BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5724 % 0,02
EUR/TRY 34,8941 % 0,12
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5714
% 0,01
34,8927
% 0,11
1,0697
% -0,02
45,35
0,00
2.317,27
% 0,05
88,02
% -0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Beyoğlu Belediye Başkanı: Beyoğlu'ndan giden her zaman kaybetmiştir

Beyoğlu Belediyesi Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstiklâl Caddesi'nde kepenk kapatan dükkânlarla ilgili olarak "Beyoğlu'ndan giden her zaman kaybetmiştir" dedi

Beyoğlu Belediye Başkanı: Beyoğlu'ndan giden her zaman kaybetmiştir
AA 12 08 2016, 17:05

Beyoğlu Belediyesi Başkanı Ahmet Misbah Demircan, yüksek kiralar, bombalı saldırılar ve son olarak 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ekonomi ve turizmde yaşanan daralmaya bağlı olarak birçok dükkânın kapandığı İstiklâl Caddesi'ndeki esnafı ziyaret etti.

Ziyaret sonrası Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtlayan Demircan, "Beyoğlu'ndan giden her zaman kaybetmiştir. Beyoğlu her zaman üzerine koyarak gelişmiştir. Son 12 yılda belediye başkanı olduğum dönemde Beyoğlu'nun hep ileriye gittiğini gördüm" değerlendirmesinde bulundu.

"İSTİKLÂL'DEKİ DURUM GEÇİCİ"

Beyoğlu, Antalya gibi Türkiye'nin turizme bağlı olarak büyümüş mekanlarının yer aldığı bölgelerde, turizmdeki daralmaya bağlı cirolarda bir parça düşüş yaşanmasının normal olduğunu vurgulayan Demircan şunları kaydetti:

"Bunun neticeleri, süreç içerisinde İstiklal Caddesi'nde görülüyor ve yaşanıyor. Ama bunların geçici olduğunu düşünüyorum. Çünkü geçmişte de bu tip zamanlar yaşandı. Ama toparlama ile birlikte olumsuzluklar ortadan kalkarak kazançlar üzerine konularak yola devam edildi. İstiklal, Sultanahmet, Havaalanı ve diğer yerlerdeki patlamalar, turizmi olumsuz etkiledi. Ardından yaşanan darbe girişimi de ülke çapında büyük bir patlama etkisi olarak algılandı. Bunun yansımaları oldu. Sadece İstiklal'de olduğunu düşünmüyorum. Biz çok daha fazla göz önünde olduğumuz için burada konuşuluyor." 

Darbenin hemen akabinde otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 10'nun altına düştüğünü, pek çok yerde rezervasyonların iptal edildiği haberlerini aldıklarını aktaran Başkan Demircan, "Beyoğlu'nda bizim 45 bin yatağımız var. Şu anda otellerimizdeki doluluk oranı yüzde 20'lerde. Dün büyük otellerde doluluk oranlarının daha yüksek rakamlara ulaştığı bilgisi geldi. Toparlanacağını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

"KAÇ DÜKKÂNIN KEPENK KAPATTIĞI NET DEĞİL"

İstiklal Caddesi üzerinde 6 bini aşkın dükkan bulunduğunu, kaçının kepenk kapattığı bilgisinin henüz net olmadığına dikkati çeken Demircan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sürekli açılıp kapanan dükkanlar var. Dolayısıyla belki cadde üzerinde bilinen birkaç tane önemli firmanın kapanmış olması gündemi hareketlendirmiş oldu. Ama sonuçta burada kendi süreci içinde kapanıp açılan dükkanlar oluyor. İstanbul'un kalbi İstiklal Caddesi'dir. İstanbul'a gelen turist çeşitliliğinin en fazla yansıdığı yer de İstiklal Caddesi'dir. Ama bu küresel rekabette, düşünün ki, Avrupa'nın bir başkentinin havaalanında 'Erdoğan'ın ülkesine gitmeyin' ifadelerine şahit olduk. Özellikle terör saldırısı gibi darbe kalkışmasının Batı medyasında işlenerek kamuoyu oluşturulması ve buraya gelen insanları olumsuz etkileyecek şekilde çarpıtılmış haberlerle günlerce halkın yönlendirmiş olmasının rezervasyon iptallerine sebep olduğunu hepimiz farkındayız. Dolayısıyla bütün bunların İstanbul'a yansımalarının olmasını gayet doğal, bunları yaşıyoruz. Burada bütün küresel rekabetin planlı eylemleri varken bunun piyasaya, caddeye yansımasın doğru okumak lazım. Bütün bunları kenara bırakıp da yerel bu oldu şu oldu gibi argümanlarla masa sandalye azaldı da şu oldu gibi argümanlarla bunu izah etmeye çalışmak hiçbir şekilde doğru değerlendirme olmaz.''

"KİRALARI MAKUL SEVİYEYE ÇEKİN"

Beyoğlu'nun daha iyi tanıtılması için bir mastır plan oluşturduklarını söyleyen Demircan, mülk sahiplerine de kiraları makul seviyeye çekme çağrısı yaparak sözlerini şöyle tamamladı:

"Bazen insanlar, 'belediye kiralara sınır koyabilir mi' diyor. Serbest piyasa mantığı içerisinde insanlara kiralarınızı şöyle indirin deme ve yaptırımda bulunma gücümüz yok. Fakat makul olması gerekiyor. Yüksek kiralarla bir yerler kiralandıysa ve insanlar ve esnafımızda bundan sıkıntı çekiyorsa burada mal sahiplerine çağrımız net. Diyoruz ki; bu süreçleri atlatırken 'hayır ben alacağımı bilirim gerisiyle ilgilenmem' demek hem ekonomi açısından hem de kiracı açısından doğru değil. Finalde kirasını ödeyemediğinde mal sahibi açısından doğru değil. Bu zorluk dönemlerini dayanışma içerisinde geçirmemiz hepimizin boynunun borcu olmalı. Çağrımızda mülk sahiplerine özelde genelde yapıyor ve onları yönlendirmeye gayret ediyoruz."

Yukarı

Business HT×