BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5686 % 0,04
EUR/TRY 34,8820 % 0,05
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5686
% 0,04
34,8820
% 0,05
1,0699
% -0,02
45,35
0,00
2.325,70
% 0,16
88,57
% 0,17
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası'ndan 6.kez üst üste faiz indirimi

Merkez Bankası Ağustos ayı için faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası'ndan 6.kez üst üste faiz indirimi
BUSINESSHT 23 08 2016, 13:36

Merkez Bankası Ağustos toplantısında beklentiler dahilinde faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde 25 baz puanlık indirime giderken, alt bant ve gösterge faizlerini sabit tuttu.

Böylece Merkez Bankası politika faizini yüzde 7,5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7,25 seviyesinde korurken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 8,50 seviyesine indirdi.

BloombergHT anketine katılan 22 kurumdan 20'si, Merkez Bankası'nın gecelik borç verme faizi olan üst bandı 25 baz puanlık indirimle yüzde 8,50'ye çekmesini bekliyordu. Ankete katılan kurumlardan sadece biri üst bantta değişiklik beklemezken, bir ekonomistin tahmini 50 baz puanlık indirim geleceği yönündeydi. 

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Merkez Bankası'nın 25 baz puanlık faiz indiriminin, ekonomik beklentilerdeki iyileşmeyi yansıttığını söyledi.

Canikli Merkez Bankası'nın faiz kararı ile ilgili twitter üzerindenyaptığı değerlendirmede, "Merkez Bankrası rasyonel kararlar almaya devam ediyor" dedi.

DARBE GİRİŞİMİNİN ETKİSİNE VURGU

Bu yıl üst üste yapılan altı indirimle üst bantta yapılan indirimlerin toplamı 225 baz puana ulaştı. Faiz koridoru ise 125 puan ile tarihin en dar aralığına gelmiş oldu.

Bankadan yapılan açıklamada karara ilişkin şu ifadeler yer aldı:

"Temmuz ayı ortasında yaşanan yurt içi gelişmelerin piyasalar üzerindeki olumsuz etkisi, küresel risk iştahındaki artış ve alınan tedbirler sayesinde büyük ölçüde geri alınmıştır.

Ayrıca, sıkı para politikası duruşu, temkinli makroihtiyati politika çerçevesi ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılması ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırmıştır.

Bu doğrultuda Kurul, para politikası etkinliğine sağladığı katkı da dikkate alınarak, sadeleşme yönünde ölçülü ve temkinli bir adım atılmasına karar vermiştir."

Ağustos'ta açıkladığı sadeleşme programı çerçevesinde Mart ayında üst bant faiz indirimlerine başlayan Merkez Bankası, 15 Temmuz'da yaşanan başarısız darbe girişiminin piyasalarda yarattığı sert reaksiyona rağmen, 4 gün sonra yaptığı Temmuz toplantısında da koridorun üst bandında indirimlere devam etmişti.

TEMMUZ METNİNDEKİ LİKİDİTE MESAJI ÇIKTI

19 Temmuz'da düzenlenen toplantıdan sonra yapılan açıklamada yer alan, "Piyasalardaki gelişmeler yakından takip edilerek gerekmesi halinde finansal istikrarı destekleyici likidite tedbirleri alınmaya devam edilecektir" ifadesi ise bu metinde yer almadı.

Merkez Bankası 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi sonrası bankaların etkin likidite yönetiminin desteklenmesi amacıyla bir dizi adım atmıştı.

TURİZM METİNDE YER ALDI

Açıklamada turizmde yaşanan sıkıntılara da vurgu yapıldı.

Metinde, "Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapması beklenmekle beraber, dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli etkileri ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir" ifadesine yer verildi.

Ayrıca, "İç talep bir miktar yavaşlamakla birlikte büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir" denildi.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Enflasyon tarafında ise Merkez Bankası gıda enflasyonunda kısa vadede bir miktar toparlanma beklediğini belirtti:

"Son aylarda belirgin artışlar gösteren işlenmemiş gıda fiyatlarının kısa vadede aşağı yönlü düzeltme yapabileceği öngörülmektedir. Çekirdek enflasyonun ise kademeli düşüşünü sürdürmesi beklenmektedir. Bununla birlikte, enflasyon görünümüne dair gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir."

Banka, önümüzdeki dönemde de para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağına yönelik açıklamasını yineledi.

Yukarı

Business HT×