BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,33
% 0,36
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çalışanlarını yatırımcıların üzerinde tutan CEO

Elektronik motor üreticisi Nidec'in CEO'su milyarder Shigenobu Nagamori, çalışanını işten atmayı en son seçenek olarak gören patronlardan ve bu politikanın yatırımcıların da avantajına olduğunu düşünüyor

Çalışanlarını yatırımcıların üzerinde tutan CEO
BLOOMBERG NEWS 12 08 2016, 11:08

Japonya'nın Kyoto kentinde yer alan endüstriyel bölgenin tam ortasında yükselen motor üretim şirketi Nidec'e bir kez giren uzun yıllar işten çıkarılmamayı garantiliyor. Bu fırsatın yaratıcı ismi ise şirketin CEO'su Shigenobu Nagamori.

43 yıl önce annesinin çiftlik evinin arkasına kurduğu şirketi bir elektronik devine dönüştüren Nagamori'nin çalışma prensibi meslektaşlarından biraz farklı.

Şirketini satmayı hiç düşünmeyen Nagamori, çalışanlarını her zaman yatırımcıların üzerinde tutuyor. Nidec'ta çalışan kimse yeteneksizlik veya elindeki işi beceremediği için işten çıkarılmıyor. Çalışanlar iş saatlerine riayet ettiği ve sürekli izin alınmadığı sürece başka bir departmanda değerlendiriliyor.

Bloomberg'e konuşan Nagamori, "Günümüzde insanlara tüm hayatlarını işe adamaları gerektiğini söylerseniz işgücü standartlarına uymayan 'kara şirket' olarak addedilirsiniz. Bana göre çalışmazsanız kaybedersiniz. Bunu söylemekte bir çekince görmüyorum. Dayanamadığım tek insan tipi tembel olanlar" değerlendirmesinde bulundu.

Çalışanların yanında olmak Nagamori için başarıya giden yolun anahtarı. Her öğününü çalışanlarıyla birlikte yiyen ünlü CEO, en üst kademeden en alt seviyeye kadar bir samimiyet köprüsü kurmaya çalışıyor. Tabii bu Nidec'te çalışmanın çok kolay olduğu anlamına da gelmiyor. Toplantılar genel görevler tamamlandıktan sonra hafta sonları gerçekleştiriliyor, yeni başlayanlar tuvaleti temizlemeleri gerektiği bile söylenebiliyor.

Sırtını sıvazlayan yatırımcıları zengin etmek ise Nagamori'nin öncelikleri arasında yer almıyor. Bazı hissedarlar, Topix endeksi yüzde 2,3 getiri sağlarken Nidec'in yüzde 0,9 gelir sağlamasını eleştiriyor.

Verimli bir işgücünün uzun dönemde yatırımcılara da değer sağlayacağını savunan Japon iş adamı şunları söylüyor:

"Yatırımcılara '1 numaranın' kendileri olduğunu söylüyorum ama gerçek düşüncem bu değil. Hisselerimize, Nidec'e duydukları sevgiyle değil paralarıyla sahipler. Onlara hissedarlarımı seçemeyeceğimi ancak kendilerinin yatırım yapacakları şirketi seçebileceklerini söylüyorum. Japonya'nın en zengin ikincisi kişisi Masayoshi Son olsanız bile yanlış olduğunuzu düşünüyorsam benden bir azar işitebilirsiniz. "

"Ben garip bir adamım" diyen 71 yaşındaki Nagamori, 1973'ten bu yana 40'tan fazla firmayı satın aldı. Tokyo merkezli varlık yönetimi şirketi Ichiyoshi'nin müdürü Mitsushige Akino, birleşme ve satın almalar söz konusu olduğunda Nidec'in Japonya'nın en iyisi olduğunu söyleyerek, "Bir yatırımcı olarak, Nagamori'yle iş yaparken kendimi güvende hissediyorum" diyor.

 

Son üç yıldır rekor seviyede gelire ulaşan Nidec, 2008'deki küresel finansal krizden bu yana yüzde 457 oranında yükseldi. Bu, benchmark değerinin sekiz kat üzerinde.

40 yıldan fazladır görevinin başında olan ve her gün çalışan Nagamori'nin hedefi yıllık gelirini 1,2 trilyon yenden 10 trilyon yene çıkartmak. Nagamori'nin tahtının varisi için ise tek bir kriter var: Nidec'e en fazla parayı kazandırmak.

Elektrikli aletler, otomobiller ve sabit disk sürücüleri üzerinde uzmanlaşmış 27 milyar dolarlık elektronik devi, gelecek yatırımlarında sürücüsüz otomobiller ve internet üzerinden çalışan eşyalara odaklanmayı planlıyor.

Yukarı

Business HT×