BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Trump'ın olmayan ekonomi planı

Bloomberg News editörleri, Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan Adayı Donald Trump'ın ekonomiyle ilgili vaatlerini değerlendirdi

Trump'ın olmayan ekonomi planı
BLOOMBERG NEWS 10 08 2016, 10:42

Kasım ayında gerçekleşecek ABD Başkanlık Seçimleri için Cumhuriyetçi Parti'den aday, emlak zengini iş adamı Donald Trump, pazartesi günü gerçekleşen Detroit Ekonomi Kulübü'nde Amerikan ekonomisini canlandırma planlarını açıkladı

Ünlü iş adamının fikirleri dört ana başlık altında toplanıyor: Vergiler, düzenleme, enerji ve ticaret. Yavaş ekonomik toparlanmanın insanlara verdiği zararın çok olduğu, vergilerin basitleşmesi ve regülasyon yükünün hafifletilmesi gerektiği konusunda birçok insan Trump'la hemfikir olsa da , Başkan Adayı'nın masaya koydukları, elverişli bir plandan çok ABD ekonomisini kötürüm bırakacak bir plana benziyor.

Vergi dilimlerini yediden üçe indirmek isteyen Trump, ticari vergileri yüzde 15 oranında azaltmak isterken, emlak vergilerini ise tamamen kaldırmayı planlıyor. Vergi kesintilerini daraltmak ve alınan faizlerdeki boşlukları kapatmak mantıklı gibi görünse de yüklü bir gelir kaybı olacaktır.

Düşük vergiler yatırımları teşvik etse de kalıcı vergi indirimleri kalıcı masraf kesintilerini de beraberinde getirir ve bu konunun nasıl yönetileceği ile ilgili Trump, bugüne kadar elle tutulur bir açıklama yapmadı.

Regülasyonlar hakkında da Trump'ın planı net değil. İş dünyasındaki düzenlemeleri azaltmak, iyi tasarlanmış bir gerekçeyi mecbur kılıyor. ABD'li emlak kralı, bir yandan düzenlemeleri büyük oranda azaltacağını söylerken diğer yandan borçların ertelemelerini gündeme taşıyor. Ancak bazı regülasyonların toptan kaldırılması yerine konu bazlı, teker teker ele alınması lazım. Bir kişiye göre değil vak'aların niteliğine göre değerlendirilmesi gerekiyor.

Enerji konusunda ise Obama yönetimini "anti-enerji" politikalarına sahip olmakla suçlayan Trump, bu politikaların geri çekilmesi durumunda karbon emisyonunu azaltacak alternatif bir plan sunmuyor.

Trump'ın ABD üretimine ve hayat standardına yara açabilecek ticaret tekliflerinden bazıları ise şöyle: Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması'nı (NAFTA) rafa kaldırmak, Trans-Pasifik Ortaklığı'ndan çıkmak, Çin gibi ülkelere ceza niteliğinde gümrük tarifeleri uygulamak. Bu gibi uygulamaların, ABD iş dünyasının bağlı olduğu küresel üretim zincirlerini sekteye uğratması, Amerikalı  tüketicileri için fiyatları yükseltmesi, rekabet ve inovasyonu tıkaması ise kaçınılmaz.

Her politikanın bir sonucu ve başkan adayları bunu anladıklarını göstermeli. Ancak Trump için bunu söylemek çok güç ve fikirleri henüz "plan" olarak değerlendirilecek gibi değil.

Yukarı

Business HT×