BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5968 % 0,09
EUR/TRY 34,9974 % 0,41
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5968
% 0,09
34,9974
% 0,41
1,0706
% 0,06
45,35
0,00
2.310,02
% -0,27
88,03
% 0,01
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

S&P Nedir?

Standard & Poor's (S&P), ABD merkezli uluslararası kredi derecelendirme kuruluşudur.

S&P Nedir?
22 08 2016, 11:49

Standard & Poor's (S&P), ABD merkezli uluslararası kredi derecelendirme kuruluşudur. 150 yılı aşkın zamandır S&P finansal piyasada karar mercilerine stratejik bilgiler edindirip olası problemlerle baş etmenin yollarını sunar. S&P'nin 26 ülkede ofisi bulunmaktadır.

Her kredi derecelendirme kuruluşu gibi S&P de borçlunun güvenilirliğini, borcunu zamanında ve düzenli ödeme kapasitesini ölçen tarafsız ve bağımsız bir şirkettir. S&P'nin ülkelere ve şirketlere verdiği kredi dereceleri sayesinde yabancı ve yerli yatırımcılar hangi ülkeye veya şirkete yatırım yapmanın ne derece riskli olduğunu öngörebilirler.

S&P, geniş çaplı yatırım yapılabilir ve karşılaştırmalı değerlendirme endeksleri ve kredi derecelendirmeleri ile dünya çapında yatırımcılar tarafından çokça takip edilmektedir. S&P kendi kategorisinde bir pazar lideridir. S&P, aynı zamanda dünyanın önde gelen kredi riski araştırmacılarından sayılabilir. S&P'nin kapsadığı alanlar endüstriyel, karşılaştırmalı değerlendirme endeksleri, varlık sınıfları ve coğrafyalar bakımından çok geniştir. Yatırımcılar S&P'nin sunduğu hizmetler sayesinde finansal piyasalar bakımından çok fazla bilgi edinebilirler. Yabancı yatırımcıları kendi ülkelerine ve şirketlerine çekmek isteyenler S&P'den yüksek notlar almayı hedefler.

S&P'nin alternatifleri

S&P ile birlikte en çok bilinen diğer kredi derecelendirme kurumları Moody's ve Fitch'dir. Dünya piyasalarında en çok pay alan kredi derecelendirme kuruluşu S&P'dir. S&P'yi Moody's ve Fitch takip eder. 2013 verilerine göre S&P, Moody's ve Fitch sırasıyla %45, %38 ve %13 pay alıyor. S&P ve Moody's'in ana merkezleri ABD'de iken, Fitch'in hem ABD'de hem de Londra'da merkezi bulunmaktadır.

S&P ve diğer kredi derecelendirme kurumları ne kadar güvenilir?

2008 küresel ekonomik krizi öncesi S&P'nin Lehman Brothers'a verdiği not ile ertesi gün Lehman Brothers'ın batması S&P'ye olan güveni sarsmıştır. O dönemlerde en yüksek kredi notuna sahip olan Lehman Brothers'ın bir gün sonrasında iflasını açıklaması, yatırımcıların aklında soru işaretleri oluşturmuştur. Kredi notu çok yüksek bir kurumun nasıl iflas ettiğine dair çelişkiler yatırımcıların güvenini sarsmıştır. Aynı zamanda politik ve ekonomik sebeplerden dolayı da kredi notlarının değişkenlik gösterdiği tartışmaları vardır. Fakat şu an S&P, Moody's ve Fitch gibi kuruluşlardan başka risk derecelendirmede kullanılan en güncel bilgiye sahip daha güvenilir kuruluşlar olmadığı için yatırımcılar piyasaları ve risk oranlarını S&P, Moody's ve Fitch'den takip etmektedirler.

Türkiye'nin kredi notu

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin kredi notunu düşürmüşlerdir. S&P Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye, Fitch ise BBB'den BBB-'ye düşürmüştür. Moody's'in incelemelerinden sonra ise Türkiye'nin kredi notunun BAA3 ile yatırım yapılabilir seviyesinde kaldığı açıklandı.

Yukarı

Business HT×