT 23 08 2016, 15:17

Merkez Bankası sadeleşme planları kapsamında altıncı ay üst üste faiz indirimlerine devam ederken, analistler şimdi "İndirimler daha ne kadar devam edebilir?" sorusunun cevabını arıyor.

Merkez Bankası Ağustos toplantısında beklentiler dahilinde faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde 25 baz puanlık indirime gitti; alt bant ve gösterge faizlerini ise sabit tuttu.

Böylece Merkez Bankası politika faizini yüzde 7,5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7,25 seviyesinde korurken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 8,50 seviyesine indirdi. 

Bu yıl üst üste yapılan altı indirimle üst bantta yapılan indirimlerin toplamı arada yaşanan darbe girişimine rağmen 225 baz puana ulaştı. Faiz koridoru ise 125 puan ile tarihin en dar aralığına gelmiş oldu.

Peki bundan sonra Merkez nelere yapabilir ve kararlarını hangi etkileyecek unsurlar neler olabilir?

KÜRESEL PİYASALAR

Analistlere göre, küresel koşulların destekleyici kalması halinde faiz indirimleri devam edebilir; ancak lirada ve enflasyonda yaşanabilecek sürprizler bankanın planlarını değiştirebilir.

Halk Yatırım tarafından karar sonrası yayımlanan notta, "Enflasyon baskılarındaki beklenen azalma doğrultusunda, küresel likidite koşullarının destekleyici olması durumunda, faiz indirimlerinin devam edebileceği sinyalini alıyoruz" denildi.

Faiz kararıyla birlikte açıklanan notta, Temmuz ortasında yaşanan yurt içi gelişmelerin olumsuz etkisinin, küresel risk algılamasındaki olumluluk ve Merkez Bankası'nın aldığı tedbirler sayesinde önemli oranda geri alınmış görünmesinin yarattığı güven duygusunun dikkat çektiğini belirten analistler, metinde enflasyon risklerinin azaldığı vurgusunun yer aldığını da belirtti.

Societe Generale analistleri de dengelenen siyasi iklim ve küresel piyasalardaki risk arayışının Türk varlıklarını kısa vadede desteklemeye devam edeceğini söylese de, "Merkez Bankası önümüzdeki toplantılarda politikasını daha da gevşetmeye meyilli olabilir, ancak gevşemenin boyutu piyasanın gelecek indirimleri ne kadar sindireceğine bağlı olacaktır" dedi.

FED KAYGILARI

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy'a göre ise, Fed beklentileri yani gelişmekte olan piyasalara yönelik algı izin verirse Merkez Bankası indirimlere devam edebilir. Sonrasında ise belki tüm faiz oranlarını ekonomik aktiviteye daha fazla destek olmak için aynı miktarda kesebilir.

Ancak Aksoy şu an için uzak görünen ancak cevabının önemli olduğunu söylediği bir soru soruyor yayımladığı notunda: "Fed konusunda kaygıların artabileceği bir ortamda TCMB faiz indirimlerine devam etmek isterse ya da lirayı korumak için faiz artırması gerektiğinde nasıl bir tavır izleyecek?"

Aksoy'a göre, sene sonunda enflasyonun yüzde 9 seviyesinde gerçekleşebileceği ve Merkez Bankası’nın net 30 milyar dolarlık rezervinin lirayı korumaya yetmeyebileceği bir ortamda liranın ek desteğe ihtiyacı olabilir. 

Büyümeye dair aşağı yönlü riskler varken faiz artırmanın veya faizi sabit tutmanın Merkez Bankası için zor bir karar olacağını belirten stratejist, "Gecelik borç verme faizinin 225 baz puan indirildiği bir ortamda artık lira borçlanıp liraya karşı döviz pozisyonu almanın maliyeti önemli oranda azalmış durumda. Fed’e dair kaygıların artması durumunda gelişmekte olan piyasalarda artabilecek oynaklık, lirada kısa pozisyon almanın maliyetinin olası getiriye göre çok düşük kalmasına neden olabilir. Şimdi olmasa da faiz indirimleri liranın önümüzdeki dönemde daha az korunaklı görünmesini sağlayabilecek bir unsur. Sorunun cevabını yaşayarak göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Aksoy ayrıca son adım sonrası Merkez Bankası’nın ortada yüzde 7,50 seviyesindeki haftalık repo ihale faizi olmak üzere yüzde 7,25-7,75’lik faiz koridoru hedeflediğine dair görüşlerini korudukları söyledi.

Aksoy, "Diğer bir ifadeyle, PPK ilk etapta şu anda yüzde 8,50 seviyesinde bulunan gecelik borç verme faizini yüzde 7,75’e kadar indirip para politikasında sadeleştirme söylemiyle uyumlu bir simetrik faiz koridoru elde etmek isteyecektir" dedi.

'ZORUNLU KARŞILIKLARLA DEVAM EDEBİLİR'

Garanti Yatırım analistleri ise TCMB’nin üst bantta indirimlere devam edip etmeyeceğini enflasyon tarafındaki gelişmelerin belirleyeceğini düşünüyor. 

"Özellikle çekirdek enflasyon tarafında Ağustos ve Eylül’de beklenen kademeli düşüşün gerçekleşmemesi durumunda, üst banttaki indirimlerin duracağını düşünüyoruz" diyen analistler, "TCMB’nin ileriye dönük bir yönlendirme yapmadan üst bantta faiz indirimlerine devam etmesini riskli görüyoruz" dedi.

Garanti Yatırım analistleri ayrıca faiz indirimleri konusunda fazla yer kalmadığını belirterek, TCMB’nin önümüzdeki dönemde zorunlu karşılık oranlarında indirimlere devam edeceğini düşündüklerini söyledi. 

Yayımlanan notta, Merkez Bankası'nın aktarım mekanizmasının daha verimli çalışmasını sağlayıcı ve kredi büyümesini destekleyici yönde adımlar atmaya devam edeceği beklentisi de yer aldı.

Yukarı

Business HT×