BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İnsanlık altın tüketmeye ne zamana kadar devam edebilecek?

Dünyanın altın rezervleri hızla eriyor

İnsanlık altın tüketmeye  ne zamana kadar devam edebilecek?
BUSINESS INSIDER 10 08 2016, 16:43

Altının nadir bulunan bir element olması, değerli ve pahalı olmasının yanı sıra döviz olarak da kullanılmasının en önemli nedenlerinden biri. Yasal para gibi sürekli bastırılabilir olmadığı için, dünyada geri kazandırılabilir altın miktarı sınırlı. Simyagerlerin bütün çabalarına rağmen kimyasal laboratuarlarda da üretilemeyen bu benzersiz elemente daha fazla sahip olmanın tek yolu kazıp çıkartmak.

Fakat bu durum nereye kadar sürecek?

Geçen sene Goldman Sachs analisti Eugene King bu sorunun cevabını araştırdığında bilinen sadece 20 yıllık işletilebilir altın rezervinin kaldığı sonucuna vardı. Bu sonuca bakarak altın madenciliğinin biteceği değil de altın keşif sürecinin devam edeceği bununla birlikte de fiyatların daha da artacağını ön görebiliriz.

Business Insider yazarı Frank Holmes, bu durumla birlikte birleşme ve satın alımlara yönelimin başlayacağı ve eğer bu firmalar güvenilir ürünlere sahip olurlarsa orta düzey firmaların Barricks ve Newmonts gibi büyük firmalar tarafından ekarte edilebileceğini düşünüyor.

Peki son altın külçesinin kurtarılmasının sonucunda başka ne olabilir? Altın fiyatları çok yüksek miktarlara ulaşabilir. Jim Rickars "The New Case For Gold" kitabında bir parça altına 10.000 dolar fiyat biçiyor. GoldMoney kurucusu James Turk ise 12.000 dolara kadar yükseleceği kanaatinde.

2015'DE ALTIN ÜRETİMİ TAVAN MI YAPTI?

2013'den beri küresel altın üretiminde daralma söz konusu. Fakat geçen sene Goldcrop CEO'su Chuck Jeannes'in de söylediği gibi bir kırılma noktası yaşandı. Altın üretiminde zirve noktaya çok yaklaşıldı. Bu sene ise maden arzının ikinci çeyreğinin yüzde 2'lik bir oranla 2015'deki süreçten daha az olduğu görülüyor. Bazı analistler ise 7 yıl süregelen büyüme sürecinden sonra 2016 yılında küresel altın üretiminin yüzde 3 düşeceğini tahmin ediyorlar.

Son yıllarda altın üretimi ve madenciliği konusunda yeni gelişmeler ve büyümeler bekleniyor. Geçtiğimiz iki yıla baktığımızda da hayata geçirilen yeni projelerin geçmişteki kadar üretime katkı sağlayamadıkları açıkça görülüyor.

Aslında yeni altın yatakları arayışına girmek demek kolay yolu seçmek demek. Her sene altın arayışı hem maddi açıdan hem de daha gelişmiş teknoloji gerektirdikleri için daha da zorlaşıyor.

Değerlendirme sürecinin, uygunluğun ve lisansların geçerliliğinin artmasıyla altının keşfi ve üretim sürecinin arasındaki zaman da gün geçtikçe artıyor.Dünya çapında bir altın madeninin hazırlık süreci 20 yıla yakınken yargı sürecine bağlı olarak daha da uzayabiliyor. Bu durum da dünya çapında madencilik önündeki engelleri kaldırmaya yönelik politikaların gerekliliğini gözler önüne seriyor.

ALTIN FONLARINA AKIN

Aynı zamanda altın, devlet tahvili getirilerini etkisiz hale getirdiği için küresel parasal politikalardan destek görmeye devam ediyor. İngiltere bankası geçen hafta canlandırma paketi kapsamında oranları düşürmüş, sterlinin zayıflamasına ve altını sarsıntıya uğratmıştır.

Fakat Cuma günü beklenilenden daha iyi durumda olan ABD iş raporu ile birlikte bu kazanımlar kaybolmuştur. Aynı zamanda altın ve devlet borcunun ters orantılı bir şekilde birbirleriyle bağlantılı olmalarının korku ticaretinin bir parçası olduğu sonucuna varılmıştır.

2016'nın ilk yarısı için 2009'dan beri ürünlere olan akışın güçlü olduğu söylenebilir. Altın ve diğer değerli metallerin yeni paranın yüzde 60'ından sorumlu olduğu bunun da satılacak malların yönetiminin 253 milyar dolardan fazla olduğu görülüyor. Barclays'e göre ise 2016 yılında altın odaklı borsa yatırım fonlarınca en parlak yıl olacak.

Yukarı

Business HT×