BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5616 % 0,13
EUR/TRY 34,8920 % 0,72
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5616
% 0,13
34,8928
% 0,73
1,0705
% 0,48
45,35
-0,09
2.328,29
% 0,04
88,39
% 1,60
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Krediler basit bir problemde çağırılırsa bunu ihanet olarak görürüm"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ihracatçılara seslendiği toplantıda tüm finans sektörü ile görüşeceğini söyledi

"Krediler basit bir problemde çağırılırsa bunu ihanet olarak görürüm"
HABERTÜRK 10 08 2016, 15:07

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, faiz ve kredi politikasında olumsuz kırılma gördükleri bankaları not etmekten, kurallar çerçevesinde kendilerinden hesabını sormaktan çekinmeyeceklerini söyledi.

Erdoğan Türkiye İhracatçılar Meclisi üyeleri ile gerçekleştirdiği istişare toplantısı ardından yaptığı açıklamalarda, "Ülkemizin bu döneminde kredi vermekten imtina etmek şöyle dursun, uyduruk bahanelerle kredileri geri çağıran bankalar kendilerine bir saf belirlemiş demektir, bunu da duyurmak istiyorum. Bu saf ülkemizin milletimizin safı değildir" dedi ve ekledi:

"Hiçbir banka, karı azaldığı için kalıcı zarar görmez ancak faiz ve kredi politikasında olumsuz yönde kırılma gördüğümüz bankaları not etmekten ve kurallar çerçevesinde kendilerinden bunun hesabını sormaktan da çekinmeyiz... Ekonomimizin tüm aktörlerine diyorum ki hedefleri beraber gerçekleştireceğiz. Devletin hükümetin üzerine bunun için ne düşüyorsa cumhurbaşkanı olarak hepsinin takipçisi olacağım."

Erdoğan faiz oranları konusunda bankacılık sektörüyle aralarında anlaşmazlık olduğuna da dikkat çekerek, "Bankacılık sektörü güçlü ancak gücünü böyle bir dönemde fırsata dönüştürmeye kalkarsa karşısında bizi bulacaktır... Hele hele böyle bir dönemde yüksek faizlerle bu iş olmaz, sürümden kazanacaksınız" dedi.

"Finans sektörünü bu noktada sıkıştıracağız" diyen Erdoğan, faizler düştüğü, kredi imkanları genişletildiği zaman hem ülkenin hem yatırımcıların hem de bankaların önünde yeni imkanlar olacağını söyledi.

"Finans sektöründe bazı engellemelerin olduğuna dair bilgiler edindim" diyen Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım'ın ve tüm finans sektörünün de katılımı ile konunun değerlendirileceğini söyledi.

"Kamu özel sektör bankaları bunu fırsata dönüştürmeye kalkarlarsa kusura bakmasınlar biz de devlet olarak üzerimize düşeni yaparız ve onlar da ondan sonra kapımızı kolay kolay açamazlar" diyen Erdoğan, "Zaten milletin parasıyla çalışıyorsunuz. Milletin parasıyla böyle bir dönemde yatırımcımızın önünü açmaz, onu daha da daraltır hemen basit bir olayda geriye çağırma gibi bir anlayışın, mantığın içerisine girerse kusura bakmasınlar açık ve net söylüyorum ben bunu ihanet diye değerlendiririm" dedi.

Erdoğan "Şu andan itibaren bütün bankalardan ülkemizin içinde bulunduğu birlik ve beraberliğe uygun hareket etmelerini bekliyoruz" dedi.

Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat gibi ayakların artışı üzerine ekonomiyi büyütmekte kararlı olduklarına da değinen Erdoğan, yapısal reformları ve mali disiplini kesintisiz şekilde sürdürmeye kararlı olduklarını da söyledi.

Erdoğan ihracata ilişkin ilk yedi aylık gerçekleşmelerin yıl sonunda 2015 yılındaki performansın altına düşülmeyeceğini gösterdiğini de söyledi.

Yukarı

Business HT×