BIST 100 9.142,40 % 0,69
USD/TRY 32,3848 % 0,13
EUR/TRY 35,0341 % 0,05
Piyasalar
9.142,40
% 0,69
32,3848
% 0,13
35,0341
% 0,05
1,0792
% 0,03
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez bankacılar için fizik dersleri

Bloomberg News köşe yazarlarından Mark Gilbert, mevcut para politikalarının işlevini yitirdiğini, ekonomistlerin fizikçilerden ilham alarak tezlerinin çöktüğünü kabul etmeleri gerektiğini belirtti

Merkez bankacılar için fizik dersleri
MARK GILBERT/ BLOOMBERG NEWS 18 08 2016, 17:36

Fizik dünyası uzun süredir doğanın dört temel kuvvetine beşinci bir kuvvetin daha eklenip eklenemeyeceğini tartışıyor. Dört temel kuvvetten “yer çekimi”, gezegenler ile galaksileri, “elektronmanyetik”, moleküllerimizi bir arada tutuyor. En küçük seviyedeki diğer iki güçten “kuvvetli nükleer güç” atom çekirdeğinin tutkalıyken, “zayıf nükleer güç”, bazı atomların radyoaktif tepkimesine yardım ediyor.

Sönük küresel büyüme verileri göz önünde bulundurulduğunda, ekonominin ekstra bir güce fizik dünyasından daha fazla ihtiyacı var.

Deflasyonu bastırmak için uygulanan zayıf parasal gevşeme politikaları, yeni bir foton bulmanın heyecanını yaşayan fizikçilerin önlerine çıkan bir engele benziyor. Ekonomik teori ve sıfır seviyesindeki faiz oranlarının arasındaki uyumsuzluk, ABD’nin ortodoks yüzde 2’lik enflasyon hedefini zorluyor. Bu hafta açıklanan verilere göre ABD enflasyonu hâlâ yüzde 0,8 seviyesindeyken, Euro Bölgesi tüketici fiyatları her yıl yüzde 0,2 artıyor. İngiltere’nin enflasyon oranı ise yüzde 0,6. Japonya’da bile fiyatlar, haziranda yüzde 0,4 geriledi.

Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahminine göre bu dört ülkenin merkez bankaları 2016 hedeflerini yakalayamayacak. Yıllar boyu devlet tahvili satın alarak piyasaya trilyonlarca dolar, euro, yen ve sterlin pompalayan politikalar, ekonomi kitaplarında yazıldığı gibi, enflasyonda bir sıçramaya yol açmadı. Rekor düşük seviyedeki borçlanma maliyetleri, fiyatları yükseltebilecek yatırım ve harcamalarda artışa neden olmadı.

Rothschild’lerin dördüncü baronu, Investment Trust Yönetim Kurulu Başkanı Jacob Rothschild, uzun süredir devam eden parasal gevşemeyi, “tarihin gördüğü en büyük para politikası deneyi” olarak tanımlıyor. TKNG Capital Partners’ın kurucu ortaklarından Neil Grossman ise ekonomideki mevcut ortodoks tutumdan vazgeçilmesi gerektiğini söylüyor.

San Francisco Fed Başkanı John Williams, hafta başında kaleme aldığı makalesinde, mevcut ekonomik konjonktürün farklı bir yaklaşıma ihtiyacı olduğunu belirtti. Williams’a göre düşük faiz oranları, büyümeyi ne canlandırdı ne de engelledi. Williams, makalesinde şu ifadelere yer verdi:

“Merkez bankalarının, enflasyonlar bu kadar düşükken, daha fazla faiz indirecek alanı kalmadı. Küresel fon arzı ve talebindeki düşüş, değişen demografik dengeler, yavaşlayan üretim, gelişen ekonomilerin güvenli limanlar için rezerv arayışı ve küresel tasarruf doygunluğu, enflasyonun düşük seyretmesindeki belirleyici etkenler.”

San Franciscco Fed Başkanı, makalesini, merkez bankalarının planlarını, yüzde 2’den daha yüksek enflasyon veya daha fazla gayrisafi yurtiçi hasıla hedefleri kapsamında yeniden değerlendirmeleri gerektiğini söyleyerek tamamladı.

Bloomberg Televizyonu’na konuşan Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman ise “Mevcut para politikasının etkisi olduğunu gösteren yeterli kanıt var” dedi.

Bilim adamları, nasıl ki deneysel kanıtlar mevcut teorileri çürüttüğünde varsayımlarını gözden geçiriyorsa ekonomistlerin de dünyanın, kendi kılavuzlarına yanıt vermediğini kabul etmesi gerekiyor. Yani özetle, para politikasının yeni bir yaklaşıma ihtiyacı var.

 

Yukarı

Business HT×