BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çin'den yeni adımlar

BloombergHT  Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen, yeni sermaye kanalları açmaya, işgücünü mobilize etmeye, ham madde girdisiyle çalışan sektörleri elemeye çalışan Çin ekonomisindeki dönüşümü BusinessHT'ye değerlendirdİ

Çin'den yeni adımlar
GÖKHAN ŞEN * 16 08 2016, 18:34

Çin ekonomisi kabuk değiştiriyor. Bunu eski ekonomiyi yenisi ile değiştirmek istemesinden takip etmek mümkün. Fazladan kapasiteye sahip ve ham madde girdisi ile çalışan sektörler eleniyor, aşkın iş gücünü mobilize etmenin yolları aranıyor. Altyapı yatırımları elzem olmadıkça yapılmıyor, devlet ekonomideki payını azaltmaya çabalıyor. Bunun yerine hizmet ekonomisini özendirmek için programlar, teşvikler geliyor ve tüketim artıyor.

Bu ekonominin önemli katalizörlerinden biri sermaye piyasaları olacak. Derin sermaye piyasaları bu dönüşümü güçsüz yuan ve sermaye çıkışı ile yönetecek Çin'in fonlama kaynağı olacak ve Çin ekonomisi dünyanın kalanı ile daha fazla entegre olacak. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), SDR sepetine giren Renminbi bu yöndeki adımlardan biriydi. Ardından Hong Kong ve Şanghay arasındaki link geldi. Böylece yabancı yatırımcılar kotalara bağlı olmak üzere hisse senetleri alışverişlerini daha kolay yapma imkanı buldular.

ÇİN YENİ SERMAYE KANALLARI AÇIYOR

Bugün Başkan Li Keqiang tarafından onaylandığı açıklanan Shenzen bağlantısı da bu yöndeki yeni adım. Shenzen borsasına Hong Kong üzerinden bir link verilecek ve yatırımcılar bu kanalla Çin'in hisse senedi piyasasına daha fazla katılım imkanı bulacaklar. Buraya kadar haberler Çin şirketleri için olumlu ancak bundan sonrası daha da iyi.

Gelen açıklamalara göre Shenzen için ayrılan bir toplam kota limiti yok. Kotalar günlük ve toplam olarak uygulanıyor. Yeni gelen haberlere göre Shenzen'de kota kalkarken Shanghai da bundan faydalanacak. Yaklaşık iki yıl önce devreye giren Şanghay 'da kota 300 milyar yuan olmuştu. Bu sürede Çin o kadar çalkantılı zamanlar geçirdi ki bu kotanın zadece yarısı kullanıldı. Bundan sonra ne kadar penetrasyon olacak onu göreceğiz. Bu yüzden kotanın kalkmış olması otomatikman alımların artacağı anlamına gelmiyor. 5 trilyon dolarlık değerleme erimesinin olduğu geçtiğimiz kış iptidai devre kesici uygulamaları, %5'ten fazla şirket hissesi olanlara satış yasağı gibi uygulamalar hala hafızalarda tazeler.

MSCI İÇİN BİR UMUT BELİRDİ

MSCI, bundan iki ay önce Çin hisselerinin anakaradaki payını kendi endeksine dahil etmeme yönünde karar almıştı. Bu adımlardan sonra, sermaye hesabının daha da açık hale gelmesi ve trade etmenin kolaylaşması ile tahmin ediyorum ki bu hisseler için yeni bir umut doğacaktır. 6,5 trilyon dolar büyüklüğündeki piyasa için bu adımı oldukça olumlu karşılıyorum piyasalar adına. Çin sermaye hesabını liberalleştirdikçe ilgi artacak, şeffaflık artacak ve bundan herkes faydalanacak.

Diğer yandan günlük kotalar iki endeks için de aynı kalacaklar. Ülkenin Kuzeyi'ne giden emirler için günlük net 13 milyar yuan (yaklaşık 2 milyar dolar), Güneyi'ne giden emirler içinse günlük net 10,5 milyar yuan (1,5 milyar dolar) büyüklüğünde kota uygulanacak. Toplam kota ise olmayacak. Shenzen link'inin 4 ay içinde aktif olması ve 2017'de devreye girmesi bekleniyor.

----

* BloombergHT Ekonomi Koordinatörü

Yukarı

Business HT×