BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3402 % 0,15
EUR/TRY 35,1232 % 0,15
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3402
% 0,15
35,1232
% 0,15
1,0804
% -0,22
47,65
-0,28
2.224,16
% 1,34
87,37
% 1,49
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Üçüncü köprü ücreti neden dolar bazlı?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, üçüncü köprü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu

Üçüncü köprü ücreti neden dolar bazlı?
AA 17 08 2016, 13:36

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçiş ücretlerinin KDV dahil otomobiller için 9,9 lira, araçlar büyüdükçe aksına bağlı olarak değişecek ücretin kamyonlar için 21,29 lira olacağını belirterek, "Bu sene sonuna kadar geçerli olacak. 1 Ocak'ta ise dolar kuruna bağlı olarak yeniden TL bazında bir rakam belirmiş olacak ve bir yıl boyunca da o geçerli olacak. Hiçbir şekilde vatandaşın dolarla işi yok." dedi.

Arslan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İstanbul'da Sarayburnu açıklarında kuru yük gemisi ile sahil güvenlik botunun çarpışması sonucu meydana gelen kazanın ardından, 6 kişinin kurtarıldığını, 1 kişinin hayatını kaybettiğini bildiren Arslan, hayatını kaybeden kişiye Allah'tan rahmet, Türkiye'ye başsağlığı dileklerini iletti.

Türkiye'nin 3 saatlik uçuş mesafesiyle 1,5 milyarlık nüfusa hitap ettiğini, bu coğrafyada 31 trilyon dolarlık ticaret hacmi bulunduğunu ve yılda 75 milyar dolarlık taşıma hacmi bulunduğunu kaydeden Arslan, bunlardan pay alabilmek için büyük projelerin tamamlanması gerektiğini vurguladı.

Arslan, "büyük projeler silsilesini taçlandıracak proje" olarak nitelendirdiği Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 26 Ağustos'ta hizmete gireceğini belirterek, köprü ile Asya ve Avrupa'nın bir kere daha bağlanacağını ve İstanbul'un ağır vasıtalardan kaynaklı trafik yükünü şehir merkezinden çıkaracağını söyledi.

Asya-Avrupa arasındaki bölünmüş yolların tamamlayıcısı olan köprünün, daha önceden deklare edildiği gibi 26 Ağustos'ta açılacak olmasının önemine işaret eden Arslan, açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım'ın katılacağını bildirdi. Arslan, "Dünyaya bir kez daha söyleyeceğiz ki büyük projelerimizi hız kesmeden yapıyoruz, Türkiye Cumhuriyeti böyle bir ülkedir. 15 Temmuz darbe girişimini yaşamış olsa da 240 vatan evladını şehit vermiş olsa da 2 bin 195 kişi gazi olmuş olsa da onların hatırasına sahip çıkmak adına bu projeyi yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışına birçok ülke devlet başkanının da davet edildiğini vurgulayan Arslan, "26 Ağustos'ta bu sevincimize bu mutluluğumuza eminim ki birçok devlet başkanı da eşlik edecek. Çünkü bu proje sadece Türk insanının projesi değil, bu proje İstanbul'un projesi olduğu gibi Türkiye'nin her yerinin yararlanabileceği bir proje ve Türkiye'nin coğrafi olarak konumundan yararlanması adına etrafımızdaki ülkelerin de faydalanabileceği bir proje" değerlendirmesinde bulundu.

DOLAR BAZLI İHALEYE ÇIKILDIĞI İÇİN GEÇİŞ ÜCRETİ DOLAR BAZLI

Köprünün geçiş ücretlerine ilişkin de Arslan, geçiş ücretinin dolar bazlı olmasının nedeninin uluslararası proje olmasından kaynaklandığını anlattı. Sözleşmede "1 Ocak tarihindeki dolar kuru esas alınır, TL'ye çevrilir ve bu bir yıl boyunca geçerli olur." ibaresinin bulunduğunu bildiren Arslan, sözleşmede 3 dolar artı KDV ve yıllara bağlı değişim bulunduğunu kaydetti. Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"İnsanlarımız kesinlikle bilsinler ki hiçbir şekilde dolarla geçmeyecekler. Böyle bir şey söz konusu değil. Türkiye Cumhuriyeti, TL'ye bu kadar değer kazandırmaya çalışırken dolar bazlı iş yapmamız mümkün değil, doğru da değil. Hesaplama dolar bazlıdır. Şu anki parayla 9 lira 90 kuruş. Otomobiller 9,9 liraya geçebilecek. Araçlar büyüdükçe aksına bağlı olarak fiyatlar değişiyor. Kamyon için de 21,29 lira. Bu sene sonuna kadar geçerli olacak. 1 Ocak'ta ise dolar kuruna bağlı olarak yeniden TL bazında bir rakam belirlenmiş olacak ve bir yıl boyunca da o geçerli olacak. Hiçbir şekilde vatandaşın dolarla işi yok."

Bakan Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde OGS ve HGS'nin yanı sıra köprüye alışmalarını sağlamak için nakit para ile geçişin de bulunacağını, daha sonraki süreçte nakit geçişin kaldırılacağını bildirdi. Avrupa yakasında serbest geçiş sistemiyle geçişin de mümkün olabileceğini belirten Arslan, gelecekte bu sistemin yaygınlaştırılacağını ifade etti. Arslan, KDV oranının köprülerde yüzde 8, otoyollarda yüzde 18 olduğunu, açıkladığı köprü geçiş ücretlerine KDV'nin dahil edildiğini de söyledi.

Yukarı

Business HT×